Tanácsos aláírás előtt hazavinni a munkaszerződést

Vágólapra másolva!
Sok munkavállaló alig olvassa át vagy nem veszi igénybe külsősök tanácsát a munkaszerződés aláírása előtt. Érdemes elkérni a tervezetet és hazavinni, ugyanis aláírás után már nehezebb a helyzet. Dr. Sipos Márta ügyvéd foglalja össze a munkaszerződés ismérveit. Mint kiderül: kizárólag írásban köthető, és a munkavégzés helyszínének, időtartamának is szerepelnie kell rajta.  
Vágólapra másolva!

Munkaszerződést kizárólag papíron, írásban lehet kötni, konkrét kezdőidőponttal. A szerződő félnek egyúttal célszerű körültekintően áttanulmányoznia, mit tartalmaznak a szerződés személyi alapbérre, munkakörre és a munkavégzés helyére vonatkozó részei.

Az sem mindegy, milyen szerződéstípust kínálnak: például a határozott idejű munkaszerződés lejártakor nem jár végkielégítés. Ebben az esetben azt sem veszik figyelembe, ha védett kategóriába tartozó munkavállalókról (idősebekről, kismamákról) van szó.

Kizárólag egyszeri, előzetesen egyeztetett próbaidő elfogadható

Érdemes szem előtt tartani: a munkajog szerint a szerződésben mindössze egyszeri, 3 hónapos próbaidő köthető ki, amit meghosszabbítani nem lehet. A próbaidőt utólag, pótlólag sem írhatja bele a szerződésbe a munkaadó. Szintén lényeges szempont: a különböző pótlékokat (pl. éjszakai műszakot, stb.) még nem tartalmazó személyi alapbér nem egyezik a kifizetett bérrel. A kellemetlen meglepetések elkerülése végett a szerződésben részletekbe menően konkretizálni kell a munkakörben ellátandó feladatokat. Amennyiben ezt nem találjuk meg a szerződésben, nyugodtan kérjünk részletes munkaköri leírást.

Munkavégzés helyszíne és ideje

A szerződésnek emellett tartalmaznia kell a munkavállaló pontos munkarendjét. Amennyiben a szerződés másképpen nem rendelkezik, mindig a napi 8 órás munkarend tekintendő irányadónak. A szerződésben a munkavégzés helyszínének is szerepelnie kell. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, egy vagy több helyen felváltva folyik-e majd a munkavégzés, vagy az ország bármely területén "hadra fogható"a munkavállaló. Azt is fel kell sorolni, ha több helyen meg kell fordulnia a munkatársnak. A helyzet tisztázásával a munkavállalók számos, nem várt kellemetlenségtől óvhatják meg magukat.

Aláírás előtt egy nappal kérjük el a szerződést

Bár Magyarországon ez a gyakorlat egyelőre kevéssé számít elterjedtnek, elkérhetjük a kész szerződéstervezetet az aláírás előtt egy nappal. Dr. Sipos Márta munkája során azt tapasztalta: a munkavállalók mintegy fele szinte pánikszerűen menekülne előző munkaadójától, így akár néhány jól csengő ígéret (cégautó, előrelépési lehetőség, fizetésemelés) hallatán is hajlamosak felületesen kezelni, átolvasni a munkaszerződés tartalmát.