Gyakornoki pozíciók dömpingje az egyetemi állásbörzén

Vágólapra másolva!
Csütörtök késő délutánig várja a látogatókat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tavaszi állásbörzéje. Amit az első nap délutánján tapasztaltunk: a korábbi évekhez képest kevesebb a cég és az állásajánlat, sok viszont a gyakornoki lehetőség. A börzére főként diplomázás előtt állók érkeztek, ám akadt, aki bizonytalannak ítélt munkahelye miatt keresett állást. A vállalatok leggyakoribb panasza, hogy a hallgatóknak hiányos a nyelvtudása.
Vágólapra másolva!

Egy héttel a Budapesti Corvinus Egyetem állásbörzéje után a cégek és az álláskeresők zöme átvonult a Duna másik oldalára, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem aulájában folytassa a toborzást illetve az állásvadászatot. Április 8-án és 9-én 141 cég várta illetve egészen csütörtök délutánig várja a látogatókat. A kiállítók számán érezni lehetett a gazdasági válság hatását, hiszen az egy évvel ezelőtti börzén még 218 cég képviseltette magát, sőt még az őszi eseményen is 167 vállalat bérelt standot.

A látogatók nagy része ennek ellenére elégedett volt a kínálattal. A börzézők általában jelenleg utolsó éves diákok illetve friss diplomások voltak. Anita (24) most végzős a Budapesti Műszaki Főiskola műszaki menedzser szakán és nem csak nézelődni, hanem már konkrét álláskeresés céljából jött a helyszínre. "Jelenleg szakmai gyakorlatomat töltöm, és ha végeztem szeretnék azonnal elhelyezkedni. Elégedett vagyok a kínálattal, szerintem lehet itt állást találni."

A legtöbb állás valóban műszaki hallgatóknak illetve frissdiplomásoknak szólt, gépész- villamos-, vegyészmérnököket, informatikusokat, műszaki menedzsereket kerestek a munkaadók. Ennek fő oka az esemény helyszíne. Több nagy cég éppen emiatt főleg szinte csak ezekre a területekre vonatkozó hirdetéseire hívta fel a figyelmet a helyszínen. "Itt a legtöbben az informatikai állások iránt érdeklődnek" - árulta el az egyik multinacionális nagyvállalat képviselője.

Olcsó gyakornoki munkaerőt keresnek a cégek?

A látogatók többsége még vagy hallgató vagy frissdiplomás volt, mégis munkahelyváltáson gondolkodókkal is találkoztunk. Nóri (27) két és fél éve dolgozik műszaki területen, de most a válság miatt veszélyben érzi állását, ezért úgy döntött, hogy szétnéz kicsit a munkaerőpiacon. "Egy autóipari vállalatnál dolgozom, így bennünket különösen érint a válság. Szerintem vannak itt a börzén lehetőségek, de azért rendesen a mélyére kell ásni a kínálatoknak. Jóval több a gyakornoki program, mint a teljes állást kínáló pozíciók, és azokra pedig túlságosan sok jelentkező jut. Úgy vettem észre, hogy most sok cég inkább presztízsből képviselteti magát a börzén és nem feltétlenül szeretne új munkaerőt vadászni."

A gyakornoki pozíciók dömpingjét nem csak Nóri vette észre. Ha jobban körülnéztünk, szinte minden standon ezeket az állásokat láthattuk túlnyomó többségben. Ennek egyik oka lehet a gazdasági válság, mivel a létszámstopot remekül lehet ellensúlyozni az ingyen, vagy minimális díjazás ellenében dolgozó gyakornokokkal. Persze főként minimális munkatapasztalatot igénylő munkák esetén. A cégek egyébként cáfolták ezt a gondolatmenetet. Azt hangsúlyozták, hogy a tehetséges fiatalokat már a pályakezdésnél el akarják érni és hosszú távú karriert kínálnak nekik.

Általános probléma a hiányos nyelvtudás

Természetesen idén is találtak hiányosságokat a kiállítók a hozzájuk forduló álláskeresőknél. Leginkább a nyelvtudásra, illetve annak hiányára panaszkodtak. Így vélekedtek egy nagy olajipari cég standjánál is. "A műszaki végzettséggel rendelkezőknek általában elég gyenge a nyelvtudásuk. A legtöbbjük még az érettségi idején szerezte meg a nyelvvizsgáját, ám azóta idegen nyelvet szinte egyáltalán nem használ. Pedig a legtöbb cégnél a műszaki területen is a belső kommunikáció szinte csak angol nyelven folyik, tehát ennek gyakorlati ismerete nélkül nincs esélye senkinek elhelyezkedésre."Aki délután 4-ig nem tud kilátogatni a BME-re, az állásbörze weboldalán tanulmányozhatja a lehetőségeket.

Dorofejev Tamara