Csapatépítéshez is jó az olimpia

Vágólapra másolva!
A pekingi olimpia tizenhat napjából kilenc munkanap. A sportszerető munkavállalóknak a legnagyobb gondot az okozza, hogy a versenyek nagy része munkaidőre esik. Kérdés, hogy a főnökök mennyire engedékenyek: megkövetelik-e a koncentrált, folyamatos munkát, vagy lehetőséget adnak a napközbeni drukkolásra? Van cég, amely csapatépítésre használja az olimpiát.
Vágólapra másolva!

A magyarok 37 százaléka rendszeresen, 25 százaléka pedig gyakran figyelemmel fogja kísérni a pekingi olimpiát - áll a Forsense közvéleménykutató 1000 fős telefonos felmérésében. Vélhetően a válaszadók nagy része munkavállaló. Nekik pedig nem lesz könnyű betartani tervüket, elég csak a versenyprogramra pillantani.

A magyarok szurkolókat érdeklő sportágak - többek között úszás, vívás, vízilabda, kajak-kenu, kézilabda - küzdelmei magyar idő szerint hajnalban vagy munkaidőben lesznek, azaz a dolgozók szempontjából épp a legrosszabb idősávban.

Korábban kelnek sokan Cseh és Kásás miatt

Úszóink például minden nap hajnali 4-től 6-ig versenyeznek - Cseh László jövő péntek hajnalban úszik 200 méter vegyesen. Kásás Tamásék szintén a reggeli kávé előtt játsszák csoportmérkőzéseiket: ők kedden 8-kor csatáznak a görögökkel, csütörtökön pedig 6.10-kor pólóznak a spanyolokkal. Vagyis a szurkoló alkalmazottak egy része vagy elkésik, vagy a hajnali ébredés miatt fáradtabban érkezik majd be munkahelyére.

Ennél nagyobb probléma, hogy a magyarokat érintő események napközben is teljes gőzzel folytatódnak. Délelőtt 10-kor, közvetlenül a munkába érkezés után máris elkezdődnek birkózóink csatái, amelyek egészen délután 1-ig tartanak. A vívás selejtezői már hajnalban startolnak, ám az igazi izgalmak kora délután várhatóak, amikor a döntőket vívják. A kézilabdás lányok hétfőn még hajnali öttől játszanak Brazília ellen, viszont szerdán Németországgal és pénteken Oroszországgal már munkaidőben, délután 3-kor kezdenek. A kajak-kenu versenyek is próba elé állítják a munkavállalókat. Az 1000 méteres futamok és a női kajak négyes döntői augusztus 22-én, pénteken 9.30-kor kezdődnek és 12 óráig tartanak. Némi vigasz, hogy az 500 méteres döntőket már szombaton rendezik.

Még sokak számára kérdéses, hogyan oldható meg a drukkolás. István informatikusként dolgozik és nagy szurkolónak vallja magát. Szabadságot nem vett ki, ennek ellenére követni fogja munkahelyéről az eseményeket. "Az izgalmasnak ígérkező döntőket, a kézi- és vízilabdameccseket nem jó felvételről megnézni, ezért az interneten próbálom követni, ha éppen nincs feladat. Megpróbálom úgy beosztani a munkanapomat, hogy a magyaroknak élőben tudjak szurkolni" - mondja. Munkahelyén egyébként nincs kifejezetten tiltva az olimpia nézése, ám valószínűleg büntetést kapna, ha naphosszat drukkolna munka helyett.

A cégek nem nézik jó szemmel a munkahelyi szurkolást

Mit szólnak az olimpiához a munkaadók? Tucatnyi céget kérdeztünk. Nagy részük elzárkózott a nyilatkozattól vagy név nélkül kategorikusan kijelentette: nem fogja engedélyezni a közös tévénézéseket, az alkalmazottaknak ebben az időszakban is dolgozniuk kell. Azt azonban el fogják nézni, ha a szokásosnál kicsit fáradtabban érkeznek a dolgozók a hajnali szurkolás miatt, vagy ha néha rá-rápillantanak az internetre.

"Egy sportesemény nem befolyásolhatja a mindennapi ügymenetet, napközben a munka az elsődleges. Egy profitorientált cég nem engedheti meg magának, hogy akár egy napra is leálljon. Szabadságot természetesen bárki kivehet, és nézheti otthonról a televíziót" - tájékoztatott Nagy Bálint, a Vodafone kommunikációs igazgatója.

Kis cégeknél is a napi ügymenetet veszélyeztetné a, ha munka helyett a csapat egy része tévézne. "Nem tudjuk megengedni a dolgozóknak, hogy nézzék az olimpiát, ám vélhetően sokan fél szemmel követni fogják a versenyeket az interneten. Reméljük, ez nem lesz negatív hatással a munkára" - mondta el egy 40 fős vállalkozás hr-vezetője.

Aki a csapatépítésre használja az olimpiát

Találtunk olyan céget, amely a csapatépítés módszereként kezeli az olimpiát. Tóth Sándor, a 40 fős Lochner Vagyonvédelmi és Kereskedelmi Kft. ügyvezetője elmondta, egy köztes megoldást találtak ki a dolgozók érdekében. "Úgy döntöttünk, hogy a hajnalban kezdődő versenyszámokat rögzítjük, majd reggel, a munkaidő kezdetekor együtt megnézzük őket. Így a legfontosabb eseményekről, például Cseh László úszásairól vagy a vízilabdásaink mérkőzéseiről alkalmazottaink nem maradnak le, végignézhetik a versenyeket, ráadásul mindehhez nem kell hajnalban sem felkelniük. Így kiküszöböljük a korán kelés okozta fáradtságot, illetve ez a megoldás csapatépítésnek is tökéletes: a közös szurkolás véleményem szerint összekovácsolja, közelebb hozza az embereket" - mondta el véleményét.

Hogy mennyire hatékony módszer ez? Kiss István munkapszichológus szerint nagyon jól dönt az, aki csapatépítésre használja a közvetítéseket."A csoportidentitás erősítéséhez bármilyen akció, vagy feladat alkalmas lehet, ahol a munkatársak úgy érzik, egy csónakban eveznek, közösek a céljaik és hasonló érzelmeket élnek át. Az olimpiai csapatnak való szurkolás is alkalmas arra, hogy ezt a közösségélményt megteremtse. Emellett kiváló eszköz arra is, hogy felszámolja az egymással kevésbé jó viszonyt ápoló munkahelyi csoportok közötti rivalizációt.

A tiltás visszaüthet

A munkapszichológus megjegyezte, vannak olyan munkahelyek, ahol rosszul mutatna, hogy a munkatársak eltűnnek, és az olimpiai közvetítéseket követik a munkájuk helyett. "Valószínűleg mégis hibát követ el az a főnök, aki teljesen megtiltja a szurkolást. A belső hálózaton, internetes fórumokon úgyis értesülnek a munkatársak az eredményekről, és csak felesleges frusztrációt okoz a zsarnokoskodó vezető a tiltással" - tette hozzá.

A szakember szerint a főnöknek inkább a munkafeladatok tényleges megoldására, mint a munkával töltött idő hosszára célszerű koncentrálnia a következő napokban. Ha a munka beosztása nem teszi lehetővé, hogy egyszerre, mindenki a fontos eseményekre koncentráljon, "híradó-láncot" szervezhetnek a kollégák. Az ügyeletes munkatárs megoszthatja a friss információkat a többiekkel. Vélhetően kevesen lesznek, akiket nem érdekel a hazai csapatok teljesítménye, ezért egy ilyen "feladat" minden tréninggyakorlatnál hasznosabb, ha a munkatársak közötti kommunikáció fejlesztését tűzzük ki célul. Olyan kollégák is együtt örülhetnek vagy szerencsétlen esetben bánkódhatnak majd az eredmények kapcsán, akik egyébként ritkán váltanak egy-két szót. A főnök is bátran beépülhet a riadóláncba, vagy leülhet csapatával szurkolni. Soha vissza nem térő alkalom, hogy megtapasztalja a kollégák viselkedését az eddigiektől eltérő, szokatlan helyzetben - adott tippet a munkapszichológus.

Oroszi Babett