Sok cég nem tolerálja a rövid nadrágot a kollégákon

Vágólapra másolva!
A nagy multiknál, a pénzügyi szektorban nyáron is nagy az "öltözködési szigor", a kisebb és hazai tulajdonú cégek megengedőbbek. Különösen azok a munkatársak öltözhetnek lazábban, akik nem találkoznak ügyfelekkel. Férfiaknál a rövid nadrág, nőknél a miniszoknya, a top vagy a vietnámi papucs "veszélyes" lehet a munkahelyen. 
Vágólapra másolva!

Magyarországon a nagy multiknál nyáron is szigorú az öltözködési etikett, a hazai tulajdonú cégek és a kisebb vállalkozások megengedőbbek. "Egyáltalán nem határozzuk meg az alkalmazottak ruházatát, mindenki abban jön be dolgozni, amiben akar. A farmer, a rövidnadrág és a szandál is megengedett" - mondja Ádám Zsuzsa, a húsz fős Fémszer Építő- és Fémipari Kft. irodavezetője. Hozzáteszi: "Mivel az irodai munkatársaink nem találkoznak közvetlenül a megrendelőinkkel, ügyfeleinkkel, ezért nem láttuk értelmét a szigornak. Ez egyébként eddig nem okozott problémát, soha nem történtek túlkapások az öltözködést illetően, épp ellenkezőleg. Bár megtehetnék, mégsem vesznek fel a férfiak trikót vagy bermuda nadrágot, és a hölgyek sem húznak fel túlságosan rövid szoknyát. Pedig nincs légkondicionáló az irodában, mindössze néhány ventilátor segít elviselhetőbbé tenni a meleget."

Hasonlóan laza szabályok mentén kell megjelenniük a személyzeti tanácsadással foglalkozó, huszonegy fős Human Service Agency dolgozóinak is. Kovács Antal HR-tanácsadója elmondta, az általánosan elfogadott ruházat nyáron férfiaknak a vékonyabb anyagú öltönynadrág, a szövetnadrág vagy a farmer. Mindehhez pedig felvehetnek egy rövid ujjú inget vagy egy galléros pólót. A nők az ízlésesség határain belül hordhatnak szoknyát, topot és könnyű nyári ruhát is. "Mindez alól kivételt jelent, ha a munkatárs tárgyalni megy. Ekkor ugyanis kötelező a konzervatív üzleti öltözet" - teszi hozzá a tanácsadó.

A tárgyalásokra fel kell venni az öltönyt

A tárgyalásokon kell csak üzletiesen megjelenniük a Suzuki irodai alkalmazottainak is. Ezzel együtt vannak elvárások a hétköznapokban is. "Férfiaknak hosszú nadrág, hosszú ujjú ing, a nőknek pedig a térdig érő szoknya, illetve a blúz az ildomos a hétköznapokon" - jegyzi meg Ruska Viktória, a Suzuki marketing managere. A GE-nél ugyanez a helyzet, azzal a különbséggel, hogy a back office (ahol nincs közvetlen ügyfélkapcsolat - a szerk.) munkakörök betöltőire semmilyen szabály nem vonatkozik: ők azt vesznek fel, amihez épp kedvük van - tájékoztatott Medvey Leila, a cég HR-managere.

A formaruha továbbra is előírás sok helyen

Magyarországon továbbra is előszeretettel írnak elő formaruhát a vállalatok az ügyfélszolgálaton vagy a szalag mellett dolgozók részére. A Suzukinál a munkaruha télen a hosszú nadrág, zárt cipő és derék alattig érő, hosszú ujjú kabát. Nyáron pedig ugyanez, csak vékonyabb anyagból és rövid ujjú kabáttal. A GE-nél pedig az ügyfélszolgálatos hölgyeknek fehér blúz és sötét szoknya, a férfiaknak pedig fehér ing és sötét nadrág.

Magyarországon is a pénzügyi szektor képviselői a legszigorúbbak a munkahelyi öltözködéssel kapcsolatban. A KPMG-nél például hétfőtől csütörtökig kötelező az öltöny és nyakkendő, a nőknek pedig kosztüm és a hosszú ujjú blúz. "Ugyanakkor az alkalmazottaknak nem kell egész héten öltönyben feszíteniük, péntekenként például viselhetnek farmert és pólót, a nők pedig nyári ruhát" - sorolta Emri Zsuzsa, a cég HR-igazgatója, aki hozzátette: viszont ekkor is tilos a provokatív, a hiányos vagy az átlátszó ruha, amelyből ekkor sem látszódhat ki a köldök, a derék vagy a fehérnemű, és a mély dekoltázs is tiltólistán van.

Rövid nadrágban még vendégként sem lehet belépni

A minisztériumi szférában nincs pontos és kötelező előírás az öltözködésre, viszont férfiaknál a rövid nadrág, nőknél a miniszoknya visszatetszést kelt. Az Oktatási Minisztériumban dolgozó egyik köztisztviselő elmondta, nyáron szövetnadrágban és rövid ujjú ing a leggyakoribb viselet férfiaknál. A tudományos szférában is hasonlóak az elvárások. Úgy tudjuk, az MTA Sztakinál még vendégként sem lehet az épületbe lépni rövid nadrágban.

A vietnámi papucs a strandra való

Ami mindenhol visszatetszést kelt, az a flip-flop (vietnámi papucs), a bermuda nadrág és a top. A brit felmérés szerint ezeket a ruhadarabokat a vezetők 80-90 százaléka nem szívesen látja a dolgozókon, és ezt a magyar cégek képviselői is megerősítették. Mint elmondták, ezek a darabok a strandra valók és nem a munkahelyre.

Oroszi Babett