A határozott kézfogás előny állásinterjún

Vágólapra másolva!
Az iowai egyetem kutatása szerint a határozott kézfogás kiemelt fontosságú állásinterjún. Aki erősen szorít kezet, az esetek többségében extrovertált személyiség: keresi a kapcsolatot, keresztül tudja vinni akaratát, domináns. Közvetlen ügyfélkapcsolattal járó állásokban őket keresik a versenyszférában. A megfigyelés elsősorban férfi pályázókra érvényes. Nőknél a gyengébb kézfogás nem tűnik fel; ők erős szemkontaktussal és mosollyal kompenzálnak.  
Vágólapra másolva!

Az egyesült államokbeli egyetem kutatói 98 hallgató körében végeztek felmérést és az állásinterjú sikere valamint a kézfogás minősége közti összefüggést vizsgálva. A hallgatók próbainterjúkon vettek részt iowai céges HR-eseknél. A felvételi beszélgetésekre bejöttek a kézfogás technikájában jártas trénerek, akik bemutatkoztak a jelöltnek, kezet fogtak vele, majd távoztak, tehát az interjún nem vettek részt. Az interjúztató személyzeti szakember a szóbeli megmérettetésen keltett benyomást és a hallottakat értékelte, majd összevetette az eredményt a kézfogást elemző tréner tapasztalatával. Azok a pályázók kaptak a HR-estől jobb értékelést, akik a kézfogási próbánál is jobban teljesítettek.

Erős kézfogás: erős társas készség

A kutatás vezetője elmondta, a kézfogás az egyik olyan jel, amiből előjönnek a pályázó személyes képességei. Míg az állásra jelentkezők rengeteg technikával készülnek az interjúra, figyelnek az öltözékre, a beszédstílusra, előre gyártott válaszokat adnak a gyakori kérdésekre, addig a kézfogásukra kevésbé ügyelnek, itt gyorsan lehull a lepel. A kutatásból az is kiderült, a kézfogásban erős hallgatók extrovertált személyiségek voltak, jobbak voltak a társas készségekben, a small talk-ban, a szemkontaktusban, összességében jobb benyomást keltettek.

Hátrányban a gyengébb nők?

Felvetődik a kérdés: A nőknél is igaz az erős kézfogás és a pozitív benyomás közötti összefüggés? Az iowai kutatók szerint nem. Ez részben annak tudható be, hogy a nők általában gyengébben szorítanak kezet, nem várják tőlük az erősebb mozdulatot, kevesebb erő van kezeikben és kevesebbszer is ráznak kezet. Viszont kézfogás helyett más nonverbális jelekkel - így például erős szemkontaktussal, mosollyal - kompenzálnak.

A kihívások éltetik az extrovertáltat

Az extraverzió számos foglalkozás esetében előnyt jelenthet - reagált a kutatásra Kiss István tanácsadó szakpszichológus. Minden olyan esetben érdemes extrovertált munkatársakat válogatnunk, amikor az ügyfelekkel való kapcsolattartás, a gyakori személyes kontaktus a munkafeladat legfontosabb része. Az esetek többségében ezek a személyek valóban beválnak ilyen feladatok végzésében, de a túl erős extraverzió gátat jelenthet a minőségi munkavégzésben. A túl nagy önbizalommal rendelkező munkatárs nem biztos, hogy kellemes kolléga. Adott esetben nem lesz könnyű meggyőzni a sajátjától eltérő szempontok figyelembe vételének fontosságáról. Ráadásul a kolléga hamar beletanul a feladataiba és gyorsan meg is unja azokat. Továbbra is a nyüzsgés és változatosság keresése, az izgalmak utáni sóvárgás tölti majd ki a napjait, és nem biztos, hogy ez teljesítménnyel is párosul. Ezért hiába várnánk tőle részletekbe menő aprólékos munkákban a jó teljesítményt, ez nem az ő műfajuk. Ha ilyen munkát kapnak, gyorsan továbbállnak.

Gyenge kézfogás: aprólékos személyiség

Kiss István szerint a "döglött hal" kézfogás, bár nem tűnik túl bizalomgerjesztőnek, arra utaló jel, hogy az illető minden apró ingerre - többek között az érintésre is - fokozottan reagál. Egy gyakorlott HR munkatárs ebből már következtethet arra, hogy olyan feladatok esetében, ahol a monoton munkavégzés, a kitartó figyelem és pontosság a legfontosabb követelmény, a jelölt jó választás lehet. Ő lesz az, aki megtalálja az elveszett két forintot a kimutatásban, és gondosan ügyel arra, hogy minden az előírásoknak megfelelően történjen. Többek között azért, mert erős szorongás lenne rajta úrrá, ha nem így tenne, hiszen szó szerint zavarja az, ha nincsen helyén a dolog. Sajnos az állásinterjú során nem szerepel túl meggyőzően: halk szavú, a szürke tömegbe beleolvadó jelenségként ritkán hívja fel magára a figyelmet. Viszont önéletrajza véglegekig menően precíz, tisztán kidolgozott, aprólékos munka - teszi hozzá pszichológus szakértőnk.