[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
munkahelypályakezdő

Ha nem a vágyott területre kerül a pályakezdő

2005.09.12., 9:38|Utolsó módosítás:2005. 09. 15., 10:17|

Egy közgazdász diplomás pályakezdő nem találta meg számítását első munkahelyén. Nehezen tudja feldolgozni a kudarcélményt.

Ha nem a vágyott területre kerül a pályakezdő

Közgazdász diplomával nyáron kezdtem állást keresni és végül alig több,mint 1 hónap alatt sikerült is egy titkárnői pozíciót elnyernem,bár más terveim voltak,csak későn kaptam észbe és már lekéstem sok helyről.Titkárnői posztom mellett pénzügyi feladatokat is el kellett látnom.

3 hónapos próbaidő után közölte a főnököm,hogy nincs pénzügyi érzékem,más területen kellene kipróbálni magam,ezért nem hosszabbítja meg a szerződésemet.Úgy érzem,hogy pályakezdőként nem kaptam meg a kellő segítséget felettesemtől,illetve nem éreztem elég motiváltnak magam a munka végézését illetően,mivel nekem teljesen más terveim voltak.Könyvvizsgáló céghez szerettem volna menni dolgozni.Ez után a kritika után kicsit elgondolkoztam,de hiszem és tudom,hogy van érzékem a számvitelhez,csak nem tudtam kibontakozni a cégnél és mint említettem segítséget sem kaptam.

Ön szerint én látom rosszul,vagyis tényleg tehetségtelen lennék,avagy másik területen,más közegben lehet,hogy mégis sikeres pénzügyi szakember válhat még belőlem?
(Izabella)


Kiss István pszichológus válasza:

Kedves Izabella!
Ahogy levelében írja, munkahelye kiválasztásában a körülmények szerencsétlen együttjárásaként, kényszernek engedelmeskedett. Feltett kérdésére pontosan azt a választ adja, amit szakértőként megállapítanék - mivel nem ez volt a vágyott cél, a kiszemelt munkaterület, ezért nem csoda, ha a teljesítménye sem az, amit esetleg elvártak Öntől.

Ugyan ilyen helyzetekben a vezető beállítottsága, szemlélete sokat lendíthet a pályakezdő sorsán, de nyilvánvalóan az Ön esetében ez a támogatás is hiányzott.

Azt javasolnám, ne hagyja magát elbizonytalanítani egyetlen rossz kritika miatt. Feltétlenül küzdjön tovább, hogy megtalálja azt a céget, amelyik az Ön képességeire, kompetenciáira nyitott. Még akkor is, ha a gazdasági pálya jelenleg igencsak telített, a megszorító intézkedések miatt pedig a közszféra sem felvevőpiac a frissen végzett diplomások számára, érdemes tovább próbálkoznia a pénzüggyel!

Előfordulhat, hogy átmenetileg újra olyan állást kap, ahonnan rövidebb idő után váltania kell majd, vagy úgy érzi: váltani szeretne. Hallgasson a belső hangjára, és vigye el magával minden ezután következő munkahelyéről azokat a tapasztalatokat, amelyek segítségével egyszer tényleg a legjobb ember lehet az Önnek megfelelő munkaadó számára. A tanácsadói gyakorlat tapasztalatai alapján azt mondhatom Önnek, hosszú távon azon a területen tud valaki sikeresen teljesíteni, amit igazán szeret, ami iránt érdeklődik.

Ahogy írja: érzi magában a tehetséget, van érzéke pénzügyekhez - de itt nem voltak adottak a feltételek, hogy kibontakoztassa őket. Tovább kell keresgélnie az optimális munkaadót, és biztosan sikeres lesz. A kereséshez kitartás kívánok Önnek, és hozza ki a maximumot Önmagából.

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »