[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
fejlesztésmunkaerőpiacmunkaidőanyaságkismamatámogatásFoglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium

Visszatérés kismamaként a munkaerőpiacra

2005.11.24., 14:44|Utolsó módosítás:2005. 11. 24., 14:58|

Januártól a baba egyéves kora után az anyasági segély mellett teljes munkaidőben dolgozhatnak a kismamák. Emellett a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium idén júliusban elindította a kismamaweb.hu nevezetű honlapját, amely a gyermekükkel otthon lévő anyukák angol nyelvtudásának fejlesztésére szolgál.
Szakértők szerint viszont hazánkban jelenleg nincs olyan támogatás, amely érdemben segítené a Gyesről, Gyedről visszatérni kívánók elhelyezkedését. Ettől függetlenül vannak pozitív példák és közhasznú alapítványok - a "Jól-Lét" és a "Regina" is segíti visszatérésüket.

November 7-én az Országgyűlés elfogadta a családtámogatási rendszer átalakításáról szóló törvényt, melynek értelmében a kismamák a gyes folyósítása mellett az eddigi időkorlátozás nélkül, teljes munkaidőben vállalhatnak munkát a gyermek egyéves korától. Ettől függetlenül nem könnyű szülés után a munkahelyre való visszatérés.

Fülöp Hajnalka (képünkön) négy gyermek édesanyja, és már többször próbálkozott a munkaerőpiacra való visszatéréssel. Ő azon szerencsések egyike, akiknek mindez minden alkalommal sikerült is. Először a kilencvenes évek elején két kisgyermeket nevelő anyaként (3 és 4 évesek) próbálta meg ismét munkát vállalni.

A szülés előtt egy baleseti sebészeten dolgozott mint ápolónő, és ugyanitt próbált meg ismételten elhelyezkedni. A vezetőség részmunkaidős állást ajánlott neki. Az eredetileg tervezett napi 4 órás éjszakai elfoglaltságot összevonták, és hétvégi éjszakás állandó nővérként alkalmazták, ami szombat-vasárnap 12 óra munkát jelentett. "Az éjszakai és a veszélyességi pótlékkal megérte így dolgozni, hiszen fizetésem így megközelítette az állandó alkalmazásban lévő nővérekét, és a kisgyerekes anyák mindennapjai mellett külön élmény volt a baleseti sebészeti éjszakákon ügyelni" - mondta el Fülöp Hajnalka.

Ápolónőből újságíróvá képezte magát

Egy év munka után ismét gyermeket vállalt, e szülés után azonban már úgy döntött, átképezi magát és olyan szakmát választ, amit hosszú távon tud gyakorolni a gyermekek mellett is. Mivel gyermekkora óta vonzotta az újságírói pálya, és az írás sem okozott nehézséget neki, már csak a "nagy lehetőség" hiányzott. A kezébe akadt egy pályázat, amely informatikai témájú cikket kért a jelentkezőktől.

Kisgyermekkel ment sajtájékoztatóra

"A kilencvenes évek végén még elég kevesen ismerték az internetet, és az a réteg még szűkebb volt, aki tudott ebben a témában írni. Férjemnek köszönhetően elég korán megismerkedtem a számítógéppel, az internettel és az informatikával, valószínűleg ennek köszönhetően sikerült megnyernem a pályázatot és külsős "állást" szereznem a kiíró lapnál. A munkám a távmunkához hasonló formában zajlott - azzal a különbséggel, hogy vállalkozóként dolgoztam -, én oszthattam be a munkaidőmet és a szabadidőmet egyaránt. Fél év telt el, míg személyesen találkoztam a főszerkesztővel" - meséli Fülöp Hajnalka, aki volt, hogy kisbabájával együtt érkezett egy-egy sajtótájékoztatóra - mivel nem volt, aki vigyázzon a gyermekre.

A jelenleg is újságíróként tevékenykedő hölgy az évek során folyamatosan bővítette kapcsolatrendszerét, saját költségén kitanulta, és azóta is folyamatosan tanulja a szakmát,  számos pályázatra jelentkezett, és így el tudta fogadtatni magát a szakmán belül. Jelenleg is több helyen publikál, könyvet írt kezdőknek Internetezzünk címmel, illetve tanít -idős embereket, kismamákat a számítógép használatára. 

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »