[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
keresetbérfizetésbértárgyalásállásinterjúmunkatársEgyesült Királyság

A fizetés nyomában - tippek bértárgyalás előtt állóknak

2006.05.18., 10:57|Utolsó módosítás:2006. 05. 18., 10:56|

Míg az Egyesült Királyságban az álláshirdetésekben is szerepel a felkínált éves kereset, nálunk hivatalosan még a munkatársak sem tudják, ki mennyit visz haza. Nem könnyű így állásinterjúra, bértárgyalásra menni. Vannak azonban olyan fogások, csatornák, ahol utána lehet járni, mennyit lehet reálisan kérni. Erről kérdeztünk szakértőket.

Forrás: [origo]

JÁTSSZ ONLINE!

A bértárgyalásra készülők nincsenek könnyű helyzetben, amikor a kiszemelt állás fizetési viszonyait kell feltérképezniük. Míg az angolszász álláshirdetések minden további nélkül közzéteszik a konkrét éves bruttó fizetést, a hazai cégek bizalmasan kezelik a bérekkel kapcsolatos információkat. Az álláshirdetések legfeljebb a versenyképes jelző jótékony homályába burkolják a keresetek nagyságát.
Joó Zsuzsanna karrierszakértő, a Karrieriskola Kft ügyvezetője a munkáltatók óvatosságával indokolja a titkolózást. Formálisan még közvetlen munkatársak sem tudhatnak a többiek anyagi helyzetéről.

Az állásváltoztatók elszólásai is tanulságosak lehetnek

Mit tehet a bértárgyalás előtt álló álláskereső? Joó Zsuzsanna szerint a hiteles információkra vágyóknak nem elég a bértárgyalás előtti néhány napban megkezdeni az adatgyűjtést. A tájékozódást a siker érdekében tanácsos akár több hónappal korábban elkezdeni. A keresetekről többnyire a közeli barátok, ismerősök sem szívesen beszélnek. Ezzel együtt érdemes elcsípni az ismeretségi körben munkahelyváltás előtt állók elejtett megjegyzéseit. Az ex-munkahelyükről távozók ugyanis gyakrabban adnak hangot véleményüknek, főként ha az elégedetlenség oka a fizetésük volt. A panaszkodók ilyenkor önkéntelenül is nyilatkoznak arról, mekkora a szektorban kapható ideális bér és ehhez képest hol helyezkedtek el a fizetési skálán.

A béren kívüli juttatások a fizetés 10-20 százalékát is kitehetik

Érdemes információkat gyűjteni az egyéb, béren kívüli juttatások témakörében is. Ezekről szívesebben ejtenek szót az ismerősök és így a tényleges fizetésekre is lehet következtetni. A juttatások a fizetések 10-20 százalékát is kitehetik.
A bértárgyalás előtt állóknak a szakmai konferenciák és rendezvények biztosította kapcsolatépítési lehetőségek, szakmai hírlevelek is segítségükre lehetnek az optimális fizetés betájolásában. Az álláskeresőnek azzal is számolnia kell, hogy vidéken ugyanabban a munkakörben átlagosan 10-20 százalékkal alacsonyabb fizetési igény a reális.   

Érdemes a fejvadászok véleményét is kikérni

"Célravezető, ha a munkakereső fejvadászokhoz, tanácsadó cégek munkatársaihoz fordul segítségért az ideális kereset feltérképezéséhez. Ez a tájékozódási mód jó támpontot adhat az információgyűjtésnél. A tanácsadók ilyenkor konkrét összegekben határozzák meg, mennyire reális a pályázó bérrel kapcsolatosan alkotott képe"- teszi hozzá Gárdus Zsuzsanna, az Adecco ügyvezető igazgatója. A szakember azt is elmondta: amennyiben a munkakereső pályakezdő, mindenképpen érdemes rászánni az időt, hogy alaposan körbenézzenek a meghirdetett állásbörzéken. A cégekről ilyenkor inkább elmondható: nyílt kártyákkal játsszanak, szívesen adnak felvilágosítást az érdeklődőknek. 

Internetes állásportálokon is kutathatunk

Tüttő Regina, a Your Profile Management Consulting Group HR-tanácsadójának  tapasztalatai szerint az internetes állásportálok, a szaklapok HR-mellékletei szintén jó eszközök a fizetési viszonyok felmérésére. Érdemes figyelemmel kísérni a tanácsadó cégek által készített, az interneten is közzétett éves vagy időszaki fizetési felméréseket, statisztikákat. Emellett az internetes állásportálok fizetésvarázsló kalkulátorai is segítségére lehetnek a bértárgyalás előtt álló állásvadászoknak.

Takács Gabriella

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »