[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
Budapestszemközalkalmazottköztisztviselő

Álláshely-dömping köztisztviselőknek: érzéki csalódás

2006.09.27., 9:03|Utolsó módosítás:2006. 09. 27., 9:03|

Az utóbbi hetekben több hír is érkezett, hogy a vállalati szféra felszívja az elbocsátott vagy a következő hónapokban elbocsátandó köztisztviselőket, közalkalmazottakat. A munkaügyi tárca négy cég közel négyezer üres álláshelyével bíztatta, nyugtatta a munkájukat vesztett közszolgákat. A kép azonban az állásajánlatokat alaposabban szemügyre véve nem ilyen rózsás.

Látszólag sok az ajánlat

JÁTSSZ ONLINE!

Kiss Péter munkaügyi miniszter a közelmúltban kijelentette, a Suzuki 600, a Spar évente országosan 1500 elbocsátott köztisztviselő szolgálataira tartana igényt. Az Aviva biztosítótársaság 500 elbocsátott köztisztviselő foglalkozatásáról szóló megállapodást írt alá a Foglalkoztatási Hivatallal. A minisztérium információi alapján a Budapest Bankcsoport 600-700 új munkatársat keres. A BKV több tucat álláslehetőséget kínál.
A számok és a lehetőségek optimizmusra adnak okot. A valóságban azonban a köz szolgáinak nem lesz könnyű ezeknél a cégeknél álláshoz jutniuk illetve a képzettségi szintnek megfelelő pozíciót megszerezniük

Minisztériumból biztosítási ügynöknek?

Kifejezetten a közszférából az Aviva biztosítótársaság toboroz. A többi cégtől azt a tájékoztatást kaptuk, nem tesznek különbséget, ki honnan pályázik. A legjobbakat választják ki a jelentkezők közül.
Az Aviva jelenlegi dolgozóinak 20-30 százaléka a közszférából érkezett, és a vezérigazgató-helyettes elmondása alapján rendkívül jó tapasztalatuk van velük kapcsolatban "Fegyelmezettek, nem kell folyamatosan ellenőrizni őket, emellett rendelkeznek a sikerhez - és az állás betöltéséhez - szükséges empátiával, beszédkészséggel és kapcsolatrendszerrel", mondja Farkas András vezérigazgató-helyettes.
Kérdés persze, hogy egy minisztériumból felmentett tudományos munkát vagy vezetői pozíciót betöltő munkavállalónak vonzó alternatíva-e biztosítási értékesítőként dolgozni?
Ráadásul nem kényelmes irodában, munkaszerződéssel, hanem otthonról, számlára, jutalékos rendszerben, 13. havi fizetés és egyéb béren kívüli juttatás nélkül...
Az Avivánál egyébként számlára közepes teljesítménnyel bruttó 170-200 ezer forintot is meg lehet keresni.

Testnevelőtanárból sikeres üzletkötő

Vannak persze, akik megtalálták a számításukat. Litter István például 15 évig dolgozott közalkalmazottként - testnevelőtanárként - egy budapesti iskolában, majd biztosítási területre váltott. Igaz nem kényszerűségből, hanem önszántából. "Az első nehézség a vállalkozói lét elindítása és felvállalása volt. Az adminisztratív teendők mellett szükséges volt hozzászoktatnom magam a gondolathoz: mostantól nem lesz fix fizetésem. A keresetem ezentúl csak tőlem függ majd, pontosabban attól, hogy hány szerződést sikerül megkötnöm", meséli a kezdetekről.
A munka által megkövetelt dinamizmusra sem volt könnyű átállni - teszi hozzá. Ezen a pályán a sikerhez folyamatos "jövés-menés" szükséges: egyik helyszínről a másikra kell utazni, egy nap több tárgyaláson is részt kell venni. "Ha az értékesítő eredményeket akar elérni, ahhoz legalább napi 8-10 órát szükséges dolgoznia.
Azoknak ajánlja ezt a munkát, akik dinamikusak, empatikusak, motiváltak és kiterjedt kapcsolatrendszerrel, számos ismerőssel rendelkeznek - akikből később potenciális ügyfél válhat. "Minél több ismerőse van az embernek, annál könnyebben indul el a pályán", jegyzi meg.

Vezetői állások a Sparnál: feltétel a kereskedelmi gyakorlat

A Spar Magyarország 1000-1500 dolgozót tervez felvenni a következő évben. "Elsősorban bolthálózati pozíciókra keresünk jelentkezőket, de a központunk adminisztrációs és logisztikai területére is szívesen fogadunk beosztotti és vezetői munkakörökbe munkatársakat", mondja Feiner Péter ügyvezető igazgató. Az interneten az áruházlánc állásajánlatai között böngészve a következő állásajánlatok tűntek fel: eladó, pénztáros, hentes, árufeltöltő, raktáros. Ezek valószínűleg nem vonzóak az elbocsátott köztisztviselők számára. Vannak azonban vezetői állások is: osztályvezető, termelési vezető, raktárvezető. Szépséghiba viszont hogy vagy szakirányú végzettséget vagy a kereskedelemben eltöltött több éves gyakorlat szerepel az elvárások között.
Jól kell tudni angolul a Suzukinál
A Magyar Suzuki Rt a dolgozói létszámot december végéig további 600 fővel kívánja bővíteni. "A vállalatnál az alkalmazottak 10 százaléka diplomás: ennek megfelelően elsősorban az ő számukat növelnénk a volt köztisztviselők, közalkalmazottak köréből"- mondta a Fórián István vezérigazgató-helyettes. A közszférából elsősorban az angolul jól beszélő diplomásokat, főként mérnököket várnak, de nem kizárólag az ő jelentkezésüket fogadják el. Tehát itt sincsenek kivételezett helyzetben a köz szolgái, ráadásul aktív angoltudás is kell az érvényesüléshez.

Az álláshelyek felénél van esélyük a közszférásoknak

A Budapest Bankcsoport (GE Money Bank) az idén 600-700 munkatársat vesz fel. Ezek közül számos állás speciális pénzügyi végzettséget igényel. Közel a felük olyan, amelyre az elbocsátottak is jelentkezhetnek - mondták el a sajtóosztályon. Az állásajánlatokat átnézve elsősorban az asszisztensi vagy kezdő pozíciók jöhetnek szóba. Magasabb szintű munkaköröknél általában elvárás a vállalati szférában szerzett tapasztalat. Itt is igaz, nem kifejezetten a közszférából érkezőket részesítik előnyben, hanem a legjobb pályázókat veszik fel.

Nem tűnik vonzónak a BKV jegyellenőri ajánlata

Mentőövet ajánlott még a BKV Zrt is, igaz a pozíciók vonzereje hagy kívánni valót a minisztériumokból, közhivatalokból elbocsátottak számára. A közlekedési társaság a hiányszakmákra várja a jelentkezéseket: járművezető, jegyellenőr, jegypénztáros munkakörökben. Mindenki számára nyitottak, amennyiben a megfelelő képesítéssel rendelkeznek, egészségileg alkalmasak, vagy a szükséges képzéseket vállalják - közölték megkeresésünkre a társaságnál.

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »