Sok a szezonális munkalehetőség nyáron

Vágólapra másolva!
Nyáron nem csupán diákok, hanem ideiglenes vagy tartós munkanélküliek ezrei kapnak munkalehetőséget a vendéglátásban, idegenforgalomban, építőiparban vagy a mezőgazdaságban. Kiket keresnek, mennyiért és milyen formában a legkönnyebb a munkavállalás?
Vágólapra másolva!

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat kirendeltségeihez az utóbbi három évben április és október között 230-250 ezer állásbejelentés érkezett. Ezeknek az álláshelyeknek körülbelül a negyede tartozik a szezonális jellegű munkák közé. Munkavállalás szempontjából a nyár kiemelt szereplői a vendéglátóiparban tevékenykedők. A Központi Statisztikai Hivatal szerint tavaly összesen 6800 fővel nőtt meg a foglalkoztatottak száma az ágazatban nyáron és ebben még nincsenek is benne a bejelentés nélkül foglalkoztatottak. Elsősorban a Balaton, a Velencei-tó, Hévíz, Gyula és Hajdúszoboszló környékén, valamint a mátrai és a bükki nyaralókörnyezetekben pörög fel ekkor a piac. "A vendéglátásban a szezon május végén, június elején kezdődik, és egészen szeptember végéig tart. A Balatonon a főszezon a július-augusztusi időszakra tehető" - tudtuk meg Kovács Istvántól, a Magyar Szállodaszövetség titkárától. A személyzet bővítését már májusban megkezdik a munkáltatók. "Ekkor még csak egy-két embert vesznek fel, és július elejére áll össze a végleges csapat. Az egész évben nyitva tartó vendéglátóegységek nyáron átlagosan 10-20 százalékkal bővítik a létszámukat, a munkáltatók ebben az időszakban főleg szobalányokat, szakácsokat, felszolgálókat, pultosokat, biztonsági őröket, takarítókat és úszómestereket keresnek" - tette hozzá Kovács István.

Balatoni pincérként 200 ezer forint zsebben

A fizetés munkakörönként és területenként változó. A legmagasabb bért a Balaton környékén kereshetik meg a dolgozók. Az egyszemélyes büfékben nettó 100-110 ezer forint a bér, az éttermekben dolgozó pultosok, felszolgálók viszont a borravalóval együtt akár nettó 200 ezer forintos fizetést is hazavihetnek - tájékoztatott egy évek óta a Balaton környékén dolgozó felszolgáló. Ehhez a fizetéshez viszont elengedhetetlen az angol- vagy a németnyelv-tudás.

A vendéglátósokon kívül az építőiparban és a mezőgazdaságban tevékenykedők találhatnak nyáron időszakos munkát. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálattól megtudtuk, igény van kőművesekre, ács-állványozókra, festőkre, lakatosokra, hegesztőkre, vezetékszerelőkre. A mezőgazdasági jellegű térségekben szintén segéd és betanított munkákra keresnek dolgozókat. A mezőgazdasághoz kapcsolódó élelmiszer-feldolgozó üzemek zöldség és gyümölcs feldolgozókat, valamint csomagolókat alkalmaznának. "A munkáltatók nagy számban foglalkoztatnak alkalmi munkavállalói könyvvel rendelkezőket. A dolgozókat ily módon jellemzően az őstermelőknél végzett betakarítási munkákra alkalmazzák, de a közterület-karbantartók, az alkalmi kertészek, és a fesztiválokon dolgozók is így vállalnak munkát a nyáron" - mondta Prima Vilmosnétól, az ÁFSZ munkatársa.

A kölcsönzés is felfut ebben az időszakban

Nemcsak a fizikai, a szellemi dolgozóknak is adódnak ilyenkor időszakos lehetőségek. "Főleg a könnyen megtanulható adminisztratív pozíciók jelennek meg nyáron a munkaerőpiacon. Az ok: a cégek a szabadságolások idejére munkaerőt kölcsönöznek, így oldják meg a helyettesítéseket" - magyarázta Dénes Rajmund, a Humán Centrum személyzeti tanácsadó vezetője. A munkáltatók főleg asszisztenseket, telefonos ügyfélszolgálatosokat, titkárnőket, és adatrögzítőket keresnek.

"Az adminisztrációs dolgozókat nyáron a helyettesítések hosszától függően egy-két-három hetes időszakra veszik fel a vállalatok. A kiválasztási folyamat általában két körből áll: először a tanácsadók hallgatják meg a jelöltet, később pedig a cég képviselője interjúztatja le. A teljes adminisztrációt mi, vagyis a kölcsönző cég végzi, tehát ezzel nem kell bajlódnia" - avatott be Gyengő Dóra, a Manpower marketing-és kommunikációs vezetője.

Animátorként szerencse kell az elhelyezkedéshez

A nyári szezon további slágerszakmája az animátor. A szállodákban, kempingekben, strandokon 2-10 fős csapatok próbálnak megtenni mindent azért, hogy a vendégek jól érezzék magukat. "Mivel a munkák betöltéséhez el kell végezni egy gyakorlati képzést, így a tapasztalatlanoknak legkésőbb márciusban szükséges jelentkezniük az animátor munkakörökre. Persze vannak kivételek, ám elég nagy szerencse kell ahhoz, hogy valaki ebben az időszakban még találjon munkát" - mondta el Seres Anikó, az Animation Club vezetője.

Oroszi Babett