Készülni kell a rázós kérdésekre állásinterjú előtt

Vágólapra másolva!
Gyakori munkahely- vagy szakmaváltás, hosszú tanulmányok, munkahelytől távoli lakhely. Kényes pontok lehetnek az önéletrajzban, amelyre állásinterjún rákérdezhetnek. Hogyan reagáljunk a munkaadói kifogásokra? Érdemes már a szóbeli megmérettetés előtt átgondolni a választ.
Vágólapra másolva!

"Miért volt ilyen sok munkahelye az utóbbi pár évben?"

Diplomáciai érzék kell a gyakori váltások megindokolásához. A rövid időn belül több helyen megforduló dolgozóra rásüthetik az "összeférhetetlen", "nehezen kezelhető", "szakmailag gyenge" jelzőket. Ez azonban nem mindig igaz: előfordulhat, hogy a munkavállalón kívüli tényezők - átszervezés, adott részleg felszámolása - miatt kellett távoznia. Ha valóban így van, ezt mindig hangsúlyozzuk ki. Megfelelő hivatkozási alap lehet az elköteleződés igénye is, például: "Igazából mindig olyan cégnél szerettem volna dolgozni, ahol hosszú távra tervezhetek. Ez eddig rajtam kívülálló okok miatt nem valósulhatott meg." Nem túl jó ajánlólevél viszont az alacsony fizetéssel indokolni a sorozatos munkahelyváltásokat.

"Ahogyan látom önéletrajzából, az utóbbi négy évben négy szakmában dolgozott. Miért?"

Ugyan a pályázó sokoldalúnak és kreatívnak érzi magát, a szakmák közötti gyakori ugrálást - a munkahelyváltáshoz hasonlóan - a legtöbb személyzeti szakember hátrányként értékeli. A munkaadók azt a következtetést vonhatják le, hogy nem eléggé kitartó és az önismerettel is hadilábon áll. Ezért nem árt, ha a több szakmában szerzett jártasságunkat igyekszünk pozitív színben feltüntetni. Mondhatjuk például azt: szerettünk volna minél több élet- és munkatapasztalatra szert tenni, biztosnak lenni a dolgunkban, hogy később valóban teljes odaadással és lendülettel foglalkozhassunk azzal, amiben a legjobbak vagyunk. A kellemetlenségek elkerülése végett az is jó taktika, ha a CV-t kifejezetten a pozícióra szabjuk és csak a megpályázott munkakör betöltéséhez szükséges képzettségről, szakmai tapasztalatról teszünk benne említést.

"Miért töltött el ilyen sok időt egyetlen munkahelyen?"

A hosszú évekig egy munkahelyen lehorgonyzókkal szemben a munkaadók gyakran bizalmatlanok. Az ilyen pályázók ugyanis azt látszatot keltik, hogy nem fejlődőképesek, elvesztették a kezdeményezőkészségüket, miközben a munkaerőpiac sem mutat irántuk túl nagy érdeklődést. Elkerülhetjük azonban az elutasítást, ha azzal érvelünk: fontos számunkra a lojalitás, a hosszú távú elkötelezettség és rendkívül jó volt a munkahelyi csapat. Feltétlenül mutassunk rá konkrét szakmai példákkal, eredményekkel arra is, milyen szakmai fejlődésen mentünk keresztül az előző munkahelyen töltött évek alatt. Ha látják a tudatosságot és a karrierívet, rögtön nem tűnik állóvíznek az ugyanannál a cégnél eltöltött idő.

"Miért tartott ilyen sokáig az egyetem befejezése?"

Ugyancsak kényes pont lehet az állásinterjún, ha a pályázó a szokásos 4-5 év helyett 6-7 év alatt végzett egyetemen vagy főiskolán. Amennyiben külföldi vagy belföldi munkavállalás, ösztöndíj vagy hirtelen jött szakmai lehetőség miatt csúszott a diplomázás, ne habozzunk közölni. Ezek ugyancsak pozitívumok az állásinterjún.

"CV-jében azt olvastam, hat éve tett le egy alapfokú nyelvvizsgát. Miért nem célozta meg a középfokot?"

A nyelvtudás szintjének firtatása ugyancsak előfordulhat az állásinterjún. Arra a kérdésre, hogy miért nem tettük le idő közben a magasabb fokozatú nyelvvizsgát, nyugodtan felelhetjük azt: elsősorban a tényleges, a mindennapi életben, munkahelyen is használható, kamatoztatható tudást tartjuk a legfontosabbnak. És ez nem okvetlenül papírfüggő. Mindenképp jelezzük azt is, ha munkánk során eddig is napi szinten használtuk az idegen nyelveket. A HR-esek mindazonáltal a nyelvtudás szintjéről az állásinterjún is mintát vehetnek és gyorsan kiderül, ki milyen szinten áll.

"Önéletrajzában Nyíregyháza szerepel lakcímként. Hogyan tudna nálunk, Budapesten két hét múlva kezdeni?"

Ha komoly a költözési szándékunk, mondjuk azt, hogy fővárosi munkavállalásban gondolkodunk és ezt a célunkat a szüleink is támogatják. Mindenképpen biztosítsuk a munkaadót, hogy van, vagy lesz hol laknunk - már folyamatban van az albérletkeresés, illetve addig is egy közeli rokonunknál, ismerősünknél szállunk meg.

"Miként tudja majd megoldani kisgyermek mellett a reggel 8 órás munkakezdést?" "Mit tesz a gyermek megbetegedése esetén?"(kiskorú gyermek esetén főleg női pályázóknál)

A gyermekvállalás sajnos még mindig sok munkaadó szemében vörös posztó, hiszen rengetegen attól tartanak: a váratlanul lebetegedő gyermekek miatt biztos sokszor lesznek kénytelenek nélkülözni a kisgyermekes dolgozót az irodában. Bár a családi háttérről elvben tilos lenne faggatózni az interjún, mégis sokan megteszik. Ilyenkor a legjobb biztosítani az interjúztatót és a leendő munkaadót arról: "van kéznél" a közelben vészhelyzet esetén bármikor mozgósítható nagyszülő, készséges, nyugdíjas szomszéd néni vagy baby-sitter. Ha igaz, megnyugtatásukra elmondhatjuk azt is: a gyermekek szerencsére eddig ritkán betegek, de ilyenkor a nagyszülők azonnal segítségre sietnek, így a munkahelyen mindebből semmit sem vesznek észre.

"Mikorra tervezi a gyermekvállalást?"

Bár ez is a szigorúan tilos munkáltatói kérdések kategóriájába tartozik, megeshet, hogy szembesülünk vele. Ilyen kérdésre nem számít elítélendőnek, ha nem az igazságot válaszoljuk. Lehet azt mondani, hogy "Egyelőre nincs napirenden", "Most a munkára szeretnék koncentrálni".

Takács Gabriella