Nehezen indul a munka nyaralás után

Vágólapra másolva!
Az év egyik legrosszabb munkavállalói pillanata, amikor véget ér a nyári szabadság és el kell kezdeni újra dolgozni. Tele élményekkel érkezünk a munkahelyre, ahol e-mailek százai és feladatok tömkelege vár. Hogyan lehet gördülékenyen elindítani a munkát? Mit meséljünk a szabiról a kollégáknak?
Vágólapra másolva!

Az első tanács már a nyaralás megtervezésére vonatkozik. Érdemes egy hosszabb nyaralás esetén egy nappal a munkakezdés előtt hazaérkezni. Aki az első munkanap előtti éjszaka robog haza, másnap reggel kétségbeesetten, kóvályogva kapkod, azt sem tudja, hol áll a feje.

"Egy nap akklimatizáció kell, egy kis kellemes otthoni ejtőzésre mindenkinek szüksége van. Gondoljunk csak bele: nehezebb szívvel indul munkába, aki kicsomagolatlan bőröndöket, rendezetlenséget kénytelen hátrahagyni "- hívja fel a figyelmet Csehák Hajnalka tréner, terapeuta.

Ne fogjuk fel tragédiaként az újrakezdést

A munkakezdés nehézségeinek átvészelésében ugyancsak sokat segíthet, ha előzőleg, pszichés szempontból is szánunk némi időt a felkészülésre. "Bármilyen jól is éreztük magunkat az irodától távol, semmiképp nem szabad tragikusan felfogni a munkakezdést. A szabadság végén ezért érdemes rövid számvetést, összegzést készíteni arról, kik azok a kollégák, akikkel már nagyon szeretnénk újra találkozni és megosztani a nyári élményeket, melyek azok a mozzanatok, kedvenc feladatok a munkahelyen, amelyekkel általában szívesen foglalkozunk. Ennek fényében sokkal könnyebb lesz újra munkába állni"- ad tanácsot a szakember.

A szabadság után nem árt figyelembe venni: nem kell és nem is lehet az összes, távollétünkben felhalmozódott feladatot azonnal megoldani. Ebben a helyzetben szerencsésebbek, akiknek munkakörük jellegénél fogva saját személyi asszisztens is segíti a munkáját.

Prioritáslista a teendőkről

Ha ez nem áll rendelkezésünkre, állítsunk fel magunk prioritáslistát a fontos és kevésbé fontos teendőkről, a halasztható és halaszthatatlanul sürgős ügyekről. A rendszerezés máris áttekinthetőbbé teszi a feladatokat. Így nem is lesznek olyan kaotikusak a szabadság utáni első munkanapok.

Kényes kérdés lehet az irodában a szabadság helyszínéről, a nyaralásról szóló élménybeszámoló. Kiváltképp, ha az üdülésről frissen visszaérkezett dolgozó módosabb és nincsen tekintettel a többiekre, vagy esetleg lenézetté válik olcsó nyaralása miatt.

A luxusnyaralás ellenszenvet szülhet

"Egy közalkalmazottakat foglalkoztató intézmény tehetős férjjel rendelkező munkatársa például kifejezetten sportot csinált abból, miként frusztrálhatja kollégáit nyaralási élményeivel. A hölgy még hetekkel a nyaralás után is az üdülőparadicsomról, a homokos tengerpartról, a koktélokról és arról beszélt az irodában, melyik pincérnek nem adott borravalót, csak mert az picit barátságtalanul nézett rá. Ez a munkahelyi szituáció természetesen feszültséget okozott. A dolgozók bosszúja nem váratott sokat magára. Amikor a hölgy nem sokkal később vezetői pozíciót pályázott meg majd nyert el, munkatársai egy emberként fordítottak neki hátat és léptek ki az intézményből. Persze nem csak emiatt, de ez is közrejátszott a döntésünkben" - hozott példát a szakember.

A munkahelyi élménybeszámolókat tehát a helyén kell kezelni és nem árt tapintatosan, csínján adagolni az információkat. A tehetősebbek mértéktartó beszámolókkal vehetik elejét a munkatársak rosszallásának, furkálódásának. "Ebben a helyzetben nem árt éreztetni a többiekkel: nem napi szinten vesz részt luxusúton, hanem maga is különlegességként élte meg mindezt. Ezzel nem tűnik nagyképűnek és rögtön elveszi a konfliktus élét" - mondta Csehák Hajnalka. Munkahelyi vezetőként nem tanácsos már az első napon maximális teljesítményt elvárni a kollégától. Hosszú távon sokkal többet hoz a konyhára néhány érdeklődő kérdés a szünet eltöltéséről és a megértés, hogy nem könnyű újra elkezdeni dolgozni.

Takács Gabriella