Végzetes hibák állásinterjún

Vágólapra másolva!
Állásinterjún vannak olyan mondatok, gesztusok, amelyekkel álláskeresőként elvághatjuk magunkat a cég képviselője előtt. Felkészületlenség a vállalatból, előre nem jelzett késés, tegezés, mobiltelefon felvétele és beszélgetés interjú alatt. Kirívó eseteket, tanulságos bakikat gyűjtöttünk HR tanácsadóktól.
Vágólapra másolva!

Mire kell figyelnem az állásinterjún ahhoz, hogy pozitív kép alakuljon ki rólam a beszélgetőpartneremben? - teszi fel magának a kérdést a pályázók zöme. A válasz viszonylag egyszerű: először is tanácsos üzleti öltözetben, ápoltan megjelenni, időben megérkezni, és felkészültnek mutatkozni. Az interjún emellett ajánlott kerülni a fecsegést, ahogy a túlzott kérdezősködést is jobb mellőzni ilyenkor. Bár mindezek nem túl magas elvárások, ennek ellenére jelöltek százai pont az ellenkezőjét cselekszik, amikor a beszélgetésre kerül sor.

Késni nem érdemes

A baki már az érkezésnél kezdődik, ugyanis késni nem illik. "Többször előfordult, hogy a pályázó a megbeszélt időponthoz képest fél órával később érkezett, de volt olyan is, aki egy órát késett. Ez negatív fényt vet az illetőre, hiszen ebből úgy tűnik, hogy nem érdekli az állás" - kezdi a felsorolást Gárdus Zsuzsanna, az munkaerőközvetítéssel foglalkozó Adecco ügyvezetője.

Ennél súlyosabb probléma - teszi hozzá Imreh Erika, a ProfiPower személyzeti tanácsadója, ha a jelöltek egyszerűen elfelejtenek eljönni interjúra, és amikor felhívjuk őket, akkor azt mondják: "azt hittem, hogy hétfőről volt szó", miközben e-mailben kapott értesítést az interjú időpontjáról. "Ez már olyan negatívum, amelyet nagyon nehéz a későbbiekben elfeledtetni" - figyelmeztet a tanácsadó.

Azt sem tudja, milyen állásra jelentkezett

Ám ez még mind semmi. "Találkoztunk olyan jelölttel is, aki azt sem tudta, milyen állásinterjújára érkezett. Sokan a hirdető céggel sincsenek tisztában, és amikor azt kérdezzük, mit tud a vállalatról, a válasz röviden ennyi: semmit" - sorolta a bakikat Gárdus Zsuzsanna. "Vannak, akik próbálják menteni a menthetőt, és azt válaszolják: "nem volt időm utánanézni" vagy "nem volt időm megnézni a honlapot". Viszont ezzel sem javítanak túl sokat a helyzeten" - állítja Imreh Erika. Ennél már csak egy kellemetlenebb, amikor belezavarodnak saját önéletrajzukba. Keverik a dátumot, a céget, a betöltött pozíciókat.

Öltönyben érkezett, rövidnadrágban távozott

A pályázók az öltözködéssel kapcsolatban is hajlamosak elrugaszkodni a valóságtól. A farmer-sportcipő összeállítás egy informatikus esetében még elfogadható. Viszont ha egy közép- és felsővezetői munkakör leendő betöltője jelenik meg ilyen ruhában, az elfogadhatatlan. "Egy jelöltem egyszer farmernadrág, cowboycsizma, póló és bőrdzsekiben jelent meg az interjún" - mesélte Imreh Erika.

Kiss Gabriella, a Porta Labore személyzeti tanácsadó iroda ügyvezetője ennél is meglepőbb esetről számolt be. "Egy elegáns, öltönyös úriember sporttáskával a kezében sétált be az irodába. Ezzel még nem is lett volna semmi gond. Viszont amikor vége lett az interjúnak, megkérdezte, használhatja-e a mosdót. Igent mondtam természetesen. Ekkor jöttünk rá a táska valódi szerepére. Az úr bement, vitte magával a táskát, és tíz perc múlva teljesen más ruhában jelent meg: sortban, pólóban, rövidnadrágban lépett ki az ajtón. Látva megdöbbenésünket elmondta, hogy a munkahelyén nem tudják, hogy pályázik, ezért kellett e trükkhöz folyamodnia. Ilyen esetekben sokkal jobban teszi a jelölt, ha talál egy köztes megoldást, és nem a tanácsadók szeme előtt intézi el mindezt" - tanácsolja Kiss Gabriella.

Nemcsak a farmer, hanem a piercing és a hasat szabadon hagyó felső is gyakori, főleg a fiatalabbak körében. Mint megtudtuk, az orrkarikát jobb kivenni ilyenkor, és ajánlott egy kosztümöt is beszerezni a hölgyeknek.