Árulkodó lehet a hobbi az önéletrajzban

Vágólapra másolva!
Sokan nem veszik komolyan az önéletrajzban a hobbi rovat kitöltését. Vagy nem említik meg vagy jól hangzó tevékenységekkel töltik ki. A pontatlanságok vagy a valótlan állítások a pályázás sikerét is alááshatják. Ha érdekes a hobbink, jó hangulatúvá teheti az állásinterjút. Ha azonban nem tudunk a beírt hobbihoz hozzászólni, azzal hitelességünket kockáztatjuk.
Vágólapra másolva!

A fejvadász szakma pillanatnyilag úgy látja: az önéletrajzok szabadidő/hobbi rovatának jelentősége egy évtizeddel ezelőtt valamivel többet nyomott a latban. Ugyanakkor a még csekély vagy semmilyen munkatapasztalattal nem rendelkező pályakezdőknél, a csapatmunkákban az átlagosnál többször részt vevő értékesítőknél, vagy a vezetői pozíciókra jelentkezőknél időnként alaposan elidőznek a CV szabadidő rovatánál is a fejvadászok. A hobbikból ugyanis kiválóan feltérképezhető a pályázó személyisége. Ráadásul a kedvelt szabadidős tevékenységről folytatott csevegés az állásinterjú holtpontjain is könnyebben átlendítheti a jelölteket. Ám mivel többségük a CV összeállításánál nem szentel elég figyelmet ennek a blokknak - csak megszokott klisék alapján, formalitásból tölti ki, valótlanságot állít vagy csúsztat - az esetek többségében bosszantóan közhelyesre sikeredik. Ez persze a pályázás hatékonyságát sem növeli.

Sakk: jó elemzőkészségről árulkodik

"A pályázók zöme rendszerint a sportot, az olvasást, a színházba járást vagy az utazást említi hobbiként, mert valahol azt olvasták, ennyi bőven elegendő a sikerhez. A részleteket azonban nem konkretizálják. Pedig mindez rengeteget segítene a jelölt megismerésében. Például ha egy biztosítótársaság matematikai elemzői pozíciójára pályázó jelölt szabadidejében rendszeresen sakkozik, az arra enged következtetni: jó analitikus képességekkel rendelkezik, átlátja az összefüggéseket, tud rendszerezni, így valószínűleg a munkáját is eredményesen végzi majd.

Sportolás munka után: a kitartás jele

A nem szellemi sportok említése, részletezése néhány címszóban szintén jelzésértékű: aki például a napi 9-10 órányi munka után is rendszeresen sportol, valószínűleg kitartó, nagyobb teljesítményre képes és hatékonyabban kezeli a stresszel járó helyzeteke. És ilyen szakembert mindenki szívesen alkalmaz" - hívja fel a figyelmet Herczku Mónika, a Karrier Mentor Tanácsadó Iroda vezetője. Az extrém sport ugyancsak pozitívumnak számít az önéletrajzokban. Az ilyet űzőkről valószínűsíthető: jól tűrik a stresszt, merészek, szeretik az innovatív kezdeményezéseket és könnyedén megbirkóznak nem várt helyzetekkel is.

Politikai önkéntesség: jobb kihagyni

Figyelemfelkeltők lehetnek az átlagostól eltérő, érdekes hobbik: ha ilyet űzünk, mindenképpen tegyünk róla említést. "Egy HR-pozícióra jelentkező pályázó eszperantó nyelvtanulását tüntette fel a rovatban, ezáltal kiemelve magát az egyforma pályázók tömkelegéből"- hoz példát a szakember. Ám ha a szabadidős tevékenység valamilyen politikai vagy vallási témához, tevékenységhez kapcsolódik, inkább hagyjuk ki az önéletrajzból. További kérdést vethet fel, ha valaki a szabadidejében valamilyen civil szervezetnél vállal önkéntes munkát: ez feltüntethető, ha a leendő munkaadó szellemiségével összeegyeztethető. Mindenesetre nem árt mindezt a pályázás előtt józanul mérlegelni.

Az önéletrajz hobbi rovatát - hasonlóan a CV többi részéhez - a naprakészség miatt folyamatosan frissíteni, aktualizálni kell. "Inkább ne is tegyünk említést a hobbiról, ha pillanatnyilag nem vagyunk naprakészek a témában, vagy egyszer, valamikor réges-régen űztük azt "- tanácsolja Lovász Sándor, az Asio Személyzeti és Gazdaságpszichológiai Tanácsadó Iroda szakmai igazgatója.

Kínos, ha nem tudunk hobbinkhoz hozzászólni

Mindemellett a valótlan állítások is szigorúan tilosak, ha eredményesen szeretnénk pályázni a kiszemelt pozícióra. "Aláássa a jelölt személyének hitelességét, ha valótlanságokat állít a rovatban. Különösen kellemetlen lehet mindez, ha a jelölt vezetői állást pályázott meg. Egy vezetői posztra pályázó férfi egyszer a golfot, míg más pályázó hasonló helyzetben a billiárdot és a futást tüntette fel a CV szabadidő rovatában kedvenc időtöltéseként. Balszerencséjükre azonban majdani felsővezetőjük tényleg magas szinten művelte ezeket a sportokat. Természetesen - mintegy feszültségoldásként - bele is kérdezett a sportok rejtelmeibe. Miután kiderült a témában teljes tájékozatlanságuk, végül egyikük sem nyerte el a kívánt pozíciót. Hiszen aki egy ilyen jelentéktelen témában is füllent, attól a napi munkavégzés során sem várható őszinteség, kiszámíthatóság " - figyelmeztet a szakember. Összességében tehát elmondható: a CV szabadidő/hobbi-rovatának tartalma többet elárul rólunk, mintsem feltételeznénk. Ám ha nincsen hobbink, a kellemetlenségeket elkerülendő, inkább hagyjuk ki.

Takács Gabriella