[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
meggyőzéskeresetbejegyzés

Irodai munka helyett edényértékesítés havi 200 ezerért

2007.01.03., 16:26|Utolsó módosítás:2007. 01. 03., 16:26|

Könnyen végezhető irodai munkát ígért egy fórumozó egyik bejegyzésében legalább havi nettó 200 ezer forintos keresettel. Utánajártunk, mi rejlik a vonzó ajánlat mögött. A könnyű adminisztrációs munka helyett kőkemény értékesítés, sokkolás, meggyőzés.

JÁTSSZ ONLINE!

Vonzó kereseti lehetőséggel csalogat egy internetes fórumozó bejegyzése. A burkoltan reklámozó fiatalember könnyen végezhető irodai munkával ígér havi nettó 200 ezret, végzettségtől, életkortól függetlenül, rugalmas időbeosztással. Elmondása szerint még úgy is megéri számára az üzlet, hogy naponta ingázik Budapest és vidéki otthona között.
Január másodikán telefont ragadtunk és felhívtuk a megadott mobilszámot. Kiderült, még aznap lesz fejtágító, amire a kapcsolattartó meg is hívott.

5-6 előadás állásinterjú helyett

Az előre egyeztetett időpontban híre-hamva sincs a délelőtt megismert férfinek a cég pesti székházában. Van viszont helyette villámtelefon és sűrű elnézéskérés. "Már rég otthon vagyok, keresse K-t, majd ő eligazítja" -szabadkozik a fiatalember. A titokzatos K sem akar felbukkanni: így egymagunk kezdjük feltérképezni a terepet. Nincs könnyű dolgunk: a gyógyászati segédeszközökre, szépségápolási cikkekre és korszerű konyhatechnikai eszközökre szakosodott cégnél minimum 5-6 ember tart aznap este előadást. A folyosón elcsípett megjegyzésekből hamar kiderült: nem alaptalanul gyanakodtunk rá, hogy a nagy lehetőség ezúttal is "nemszeretem" típusú jutalékos értékesítést takar. Némi tétovázás után úgy döntünk: az edénybemutató mellé tesszük a voksot.

Hosszasan ecsetelik a termék előnyeit

Ezután az egyik emeleti, amerikai konyhás bemutatóterembe irányítják az érdeklődőket. A széksorok háromnegyede azonban üres marad. Előadóink azonnal szabadkoznak: ez csak a szokásos év eleji apátia, máskor annyian vannak, hogy egy tűt sem lehet leejteni. A bemutatót tartó hölgy segédje a háttérben hagymát és csirkemellet aprít: ezeket a szuperszonikus edényekben készíti, az edénymustra végén majd mindenki megkóstolhatja. Ami ezután következik: a terméket éltető dicshimnusz egy bő órában - energiatakarékosság, tápanyagmegőrzés, űrhajósok is használhatják stb.

Meggyőzni, sokkolni és értékesíteni

A nyugdíjas pedagógusból lett értékesítő mindemellett sokat tapasztalt életmód tanácsadók szigorával szembesíti a hallgatókat azzal: nem elég, hogy egészségtelenül étkeznek, mindezt korszerűtlen és rákkeltő edényekben főzik. A flipcharton a hallgatókat sokkolandó, már-már túlvilági kórházi szoba képét mutatja vasággyal, persze a felette lévő falon elhelyezett feszülettel.

Három edény kéthavi tanári fizetésért

"Minden korszerűtlenül táplálkozó ember így végzi" - hangzik a dörgedelem, de az igazi rettenet csak ezután következik, amikor a hiperszuper edények árára terelődik a szó. "Régebben az edénykészletek egy-egy LADA árával vetekedtek. De ma jóval olcsóbbak és részletre is kaphatóak". Erről csak annyit: egy háromdarabos készlet egy pályakezdő (nem tanár) értelmiségi kéthavi átlagfizetése. A bemutatóból többé-kevésbé már felvázolható, miből áll a beharangozott irodai munka: meggyőzni, sokkolni és értékesíteni kell. Az előadás mégsem hengerelt le mindenkit. Az egyik idős úr jól hallhatóan teszi fel magának a kérdést: "Mikor lesz már vége?"   

Első három hónap: minimálbérnyi fix   

A csirkepörkölt elkészülte után az értékesítők bérezéséről is sikerül elcsípni néhány nem hivatalos információt. A munka nem bejelentett állás: mindenki vállalkozói igazolvánnyal dolgozik. A munkatársakat kétnapos tréningen képzik. Igény szerint az első 3 hónapban megelőlegeznek egy minimálbérnyi havi fixet az újaknak, később teljesítménytől függően 20-25 százalékos jutalékkal számolhatnak. A nyugdíjas pedagógusból értékesítővé lett hölgy elmondása szerint jobb hónapjában 6-700 ezer forint is összejön, nyugdíja pedig az unokák zsebpénze.

Jobb hónapban 400 ezer forint

A bemutatókonyhában szorgoskodó hölgy szintén pedagógus: ő munka mellett értékesíti a terméket, toborozza a vásárlókat és főzőcskézik. Néhány hónapja van itt, ám elégedett: a melléktevékenységgel minden hónapban főállásának megfelelő pénzhez jut, jobb hónapban 400 ezer forint is összejön. Ám a direktértékesítő cégekből már most Dunát lehet rekeszteni, miközben szinte hetente tűnnek fel újak a palettán. A bemutató után azért jócskán akad megválaszolatlan kérdés: ha kevés feltételnek megfelelve, képzettség nélkül is könnyedén megkereshető havi többszázezer forint, miért fogják lasszóval hasonló munkákra az embereket? Ez még jó darabig titok marad...

Takács Gabriella

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »