[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
versenyképességtartásállami beavatkozásSZDSZKereszténydemokrata Néppárt

Az eladók támogatnák a vasárnapi boltbezárást

2008.06.18., 11:57|Utolsó módosítás:2008. 06. 18., 11:56|
A boltok vasárnapi zárva tartásáért kampányol a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) "Charta a szabad vasárnapért" kezdeményezésével. Az SZDSZ nem ért egyet a javaslattal, a versenyképességet félti és az állami beavatkozást ellenzi. Az általunk megkérdezett bolti eladók többsége örömmel fogadná, ha nem kellene vasárnap dolgozni. A fogyasztók többsége viszont vasárnap is vásárolna.
Fotó: MTI

Kevés eladó szereti a vasárnapi munkát

JÁTSSZ ONLINE!

A KDNP-s Harrach Péter a közelmúltban egy televízióműsorban úgy fogalmazott: ha Hollandiában és Ausztriában be tudnak zárni szombat délben a boltok, akkor ez itthon is megoldható lenne. "Nem irigylem azokat, akiknek az a vasárnapi szórakozásuk, hogy plázákban lődörögjenek"- tette hozzá. Ráadásul a családanyák egyáltalán nincsenek kompenzálva a család nélkül töltött napért a szerény vasárnapi pótlékokkal. A kereszténydemokrata kezdeményezésre reagált a Szabad Demokraták Szövetsége is: "Az SZDSZ egyetlen javaslatot sem támogat, amely növeli a munkanélküliséget, csökkenti a gazdaság versenyképességét, és hatalmi szóval mondja meg az embereknek, hogy hogyan osszák be a saját idejüket - jelentette ki Gusztos Péter ügyvivő.

A jobboldali szavazók is vásárolnának vasárnap

A lakosság többsége a vasárnapi nyitva tartást támogatja - derül ki a Medián közvélemény-kutató intézet tavalyi felméréséből. Akkor a válaszadók 58 százaléka nem tartotta jó ötletnek a kötelező bezárást, míg csupán 37 százaléka támogatta. Érdekesség, hogy a jobboldali szavazók között többen voltak a zárást ellenzők.

Mit szólnak a javaslathoz az érintettek, a bolti eladók? Egy nagy bevásárlóközpontban szondáztattuk az eladókat. A válaszokból kiderül, pótlék helyett inkább pihenésre vágynak. Sokkal inkább szeretteik körében töltenék ezt az időt.  A törékeny, butikban dolgozó Erika kérdésünkre csak annyit árult el: nagyon örülne a szabad vasárnapnak. Többet azonban nem mondhatott, arra hivatkozva: felettesei kifejezetten megtiltották, hogy bárkinek is nyilatkozzon az ügyben.

A pár lépésre található ékszerbolt egyik huszonéves alkalmazottja, Andrea már jóval közlékenyebbnek bizonyult: igaz, neki senki sem tiltotta meg a véleménynyilvánítást. A fiatal nő többéves eladói pályafutása során úgy tapasztalta: a vasárnapi nyitva tartás nem csak a dolgozóknak megterhelő, profit sincsen. "Nézz csak körül bármelyik nagyobb üzletközpontban vasárnap: a vendéglátóhelyek kivételével a legtöbb bolt kong az ürességtől. Miattuk felesleges is kinyitni: ráadásul az ékszerek drágasága miatt egy ékszerbolt hétköznap sem épp a leglátogatottabb üzlet. Pláne nem vasárnap. A zárva tartást így én csak támogatni tudom" - összegez. Andrea még hozzátette: ilyenkor főnöke, az ékszerüzlet tulajdonosa is szívesen lehúzná a rolót. A bevásárlóközpont üzemeltetési szabályzata miatt azonban ezt nem teheti meg.

Az egyik közeli bizsuboltban dolgozó, épp gyermeket váró Klaudia is teljes tévútnak érzi az üzletközpontok vasárnapi nyitva tartását. "A vasárnap a családé kellene, hogy legyen. Mikor legyek velük, ha nem akkor"- simítja végig a pocakját a hölgy, mintegy nyomatékképpen.  

A kereskedelmi dolgozók számára is szabad vasárnap ötletét a plaza könyváruházának egyik eladója, Ildikó is teljes mellszélességgel támogatja."Igen, igen, igen és igen, szabad vasárnapot mindenkinek" - lelkesedik. "Elviselhetetlenül sokszor vagyok hétvégés. Sőt, gyakran még hó vége előtt 1egy-két nappal sincsen készen a következő pár hét munkaidő-beosztása. Így persze lehetetlen normálisan előre tervezni bármilyen családi, magánéleti programot. Ha tehetném, a vasárnapi pluszpénz helyett mindenképpen a szabadidőt választanám"- fakad ki.

Akik hozzászoktak a hétvégi munkához

E véleményen van az egyik ajándékbolt eladója, Henrietta is. "Mindenképpen jól jönne, ha nem valamelyik hétköznap kapnám meg a szabadnapot a vasárnap helyett." A nő azért megjegyzi, a vasárnapi munka egyetlen előnye, hogy az egész napos nyitva tartás helyett ilyenkor délután fél hatkor teheti le a lantot a máskor jellemző, este 9 óra helyett. Azért hozzátette: ő már annyira hozzászokott a "2 nap munka, 2 nap szabad, vagy 3 nap munka, 3 nap szabad" munkabeosztáshoz, hogy jobban megviselné egy klasszikus, irodai, 8-4-ig tartó munkanap.

A szúrópróbaszerűen kérdezett eladók közül csupán a több mint tíz éve a kereskedelemben dolgozó Ilonát nem zavarja a vasárnapi munkavégzés ténye. "Ha valaki hosszabb időt eltölt a kereskedelemben, előbb-utóbb átáll a vasárnapi munkára. Ráadásul a hétköznapi szabadnapok könnyebbé teszik a hivatalos ügyek elintézését is. Így legalább nem kell folytonosan egyeztetni valamelyik kollégával, hogy elkéredzkedhessek hétköznap délelőtt.

Olvasóink közül sokan ellenzik a kötelező zárást

Olvasóink véleménye már sokkal megosztottabb. Az eladók véleményével többnyire csak a kereskedelemben dolgozók értenek egyet. Egy záráspárti fórumozó így érvel: "Teljesen felesleges vasárnap nyitva tartani. A bevásárlást hétköznap is el lehet végezni, a hétvége pedig legyen a családé, a közös programoké, a hobbié stb.. A hétköznapi rohanásban úgysem vesszük észre egymást, legalább ezt az egy napot hagyjuk meg egymásnak, magunknak.

Vannak akik nem tartanák jónak az állami beavatkozást: "Inkább rá kellene hagyni az emberekre, hogy mit akarnak kezdeni a vasárnapjukkal. Valaki annyit dolgozik, hogy csak akkor tud elmenni bevásárolni. Inkább azzal kellene foglalkozni, hogy az embereknek legyen szabadidejük is, és nem kell, hogy vasárnapra essen, vagy a hétvégi munka eléggé meg legyen fizetve - írja egy olvasónk. Egy másik szerint az emberek általában dolgoznak, és akkor tudnak vásárolni ha szabadnapjuk van. És ez sokszor vasárnapra esik.

Takács Gabriella

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »