[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
állásinterjúA profi

Árulkodó lehet a testbeszéd állásinterjún

2007.12.04., 10:06|Utolsó módosítás:2007. 12. 04., 10:10|
Állásinterjún döntő szerepe van az első benyomásnak, ami nagyrészt nem az elmondottakból, hanem a megjelenésből, a gesztusokból áll össze. A profi fejvadászok sok információt leszűrnek testbeszédünkből: a kézfogásból, a testtartásból, az arckifejezésből. Ez persze fordítva is igaz: a jelölt is fényt deríthet, mennyire érdekli személye a személyzeti szakembert. A testbeszéd titkairól egy tapasztalt trénert kérdeztünk.

Az íróasztalnál lehet így merengeni, állásinterjún inkább ne.

JÁTSSZ ONLINE!

Az állásinterjún már a jelölt belépésekor elkezdődik, a pályázó megjelenésével. A fellépés azonnal gondolatokat, érzelmeket ébreszt az interjúztatóban. "Az első benyomás döntő az egész pályázásra nézve. Általánosságban elmondható, hogy ha nem szimpatikus a jelölt, akkor nagyon sokat kell dolgoznia az interjún azért, hogy tovább jusson a következő fordulóba" - mondja Varga Zsolt a Perfekt Power vezető trénere. "Az első benyomás kialakulásában kis szerepe van az elmondott tartalomnak, 85 százalékban a non-verbális jelek döntenek "A pályázóknak tanácsos feszes, kihúzott háttal megérkezni a beszélgetésre, így energikusnak, határozottnak tűnnek. Ezt a munkáltatók többsége pozitívumként könyveli el. Fontos továbbá a kedves, de nem fülig érő mosoly, ami vidámságot, életörömet jelez, és szintén plusz pont lehet" - mondta el a vezető tréner. 

Szemmel is lehet mosolyogni

A mosoly egyébként nemcsak a belépéskor lehet segítségünkre, hanem az egész beszélgetés során. "A folyamatos "hollywood-i" mosoly természetesen kerülendő, ehelyett próbáljunk meg mosolyogni a szemünkkel. A szemmel való mosolygás módszere sok gyakorlással viszonylag könnyen elsajátítható. Az interjúkat megelőzően álljunk be néhány percre a tükör elé, majd kezdjük el magunkat nézni. Ezt követően próbáljunk meg a szánk mozgatása nélkül mosolyogni. Egy kis idő múlva mi is látni fogjuk a változást, és innentől már könnyű lesz alkalmaznunk mindezt a beszélgetéseken" - avatott be.

Ne az álláskereső nyújtsa először a kezét

Az első benyomás kialakulásában szerepe lehet a kézfogásnak is. Tanács: ne a pályázó kezdeményezze, csak akkor fogjunk kezet, ha partnerünk nyújtja az övét. Mivel a kézfogásból is vélemény alakul ki a cég képviselőjében, legyen kézfogásunk határozott, semmiképpen ne ernyedjenek el kézizmaink, tenyerünk legyen a talajra merőleges. A kézfogásban ne tegyünk különbségek férfi és nő között, viszont arra is figyeljünk, hogy túlságosan se szorítsuk meg a másik kezét.

A bemutatkozás után a jelölteknek az interjúszobában is helyt kell állniuk. Nem mindegy, hogy ott milyen pózban foglalnak helyet, ahogy az sem, hogy mit csinálnak a beszélgetés alatt a kezükkel."Ha leülünk,  tanácsos kicsit előredőlni, ezzel jelezzük az interjúztató számára, hogy érdekel bennünket mondandója" - adott tippet a tanácsadó.

Idegesség mérése: toll az asztalon

Gyakori trükk, hogy a beszélgetőpartnerek egy tollat helyeznek el a tárgyalóasztalon, és figyelik, mit csinál vele a pályázó. Ha babrálni kezd vele, akkor tudják, hogy rendkívül ideges. Ha szeretnénk leplezni feszültségünket, akkor inkább ne nyúljunk a tollhoz. Az ingnyak piszkálása és a nyakkendő kiengedése szintén árulkodó jel. Ha valaki ideges, annak kissé megdagad a nyaka és ekkor a passzos ing kellemetlenné válik. Aki erre hajlamos, annak érdemes egy számmal nagyobb ingben érkezni.

A kéz legyen az asztalon

A kéztartásra szintén érdemes odafigyelni. A mell előtt összekulcsolt kéz visszahúzódást jelent, és a legtöbb esetben unszimpátiát vált ki. Ajánlott a kezet inkább az asztalra tenni. Nem tanácsos a beszélgetés alatt fogni a fejet vagy az állat, illetve eltakarni a szájat. Ezek szintén negatív hatást keltenek. A gesztusokon kívül a hangszínnel is lehet befolyásolni megítélésünket: "Ideális, ha a pályázó középhangon beszél, amit nem nehéz megtalálni. Tegye az egyik kezét a feje tetejére, a másikat pedig a hasára, majd kezdjen egy verset mondani mély hanggal kezdve magas hangig, míg mindkét kezénél ugyanolyan intenzitású rezgést érez. Ekkor beszél ugyanis középhangján a dolgozó" - árulta el a gyakorlatot Varga Zsolt.

A szemmozgásból kideríthető az igazmondás

Az igazán profi interjúztatók emellett sokszor odafigyelnek a jelöltek szemmozgására is, abból ugyanis könnyedén kideríthetik: igazat mond-e a velük szemben ülő. Ezt a következőképpen teszik: először feltesznek két olyan kérdést, amelyekkel kapcsolatban biztosan nem fog füllenteni a pályázó. Például, hogy hol járt iskolába, mi volt az előző munkahelye. Mindeközben figyelik, hogy beszéd közben merre mozog a szeme. Ha jobbról balra mozgott, akkor az volt az igazmondás "iránya". Értelemszerűen, ha a harmadik, rizikósabb kérdésnél - például hogy mennyire tartja megbízhatónak magát - az ellenkező irányba néz a pályázó, akkor gyanítható, hogy valótlant állított.

"Ez egy kikerülhetetlen teszt, hiába próbálkozunk azzal, hogy mereven nézünk a válasznál, ekkor ugyanis szemünk helyett fejünk veszi át a szerepet, és mozdul el az ellenkező irányba. Nemcsak a szem és a fej, a kéz is árulkodó a hazugságot illetően. Füllentésnél például a bal kéz is mozogni kezd" - véli a vezető tanácsadó.

Árulkodó jelek az interjúztatónál

Emellett viszont ajánlott tanulmányoznunk a velünk szemben ülő(k) reakcióit is. Mozdulataikból megtudhatjuk, mikor kellene abbahagynunk a beszédet, ahogy azt is, mikor sikerült megnyernünk magunknak az interjúztatót.

"Ha a partner elkezdi piszkálni a fülét miközben beszélünk hozzá, az azt jelenti, hogy mondanivalója van, így érdemes megállnunk a beszédben. Több olyan jel is van, ami azt jelezheti, hogy nem vagyunk szimpatikusak számára. Például, ha a homlokunkat nézi, illetve amíg hátra dőlve karbatett kézzel hallgat. A legjobb jel, ha elkezdi utánozni mozdulatainkat. Például ha mi előre hajolunk, akkor ő is ezt teszi. Ez ugyanis azt jelzi, hogy szimpatikusak vagyunk számára, ráadásul emellett érdekesnek is tartja azt, amit mondunk.

Oroszi Babett

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »