[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
MagyarországNyugat-Európainternettanároktanár

Internetes diákcsínyek tanári áldozatokkal

2007.06.21., 12:56|Utolsó módosítás:2007. 06. 21., 13:01|
Nyugat-Európában terjednek a tanárok sérelmére elkövetett internetes diákcsínyek, jogsértések. Titkos videó egy tanóráról, majd közzététel a világhálón, a tanár arcának bemásolása egy pornófilmbe, majd küldés kör-emailben, névtelen sértegetők chatfórumokon, blogbejegyzésben. Tanári karriereket tehetnek tönkre az ilyen vagy ehhez hasonló akciók. Magyarországra még nem gyűrűzött be a jelenség, ám szakértők szerint csak idő kérdése. Mit tehetnek a tanárok?

JÁTSSZ ONLINE!

A digitális világ veszélyes eszköz a tanárok számára. A közelmúltban egy tanárnő erotikus felvételei kerültek diákokhoz, akik villámgyorsan szét is küldték minden lehetséges eszközre, fórumra. Ám ez csupán tanári figyelmetlenség következménye volt. Nehezebben tudják védeni magukat a tanárok, ha a diákok veszik őket célkeresztjükbe. Nyugat-Európában egyre több a tanárok panasza e téren.
"A tanárok nem digitális prédák!"- közölte Heinz Peter Meidinger, a Német Filológusok Szövetségének (DPhV) alelnöke. A szervezet megelégelte, hogy mind több pedagógus válik az interneten indított nemtelen támadások célpontjává, miközben a tendencia egyre aggasztóbb méreteket ölt. A diákok az internetes zaklatások alkalmával rendszerint valótlan dolgokat állítanak és híresztelnek a tanárokról, sértegetik őket. Képeikből gyakran montíroznak össze pornóvideókat, szex képeket, de akadt már példa a tanár kivégzését szimuláló kisfilm készítésére is. A technika adta lehetőségekkel élő diákok a világhálón persze nevük vállalása nélkül sértegethetik a pedagógusokat. Alsó-Szászországban például hatodikosok egy chat-fórumon módszeresen pocskondiázták öt tanárukat. De bevett gyakori a tanár fényképe alá aggatott gúnyos vagy sértő jelzők használata is, míg Németországban több diák fogott össze annak érdekében, hogy idegileg kikészítsenek egy - egy pedagógust. A trend Angliát sem kerülte el: a brit pedagógus szakszervezetek már egyenesen az internetterror beszüntetését követelik. Az előzmény: egy angol iskolában a diákok egyike lerántotta a tanár nadrágját az órán, míg társai mindezt videóra vették majd feltették az egyik közismert video megosztó portálra. 

Külföldön kicsapás jár érte

A tanárok véget akarnak vetni a sorozatos megaláztatásoknak - ezért az internetszolgáltatók felelősségének szigorítását követelik a lealacsonyító tartalmak eltávolítása érdekében. Az esetek nyomán Nyugat-Európában egyre több helyen tiltják be a tanórákon például a kamerás mobil használatát, sőt azonnali kicsapás is járhat a becsületsértő viselkedésért. "A napvilágra került külföldi esetek csupán a jéghegy csúcsát jelentik: mára minden német oktatási intézmény legalább egy pedagógusa vált valamilyen ízléstelen diákcsíny célpontjává"- mondta el kérdésünkre Dr. Ormós Zoltán ügyvéd, internetjogász.

Mi a helyzet hazánkban? "Nem találkoztam még hasonlóval, de a diákoktól tényleg sok minden kitelik, így nem lenne meglepő "- jegyezte meg kicsit csípősen az egyik budapesti középiskola magyar-könyvtár szakos tanárnője.
Ezt erősítette meg Dr. Ormós Zoltán is: "Magyarországra még nem gyűrűzött be ez a trend, egyelőre nem tudni ilyen esetről. Még sincs túl sok ok az optimizmusra, mivel valószínűleg csak idő kérdése a dolog" - véleményezte a jelenséget az internetjogász.

Büntetőjogi kategória is lehet a tanárgyalázás

Dr. Ormós Zoltán szerint egy jól - azaz inkább rosszul - irányzott tréfa alkalmas lehet egy karrierrút tönkretételére, vagy akár egy egész életpálya kisiklatására. A tréfa áldozatává vált tanár egy életre hitelét vesztheti a társadalom, egy közösség előtt. "14 éves kor alatt nem folytatható le büntetőeljárás a vétkesek ellen, ám a 14-18 év közötti fiatalkorú elkövetők esetében már folyhat eljárás a fiatalkorúakra vonatkozó eljárási szabályok szerint. A feltételezett elkövetők az esettől függően magántitok megsértéséért, személyes adatokkal való visszaélésért becsületsértésért vagy nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazásért is felelősségre vonhatóak. Az angol pedagógus sérelmére elkövetett nadráglehúzásos esethez hasonlóan szélsőséges esetben a kényszerítés vagy akár a zsarolás gyanúja is felmerülhet" - magyarázza. Az internetjogász szerint a hasonló problémáknak már az oktatási intézmények házirendjének megalkotásakor elejét lehetne venni a képrögzítésre alkalmas eszközök (például kamerás mobil) tanteremből való kitiltásával, a hasonló diákcsínyek elkövetőinek elbocsátásával.       

Közjegyzővel is hitelesíttethető

Mit tehet a pedagógus, ha személyiségi jogait és méltóságát sértő dolgokra bukkan a világhálón? Dr. Ormós Zoltán azt tanácsolja: mindenképpen jelezze a kérdéses tárhelyszolgáltató felé a problémát. A hatályos jogszabály értelmében ugyanis a tárhelyszolgáltató az adott helyzetben általában elvárható módon köteles eljárni, amennyiben jelzés érkezik hozzá jogsértő tartalomról. A tárhelyszolgáltató saját felelősségére belátása szerint dönt, hogy mennyi időn belül és leveszi-e a kérdéses tartalmat. Amennyiben a pedagógus már a karrierjét, társadalmi megbecsültségét súlyosan veszélyeztető netes tartalomra bukkan, úgy érdemes feljelentést tennie bármely rendőrkapitányságon és esetleg polgári pert indítania az ügyben. Ehhez rögzítenie kell a becsületsértő állítások, képkockák, grafikai megjelenítések időpontjában a képernyőállapotot és közjegyzővel hitelesíttetni mindezt. Az internetjogász úgy tájékoztatott: A magyar bírói gyakorlat szerint csak pár százezres kártérítésre számíthat az, akinek képmását a hozzájárulása nélkül interneten, médiában, vagy bármely más nyilvános fórumon közzéteszik.

Takács Gabriella

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »