[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
munkanélküliségi ráta

Álláskeresés negyven felett: nehezebb, de nem reménytelen

2006.01.30., 15:53|Utolsó módosítás:2006. 01. 30., 15:55|

A 40-59 év közötti korosztály munkanélküliségi rátája 5 százalék körüli - tehát az országos átlag alatti - ám az álláspiacról kiszorultak, álláskereséssel nem is próbálkozók száma közel 800 ezerre tehető. Nehezíti helyzetüket, hogy a munkáltatók zöme koruk miatt negatív előítéletekkel viseltetik irántuk. Sokszor a munkakereséskor két lépés hátránnyal indulnak a fiatalabb jelöltekkel szemben. Azért számukra is vannak lehetőségek.

JÁTSSZ ONLINE!

A 40 év felettiekkel kapcsolatban számos negatív előítélet alakult ki a munkáltatók fejében - mondja Kijácz Krisztina, a Fővárosi Munkaügyi Központ Álláskereső Klubjának vezetője. Bizonyos foglalkoztatók szerint a korosztály tagjai körülményesek, nem tudnak mit kezdeni a változásokkal, ismereteik nem elég korszerűek, az új technikákhoz nem értenek. Mindemellett a foglalkoztatók szerint a 40 év felettiek nem beszélnek idegen nyelveket, nem vonzzák őket a kihívások, nem elég dinamikusak, ráadásul hatékonyságukkal is vannak problémák - sorolta a véleményeket.

Inkább alkalmaznak fiatalokat a munkáltatók

Az elhelyezkedés számukra ezen előítéletek miatt elég nehéz - tette hozzá -, mivel a munkáltatók egy része az állások betöltésekor e sztereotípiák hatására inkább a fiatal dolgozókat választják a 40 év felettiek helyett.

"Egyértelműen a fiatalokat részesítik előnyben a munkáltatók a pozíciók betöltésekor" - erősítette meg a fentieket egy, a neve elhallgatását kérő, szeptember óta állást kereső 40 éves hölgy.

Az asszisztensként elhelyezkedni kívánó hölgy eddig hat interjún vett részt, és ebből hármon érezte úgy: kora illetve óvodás gyermeke miatt ódzkodnak foglalkoztatásától. "Bár nyíltan nem mondták ki, hogy emiatt nem akarnak alkalmazni, de elég egyértelműen éreztették velem. Többször rákérdeztek például arra, hogy mi lesz, ha megbetegszik a gyermek, és a dinamizmusomat is többször megkérdőjelezték" - számolt be tapasztalatairól.

Csoportvezetői pozíciókban tudnak elhelyezkedni?

"A helyzet már nem annyira rossz, mint amennyire például 10 évvel ezelőtt volt, a munkáltatók egy részéből teljesen eltűntek a korosztállyal kapcsolatos előítéletek" - véli Dr. Szöllősi Ágnes személyzeti tanácsadó. Meglátása szerint a magasan képzett, vezetői kvalitásokkal rendelkező 40 év felettieket napjainkban előszeretettel alkalmazzák a cégek a csoportvezetői, illetve a különböző középvezetői pozíciókban.

Ennek kissé ellentmond egy, szintén a neve elhallgatását kérő hölgy beszámolója. A 43 éves, tizenöt éves középvezetői múlttal rendelkező, tavaly szeptember óta állástalan nő, aki eddig közel 200 helyre adta be pályázatát - főleg sales manageri, vagyis középvezetői pozíciókra -, és ezidáig mindössze 15 interjúra hívták be. Ráadásul mindegyikről csalódottan kellett távoznia.

További probléma, hogy magas fizetést kérnek

Mint mondja, a legtöbb esetben az ajánlott fizetés volt a gátja munkába állásának - és így van ez a legtöbb 40 év feletti esetében is. A munkáltatók ugyanis tisztában vannak azzal, hogy egy több éves tapasztalattal rendelkező szakembert nem alkalmazhatnak pályakezdői bérért - és ezért sokszor inkább a tapasztalatlanabb, de alacsonyabb bérigényű jelölt mellett döntenek.

"Sajnos a cégek többségének az általam felvetett bér túl magasnak bizonyult - pedig az előző munkahelyeimen is azt az összeget kerestem meg. A cégek általában nettó 110-150 ezer forint közötti összeget ajánlottak, és mivel én eddig ennek a dupláját vihettem haza, gyakorlatilag semmi esély nem volt a megegyezésre: én nem szerettem volna feleannyit keresni, ők pedig nem tudtak dupla annyit ajánlani" - mesélte a hölgy, akit egyébként a kora miatt is ért már hátrányos megkülönböztetés.

"Egy ismerősöm szólt, hogy be tudna ajánlani egy céghez. Természetesen beleegyeztem, a lehetőség iránt érzett örömöm viszont nem sokáig tartott. Az ismerősömmel ugyanis azonnal közölték: most nem tudnak segíteni neki (vagyis nekem), a megüresedett pozíciót ugyanis 35 év alatti dolgozóval szeretnék betölteni" - számolt be.

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »