[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
informatikaképzéstanfolyam

Nemzetközileg elismert IT képzések: javítják a karrierkilátást

2006.09.25., 12:31|Utolsó módosítás:2006. 09. 25., 12:30|

Egyre több vállalat küldi dolgozóit nemzetközileg elismert - szakszóval certifikált - informatikai tanfolyamra. A kurzusok általában 3-5 naposak, 180-450 ezer forintos sávban kínálják, ám elengedhetetlenek a tudás frissítéséhez. Az IT-fejvadász szerint előnyt jelent az álláspályázatnál is.

JÁTSSZ ONLINE!

Az informatikai képzéseknek számos fajtája van, ezek munkaerőpiaci szempontból két nagy csoportra bonthatóak: az államilag elismert, azaz az OKJ-s képzésekre, illetve az ún. certifikált, vagyis nemzetközileg elismert, vizsgák keretében megszerezhető minősítéssel záruló képzésekre. E két oktatási forma között elég nagy a különbség. Hiszen míg az OKJ-s képzéseket kevésbé méltányolják a munkaadók, addig a nemzetközi minősítésekkel rendelkezők előnyt élveznek a felvételi interjúk során - értettek egyet a szakértők.

Speciálisa tudást nyújtanak

A certifikált továbbképzések általában az informatikai piacon megjelenő új technológiák, szerverek, hálózati rendszerek bemutatását, részletes ismertetését foglalják magukba.

"Elvégzésükkel professzionális szinten lehet működtetni például egy Windows vagy egy Linux operációs rendszert vagy szervert, de profi biztonsági és hálózati ismeretekre is szert tehetnek a résztvevők" - mondta el Tóth Alexandra, a Microsoft, Cisco, Linux, Lotus tanfolyamokat kínáló Trainer Oktatóközpont oktatási vezetője.

"Emellett a szakemberek olyan összefüggéseket is megismerhetnek, amelyek nagy segítségükre lehetnek a gyakorlatban - például egy probléma megoldásában. Egy hirtelen szerverleállás esetén nagyobb eséllyel tudják, hogy mi a teendő - hiszen azt az adott szerverhez tartozó tanfolyamon a gyakorlati feladatokból már megtanulták" - tette hozzá.

5-16 fős csoportokban tanulnak

"A több száz, általában 3-5 napos, 5-16 fő részvételével zajló intenzív képzések elsősorban tapasztalt, szerteágazó informatikai ismeretekkel rendelkező szakembereknek szólnak" - avatott be Szedő Miklós, a Microsoft, Oracle, Java, Suse Linux, Sun képzéseket kínáló IQSOFT-John Bryce Oktatóközpont ügyvezető igazgatója.

A tananyagot egyébként a fent említett nagy informatikai gyártó cégek (Microsoft, Novell, Cisco) szakértői állítják össze, a szükséges tankönyveket is a vállalatok biztosítják - pontosabban rajtuk keresztül az oktatást lebonyolító cégek.

Akár 450 ezer forint is lehet

Ebből adódik a továbbképzések borsos ára is: a képzés ára 185-450 ezer forint között mozog. "A magas képzési összeget több dolog is indokolja. Egyrészt a tanfolyamokon megszerzett tudás szinte minden esetben azonnal átültethető és hasznosítható az anyacégnél. Másrészt az oktatások végeztével elérhető mérnöki minősítéseket az egész világon elfogadják. Harmadrészt pedig a tematikus tudás átadását, így a képzések anyagát a háttérben a gyártók - komoly szakembergárdával együttműködve - fejlesztik ki, tartják naprakészen, és ez a költség mint 'oktatási licenc' épül be a tréningköltségekbe. A licenc legtöbbször egy referenciakönyv formájában mutatkozik, és az ára a teljes oktatási költség 30-60 százalékát is elérheti" - jegyezte meg Szántó Zoltán, a Microsoft adminisztrátori és fejlesztői, Cisco, Linux és ITIL képzésekre "szakosodott" Netacademia Oktatóközpont kereskedelmi igazgatója.

Legtöbbször a munkaadó fizeti

A képzéseket egyébként általában a munkaadó finanszírozza, az ügyfelek több mint 95 százaléka nem egyéni ügyfél. A legtöbb esetben a vállalat küldi el informatikai szakemberét a képzésre, hogy elvégzésével a továbbiakban gördülékenyebben folyhasson a munka - értettek egyet a megkérdezettek.

Mint megtudtuk, a cégek nem spórolnak a munkatársak ilyen jellegű továbbképzésén. Bár még mindig főleg a multinacionális vállalatok fektetnek több pénzt az informatikai szakembereik képzésébe, egyre több kisvállalatnál dolgozó is feltűnik a csoportokban.

"A cégek különböző megfontolásból küldik el dolgozóikat a fent említett IT képzésekre. A hiányzó, azonnal hasznosítható rendszerezett tudás megszerzése mellett sokszor számításba jön az új bevezetés előtt álló technológiák megismerése is" - véli Szántó Zoltán.

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »