[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
informatikapályakezdőfőiskolamérnökválasztásegyetemdiplomaállás

Nyerő lehet a gazdasági és az informatikai diploma

2007.04.18., 10:43|Utolsó módosítás:2007. 04. 18., 10:42|

A legfrissebb adatok szerint ebben az évben mintegy 108 ezren jelentkeztek egyetemre, főiskolára, ebből 88 ezren államilag támogatott képzésre. Ki választott jól? Kinek lesz nehezebb álláshoz jutnia? Szakértők szerint jelenleg főleg mérnöki, informatikai, és pénzügyi területre keresnek nagyobb számban diplomás pályakezdőket.

JÁTSSZ ONLINE!

Az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) április 17-én aktualizált adataiból kiderül: az államilag támogatott, nappali tagozatos képzések közül a legnépszerűbb a gazdaságtudományi képzési terület. Több mint 22 ezren döntöttek úgy, kereskedelemmel, marketinggel, pénzüggyel, vagy számvitellel szeretnének a jövőben foglalkozni.

A nagy könyvvizsgálók várják a pályakezdőket

Az általunk megkérdezett személyzeti szakértők szerint gazdasági diplomával nem rossz a kiindulóhelyzet, különösen, ha pénzügy-számviteli szakiránnyal párosul.  "Az idegen nyelvet beszélők elhelyezkedési esélyei rendkívül jók. A szolgáltató központok folyamatosan veszik fel az e szakokon végzett friss diplomásokat" - tájékoztatott Balázsy Krisztina, a Grafton Recruitment vezető tanácsadója.

"A pénzügy területén végzettek a kisebb magyar vállalatoknál átfogó tudással szerezhetnek állást. Azzal viszont számolniuk kell: ezek a cégek nem kínálnak olyan előrelépési lehetőségeket, mint a nemzetközi vállalatok. A multikhoz leginkább az általuk indított vezetőképző programokon vagy szakmai gyakorlaton át lehet bejutni. Kivételek ez alól a Big Four-ként is emlegetett nagy könyvvizsgáló cégek - KPMG, Deloitte, PricewaterhouseCoopers, Ernst & Young, - amelyek folyamatosan keresnek pályakezdőket. Jó lehetőségek kínálkoznak emellett a különböző szolgáltató központoknál is" - árnyalták a képet a Profi Power személyzeti tanácsadó munkatársai.

Bajban a marketingesek, a szociológusok

A kereskedelem és marketing szakot megcélzók előtt több út is kínálkozik a későbbiekben. Ha a kereskedelem és ezáltal az értékesítés felé fordulnak, jobbak az esélyeik, ugyanis a jó sales-es mindig keresett. A marketinges karriertervekhez azonban a tudáson kívül kapcsolati tőke és szerencse is szükségeltetik. Ezen a területen ugyanis gyakorlatilag nincsenek nyitott pályakezdői pozíciók. A marketingesek számára szinte az egyetlen lehetőség az elhelyezkedésre a vezetőképző-programokban való részvétel. Ezek segítségével azonban közülük mindössze 20-30-an lelhetnek állásra. A többiek akár egy évig is várhatnak, míg állásra találnak a szakmában - értettek egyet a szakemberek.

Mérnöki diplomával jó kilátások

A népszerű képzési területek élmezőnyében foglal helyet a mérnöki szakma is, 15 ezres államilag támogatott jelentkezési számmal. "A mérnökök iránti kereslet várhatóan az elkövetkezendőkben sem fog csökkeni. Hiába kerülnek ki évente több százan a felsőoktatási intézményekből, a piacképes felszívni őket, sőt: a gépész- villamos- tervezőmérnökökből, a karbantartáshoz, biztonságtechnikához, illetve a minőségbiztosításhoz értő mérnökökből jelenleg is óriási a hiány" - mondta el Pálné Mező Eszter, a mérnökök közvetítésével foglalkozó, tatabányai székhelyű T-HR Kft. ügyvezetője.
Hozzátette, egyre keresettebbé válnak a piacon a vegyészmérnökök is, és természetvédelmi mérnökökre is szükség lenne. Egyelőre viszont nincs pénzügyi keret a munkájuk finanszírozására.

Környezetmérnökként nehéz

A friss diplomás környezetmérnököknek nincs sok esélyük az azonnali elhelyezkedésre. A vállalatok elsősorban olyan szakembereket keresnek, akik értenek nemcsak a környezetvédelemhez, hanem a munkavédelemhez és a munkabiztonsághoz is" - tette hozzá.

Pálné Mező Eszter a leendő földmérőkkel kapcsolatban elmondta: irántuk az igény jelenleg is megmutatkozik, és ez várhatóan az elkövetkezendő években sem fog változni. "Az ország fejlődik, szinte nincs olyan hónap, amelyben ne kapnánk hírt újabb, több milliárd forintos beruházásról. Ezek pedig nélkülük nem jöhetnének létre" - magyarázta.

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »