[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
bérpénzügyfizetéskompetencia

Fizetési igény, pénzügyi pálya és kreativitás

2005.10.17., 20:56|Utolsó módosítás:2005. 10. 16., 18:20|

Fizetésre és kompetenciákra vonatkozó kérdésekre válaszolt szakértőnk.

Fizetési igény: mennyit keresnek a pozícióban?

Az álláshirdetésekben a munkáltatók egyre gyakrabban kérik a jelentkezőktől, hogy jelöljék meg a munkabér igényüket. Sajnos mivel Magyarországon nincsenek egységes munkabérek, és elég nagy különbség lehet ugyan azon szakmában dolgozók bére között, nem tudom eldönteni milyen fizetést kérhetek, főleg amikor a hirdető versenyképes(?) fizetést ígér.

Kérem, mondja el véleményét, hogy Ön szerint hogyan lehet elkerülni, hogy túl sok, vagy túl kevés fizetést kérjen egy jelentkező. Esetleg tud-e segíteni abban, hol lehet utána nézni, hogy egy ügyfélszolgálati ügyintéző Budapesten milyen fizetésre számíthat.

Szöllősi Ágnes válasza:

Minden tekintélyes álláshirdető portál, így például www.jobpilot.hu is az érdeklődők rendelkezésére adja úgynevezett "bérteszt"-jét, és ha az ott megadott utasítások szerint jár el, akkor pontos információval fog rendelkezni arról, hogy milyen fizetésigénnyel pályázhat. Általában a fővárosban és a legjobb infrastruktúrával felszerelt nagyvárosokban működő cégeknél magasabbak a bérek, de kb. 30%-osnál nagyobb eltérés csak kivételes esetekben tapasztalható.

A jobpilot fizetési tesztjének elérhetősége: http://www.jobpilot.hu/content/service/infopoint/salarysurvey.html - a szerk.

 

Pénzügyi pálya és kreativitás

Közgazdasági szakközépiskolában végeztem, majd egy ötödév után elvégeztem a mérlegképes könyvelői tanfolyamot, majd féléves adminisztratív munka után jelentkeztem a PSZF-re (tudtam, oda kerülök be legkönnyebben, felvételi, pontok) nappali tagozatra. Jelenleg közgazdász végzettséggel rendelkezem, számvitel szakon. 2 évet dolgoztam egy szolgáltató cégnél mint könyvelő-utaló-pénztáros- adóbevalló stb.. Jelenleg egy termelő cégnél állok alkalmazásban, a pénzügyi osztályon, főképp ÁFA bevallásokkal, garanciákkal (EXCEL) foglalkozom.

Felettesem - aki elméletileg nem az - nem igazán akar kommunikálni velem és így igen nehéz... (Nő és pár évvel idősebb nálam, segítőkésznek nem nevezhetném a viselkedését) Ugyanakkor ezt a 8 "órás ülős" munkát nem igazán kedvelem. Szeretek sportolni, érdekel a gasztronómia, de tanulni nehéz (idő, pénz) és nem is biztos, h helyes lenne elkezdeni egy új szakmát. Gyakorlat nélkül ott sem tudnék érvényesülni és 30-hoz közel járok már.

Kreatív embernek érzem magam. Munkámban addig érdekel a dolog amíg egy problémára az elvi megoldást megtaláltam. Nem vagyok pontos, precíz, pedig itt elengedhetetlen lenne gyakorlatilag...
Van valami ötlete?

Szöllősi Ágnes: Ha Ön igazán kreatív, akkor szerintem a jelen helyzetében is kiválóan tudja alkalmazni az Ön számára oly vonzó kreatív problémakezelést! Soraiból azt a következtetést vontam le, hogy a pénzügyi-számviteli pályáján eddig könnyen vette az akadályokat, sőt, mintha a könnyebb ellenállás irányába haladt volna előre, azaz nagy megerőltetést nem jelentett Önnek idáig eljutni, és a munkaköréből adódó feladatok sem jelentenek Önnek különösebb megerőltetést, sőt! Inkább alulterheltnek tűnik számomra.

Abban igaza van, hogy 30 évesen pályát módosítani és pályakezdőként új vízen vitorlát bontani, hacsak külső körülmények nem kényszerítik az embert, csak a kalandvágy miatt, nem biztos, hogy érdemes, de lehet, hogy érdekes! Egy kellemetlen főnököt, ha megszokni nem lehet, akkor szerintem érdemesebb megszökni előle.

Én nagyon sok igazán kreatív embert ismerek, akik számviteli és kontrolling feladatokat végeznek, tehát önmagában a pályaválasztása nem zárja ki, hogy kreativitásának ezen a pályán is teret adjon. Pl. a nagy integrált vállalatirányítási rendszerek cégre való adaptálása is speciális, kreatív képességeket igényel.

Azt írja, hogy a gasztronómia érdekli. Pénzügyi-számviteli szaktudását akár a gasztronómia területén is alkalmazhatná! Ha talál egy jó, képességeinek, érdeklődésének megfelelő munkahelyet, akkor a továbbtanulását is céltudatosabban, saját és munkáltatója igényeinek összhangba hozásával is tervezhetné. Azt írja, hogy nem elég precíz, pontos. Ami nagyon érdekel bennünket, arra sokkal jobban oda tudunk figyelni, tehát ha lelkesen, érdeklődéssel végezzük a munkánkat, akkor precízek, pontosak is vagyunk.

Egyébként a precíz, pontos munkát sokan mások is el tudják végezni, de kreatív, problémamegoldó, stratégiai gondolkodású, előrelátó közgazdászra is szükség van, csak azt a munkáltatót kell megtalálnia, akinek ilyen közgazdászra van szüksége. Egyelőre ennyi ötletem van. Személyre szabottabb tanácsot több információt birtokában adhatnék.

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »