A főnök stílusváltása az elbocsátás jele lehet

Vágólapra másolva!
Sok jel utalhat arra, hogy inog a székünk a munkahelyen. Ha a korábban együttműködő főnök hirtelen stílust vált, ha hátunk mögött meghirdetik pozíciónkat, ha a cég sikerei ellenére évek óta nincs fizetésemelés, ha az új vezető hozza embereit, érdemes megelőzni az elbocsátást és még időben szétnézni az álláspiacon. Tíz gyakori jelet gyűjtöttünk össze.
Vágólapra másolva!

Drasztikusan stílust vált a főnök

Intő jel lehet a korábban teljesen kiszámíthatóan, megértően viselkedő főnök hirtelen hangnemváltása, megmagyarázhatatlan ingerültsége, munkánk minőségének folytonos megkérdőjelezése. Amennyiben huzamosabb ideje elégedetlen a munkánkkal, esetleg mindennapossá válnak a váratlan ellenőrzések és minden lépésünkben hibát talál, joggal gondolhatjuk: rezeg a léc.

Nem fogad a felettes

Szintén gyanús a korábban lojális, együttműködő főnök látványos magatartásváltozása. Ilyenkor elzárkózik a dolgozó kapcsolatteremtési kísérletei elől. Például kitér a felmerülő kérdések hallatán, nem ad egyértelmű válaszokat kérdéseire és időpontot sem hajlandó egyeztetni vele.

A dolgozó háta mögött hirdetik meg az állását

Igen drasztikus, ám egyértelmű jelzés a munkavállaló még betöltött állásának, pozíciójának meghirdetése. Ezt a nem túl etikus munkáltatói lépést általában a célszemély kollégái veszik észre elsőként. Az érintett ebben a helyzetben, diplomatikusan rákérdezhet, mellé vagy helyette terveznek-e új munkaerőt felvenni.

Évek óta nincsen fizetésemelés

Jelzésértékű figyelmeztetés lehet a huzamosabb ideje stagnáló bér, a fizetésemelés elmaradása. Amennyiben bérünk a cég előnyös piaci helyzete ellenére is 2-3 éve nem változik, ám kollégáink nem maradtak ki a fizetésemelésből, szinte biztosan tudhatjuk: nem számolnak velünk hosszú távon, bármikor előfordulhat, hogy mennünk kell.

Új vezető érkezik a céghez

Vannak olyan, a dolgozó személyiségétől, szakmai alkalmasságától teljesen független tényezők-például gazdasági, személyi változások a vállalaton belül - melyek szintén elbocsátáshoz vezetnek. A cég személyi összetételének változása - egy új vezető, osztályvezető érkezése - megbolygathatja a munkahely korábbi életét. Ebben a helyzetben biztosan várhatóak átszervezések.. A tapasztalatok szerint ugyanis sok új vezető hozza magával saját embereit.

Vállalatok fuzionálnak

Hasonlóan ingoványos a jövő két vállalat fúziója esetén is: ilyenkor sokszor osztályokat vonnak össze, és sokak munkája válhat egyik pillanatról a másikra feleslegessé.

Jelentős megrendelőt veszít a cég

Jó okunk van szétnézni az álláspiacon akkor is, ha a cég nagyobb megrendelőinek zömét veszíti el viszonylag rövid idő alatt vagy megrendült az iparág helyzete, és a vállalat a tőzsdén is rosszul áll.

Túl sok az eltussoló meeting

Gyanúsnak tekinthetők a mind gyakrabban terítékre kerülő, kizárólag a dolgozók megnyugtatására szervezett értekezletek, ahol folyamatosan arról győzködik a munkatársakat: minden rendben van a vállalatnál. Ha feltűnően gyakori a nyugtatgatás, szinte biztosra vehetjük: a főnökség a tűzoltáson dolgozik és elképzelhető egy közeli leépítés.

Nem vesznek fel újakat

Árulkodó jel lehet, ha régebb óta stagnál a dolgozók létszáma, hosszú távon sem tervezik újak felvételét, ám a munka mennyisége a jelenleginél több embert igényelne.

Visszavonják a juttatásokat

Nem tanúskodik szárnyalásról, ha a cég fokozatosan, apránként elkezdi lecsökkenteni a dolgozóknak járó juttatásokat - például a közlekedési támogatást, a céges autó használatát.

Takács Gabriella