[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
munkahelynégynapos munkahétosztatlan siker

Nem aratna osztatlan sikert a négynapos munkahét

2008.06.12., 17:00|Utolsó módosítás:2008. 06. 12., 17:14|
Egyre több amerikai munkahelyen szorgalmazzák a négynapos munkahét bevezetését a drasztikus benzinár-emelkedés miatt. Mit szólna a négynapos munkahéthez, ha naponta arányosan többet kellene dolgozni? Ezt a kérdést tettük fel négy magyar és egy amerikai munkavállalónak illetve egyetemisának. A vélemények vegyesek. Többen a hatékonyság visszaesésére számítanak.

JÁTSSZ ONLINE!

A közeljövőben az alabamai Birmingham önkormányzatának 2400 alkalmazottja napi 2 órával többet dolgozik, míg az egyik minnesotai iskolában naponta 65 perccel tovább tartanak az órák. A plusz munka- és tanórákért persze kárpótol a hetente felszabaduló 1 nap, így az ötnapos munkahét négy napra rövidül. A változtatás kezdeményezői az egekbe szökő benzinárakkal indokolják a lépés szükségességét. A birminghami városháza számítása szerint így akár egymillió dollárt (80-160 millió forintot) is megspórolhatnak évente. Kíváncsiak voltunk, miként fogadnák a hazai munkavállalók és diákok a négynapos munkahét ötletét. Szemben a várt lelkesedéssel többen kételkednek a módszer hatékonyságában.
 
Az egyetemisták teljes munkahetet akarnak
 
Rövidített tanórák ide vagy oda, a huszonéves, jelenleg biológia-kémia szakos egyetemista Otília egyáltalán nem fogadta kitörő lelkesedéssel az ötletet. Szerinte a négynapos munkahét alatt biztosan nem lehetne hatékonyan teljesíteni. "Rossz ötlet, mert heti négy munkanap semmire sem elegendő, se diákként, se dolgozóként. Bár nem vagyok gazdasági szakember, az üzemanyagár-válságára biztosan léteznie kell egyéb megoldásoknak is"- mondta.

Hasonló véleményen van a jelenleg történelem-kommunikáció szakos bölcsészhallgató, Krisztián is. "Nem jó ötlet a négynapos munkahét. Már csak azért sem, mert a tapasztalatok szerint lassan már a hagyományos, ötnapos is tarthatatlan. Sokan ennél lényegesen többet dolgoznak, akár a hét összes napján. Például én is" - oszlatta szét a humán szakokon tanulókkal szembeni negatív előítéleteket"- fogalmazott kritikusan. 

Ma is alig dolgoznak hétfőn és pénteken

A könyvesbolti eladóként dolgozó Péter sem jósolt túl nagy jövőt a kezdeményezésnek. Igaz, szerinte nem hivatalos keretek között sokan már jó úton járnak, hétfőn és pénteken alig dolgoznak. "Ez itthon majdnem megvalósult. Az emberek nagy része ugyanis kedvetlen, passzív. Hétfőn még, pénteken pedig már nem dolgoznak hatékonyan. Sokan csak a látszat kedvéért tesznek-vesznek valamit, mintha ténylegesen érdemi munkát végeznének"- magyarázta. Szerinte az USA sem fog hosszú távon profitálni ebből a kezdeményezésből és gazdaságilag is megroggyanhat. "Nem csoda, hogy a távol-keletiek lassan rakétasebesen húznak el a többi kultúra mellett. Ott valóban tudnak dolgozni"- összegzett röviden.
 
Az óvónő pihenne egy nappal többet 
 
A négynapos munkahétnek persze szimpatizánsai is vannak. Az óvodapedagógusként dolgozó Mariann például úgy nyilatkozott, szívesen dolgozna végig négy munkanapot nagyobb intenzitással, hosszabb munkaidővel, ha mindezért cserébe 3 pihenőnap várna rá hét végén. Ráadásul úgy látja: sokakra a növekvő energiaáraktól függetlenül is ráférne a jól megérdemelt extra szabadnap. "Rengeteg cégnél hajszolják a végtelenségig az alkalmazottakat, sok a kifizetetlen túlóra is. Ez az új rendszer legalább több szabadidőt, magánéletet tenne lehetővé. Valószínűleg kevesebb visszaélés fordulna elő"- érvelt.

Hasonlóan hasznosnak találja a kezdeményezést egy atlantai zeneművészeti oktatási intézmény professzora, Geoffrey Haydon is, akire Budapesten akadtunk. A férfit épp kéthetes magyarországi munkakörútján sikerült megszólaltatnunk. A jazzkomponista és egyetemi tanár úgy látja: a hosszú hétvégéken végre lenne alkalma rendesen gyakorolni, mivel a zsúfolt hétköznapokban erre már nem jut ideje. Végezetül hozzátette: mielőtt bárki is lustasággal vádolná az amerikaiakat, ők szeretnek dolgozni. Jó munkaszervezéssel a négynapos munkahét is lehet hatékony, így a gazdasági visszaeséstől sem kell tartani.
 
Takács Gabriella

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »