[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
pénzügyA jelöltállásinterjúinformatikaszakmaHR

Váltás a közszférából a magánszektorba: ahol gördülékenyebb

2006.06.20., 13:38|Utolsó módosítás:2006. 06. 20., 13:38|

A cégek csak azért nem utasítanak el egy pályázót, mert a közszférából érkezett, ám alaposan megnézik szakmai tudását és képességeit. A jelöltnek bizonyítania kell az állásinterjún, nem jellemzőek rá a közszféra dolgozóira aggatott sztereotípiák: a rugalmatlanság, az önállótlanság, a munkaidő-központúság. Előfordulhat, hogy alacsonyabb pozícióban kell folytatnia, viszont az állami szektorhoz képest könnyebb lehet később a feljebblépés. A pénzügyben, az informatikában és a HR-ben tűnik leginkább problémamentesnek a váltás.

JÁTSSZ ONLINE!

"A versenyszférában az idegennyelv(ek) aktív ismerete és napi szintű használata elengedhetetlen. Idegen nyelven levelezéseket, megbeszéléseket, tárgyalásokat folytatni mindennapos dolog, melyre a közszférából érkezőknek nem mindig van lehetőségük. Ezért a versenyszférába való átigazoláskor egyik legfontosabb kritérium a jó nyelvtudás", jegyzi meg Jónás Anikó, a Kelly Sevices személyzeti tanácsadó vállalat ügyvezető igazgatója.

Megeshet, hogy alacsonyabb pozíciót ajánlanak

A HR-szakember hozzáteszi, előfordulhat, hogy a közszférából érkező jelentkezőknek a versenyszférában a korábbinál alacsonyabb pozíciót ajánlanak. "Ebből a munkakörből azonban van lehetőség előrelépésre, fejlődésre. A folyamatos tanulás, továbbképzés mindehhez pedig alapvető fontosságú", mondja.

Bele kell tanulni a feszesebb munkatempóba

"A feszesebb munkatempóhoz, a dinamikusabb, gyorsabb munkához, a rugalmas munkaidőhöz is hozzá kell szokni, bele kell tanulni. Mindezeket átgondolva és ezekre felkészülve érdemes nekivágni a versenyszférának", ad útravalót Jónás Anikó.

Pénzügy, HR, informatika: itt a leggyorsabb az elhelyezkedés

Az elhelyezkedési esélyeket tekintve a legkönnyebben a pénzügyi, HR-es illetve informatikai területen tapasztalatot szerzők helyezkedhetnek el. Mohácsi Györgyi, a Deutsche Bank HR-generalistája szerint a közszférában kontrolleri (könyvelői, pénzügyi elemzői - a szerk.) feladatokat ellátók jó eséllyel pályázhatnak a versenyszféra -így a bankok kontrolleri állásaira. "Ezeknél a pozícióknál ugyanis a folyamatos, leszabályozott munkavégzés és folyamatok jellemzőek, hasonlóan az állami szervezetekhez" - mondta el.

Magasabb banki pozíció: kevés az esély

Mohácsi Györgyi ugyanakkor nem tartja valószínűnek, hogy egy közszférából érkezett elnyerjen például egy magasabb szintű banki-értékesítői állást. "A munkakör betöltéséhez át kell látni a piac működését, ismerni kell a versenytársakat, a beszállítókat és a kapcsolódó piacokat. Ehhez viszont több éves hasonló területen megszerzett tapasztalat szükséges" - magyarázta

Ahol számít a versenyszférás tapasztalat

Kétséges a sikeres váltás emellett a speciális tapasztalatot és szaktudást igénylő területekre is: ilyen az e-banking, illetve a bank részvényekkel, állampapírokkal, letétekkel és kiemelt ügyfelekkel foglalkozó osztálya - tette hozzá. Ezeken a területeken az elméleti tudást, a szakmai (a versenyszféra egy hasonló, nem feltétlenül banki területén szerzett) gyakorlati hátteret és az egyéni személyiségjegyeket vesszük figyelembe.

HR: szakma, nyelvtudás, munkajogi ismeretek

A HR szakma közalkalmazott képviselőivel kapcsolatban Jónás Anikó elmondta: amennyiben bizonyítják, hogy tudnak multinacionális szervezeti kultúrában dolgozni, jól beszélnek idegen nyelveket, szakmailag tartják a képést, jó esélyük van az elhelyezkedésre.

"Ügyfeleink gyakran külföldi HR szakemberek, akik keveset tudnak a magyar munkajogi szabályokról és a hazai munkaerőpiacról, ugyanakkor kíváncsiak minderre. Munkatársaink kiválasztása során emellett nagy hangsúlyt kap a pályázó személyisége is. Odafigyelünk, hogy az adott jelölt mentalitása milyen, beleillik-e a csapatunkba, milyen képességekkel rendelkezik, hová szeretne és tud fejlődni, mennyire fontos számára az ügyfél" - teszi hozzá Jónás Anikó.

Oroszi Babett

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »