[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
diplomáciafoglalkozás

A nászok ásza - foglalkozása: esküvőszervező

2006.07.05., 10:09|Utolsó módosítás:2006. 07. 05., 10:25|
Folyamatosan értekezik az ifjú párral, forgatókönyvet ír a Nagy Eseményről, miközben a zenekar-rendelés, a fotózás, a vendégsereg-szórakoztatás megszervezésének összes  gondja-baja az ő vállait nyomja. Májustól szeptemberig minden pillanata precízen betáblázott. Foglalkozása: esküvőszervező. Elindulni nehéz, de érdemes. A jól menő szakember fáradtságának jutalma főszezonban: havonta bruttó 500 ezer forintos átlagkereset.
Fotó: EPA

Akár a csillagokat is le kell hozni az égből

JÁTSSZ ONLINE!

A saját definíciója alapján önmagát eseményszervezőként meghatározó Borzák Tibor 2003 óta foglalkozik az esküvőszervezéssel. Tibor igazi fehér holló az esküvőszervezést űzők közt: a felfutóban lévő szakmát ugyanis többnyire a hölgyek részesítik előnyben. A fiatalember több éves rendezvényszervezői múlttal a háta mögött vágott bele a szakmába, amikor tudatosult benne: a piacon mutatóban sem akadnak a  kifejezetten esküvőszervezésre szakosodottak, noha igény lenne szolgáltatásaikra.
 
Főszezonban hétvégenként átlag három lakodalmat bonyolít
 
A frigyek május elejétől szeptember végéig tartó főszezonjában az esküvőszervezőnek szinte egy szusszanásnyi szabad ideje sincsen. Ebben az időszakban egy-egy mozgalmasabb hétvégéjére átlagosan 2-3 esküvő jut.
 
Esküvőzenekarok mellett Megasztárokkal egyeztet
 
A szervezőnek időnként a megrendelők extrém, meglepő kívánságainak is eleget kell tennie. Gyakran előforduló kérése az ügyfeleknek: a lakodalmakon megszokott vendéglátós zenészek mellett "Megasztárosokat", jól menő popzenészeket szeretnének a színpadon látni.
 
A szervezőnek Columbo kutyáját is meg kell tudnia szerezni
 
Borzák Tibor szervezői gyakorlatában már arra is akadt példa: a vőlegény az ifjú arát egy, a Columbo-sorozatból ismert basset hounddal szerette volna megajándékozni, azzal a hivatkozással: a filmbéli nyomozó is ilyen kutyát tartott. A vőlegény a krimisorozat legendássá vált szinkronhangjának kíséretében szerette volna átadni az ajándékot. Ám a Columbo-t szinkronizáló színész némileg túlbecsülve értékeit, olyan csillagászati árat kért a közreműködéséért, hogy a kutyát végül a szervezők kísérőszövegével adták át az arának.
 
Titkot tartani tudni kell
 
Az esküvőszervezés - már csak a fenti extrém ügyfélkérések miatt is - megköveteli a szakma művelőjétől a nagyfokú rugalmasságot. Az esküvőszervezőnél a diszkréció, a titoktartás képessége is nagyon fontos. A nála megforduló párok ugyanis a szervezés mozzanatai miatt már az esküvő előtti hónapokban megosztják a meglepetésnek szánt részleteket. Az ok: az előkészületeket fél évvel az esküvő előtt már el kell kezdeni.
 
A szakmai lelkesedés alapkövetelmény
 
Fontos, hogy az esküvőszervező a rá bízott feladatokat ne kényszerű kötelességtudatból, hanem szívvel-lélekkel, lendületesen végezze. A szakembereknek jó kapcsolatteremtő, tárgyaló és szervezőkészségre is szüksége van egy-egy esküvő sikeres lebonyolításához. Neki kell ugyanis tartania a kapcsolatot az alvállalkozókkal - a vőféllyel, az autókölcsönzővel, a fotóssal, az étkeztetésért felelős catering részleggel, zenészekkel, sőt, ha a pár tűzijátékot is rendel, a pirotechnikai céggel is.

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »