Megosztja a dolgozókat az egyterű iroda

Vágólapra másolva!
Erősen megosztja a dolgozókat az egy légterű irodák megítélése. Vannak, akiket zavar, másokra jó hatással van az egymás mellett dolgozás és ezzel együtt a munkahelyi közösségi élet. Aki először kerül ilyen térbe, többnyire megijed, nehezen találja a helyét. Szakszerű ültetési rend és fegyelmezett dolgozói viselkedés esetén könnyű megszokni és hatékony lehet a munka. Ha azonban sok a zavaró tényező, baj lehet az eredményességgel. Az egyterű irodák előnyeit és hátrányait tettük mérlegre.
Vágólapra másolva!

Dorottya három évvel ezelőtt került először olyan munkahelyre, ahol egyterű irodában kellett dolgoznia. "Amikor először megláttam, hogy mindenféle belső elválasztás nélkül, mindenki egy térben dolgozik, nagyon megrémültem. A több sorban húzódó hosszú asztalok miatt úgy éreztem magam, mintha egy modernizált munkatáborban lennék.

Ráadásul így még az a minimális személyessége is elveszik a munkahelynek, amit az ember amúgy normál esetben meg tudna teremteni ott, ahol dolgozik" - meséli a telefonos ügyfélszolgálatos hölgy első munkanapjairól. A kezdeti megilletődöttség után azonban alkalmazkodott a környezethez, már tudta élvezni az ilyen fajta iroda előnyeit is. "Tetszett, hogy sokkal könnyebben teremthetek kapcsolatot bárkivel a munkahelyemen, még azokkal az emberekkel is, akikkel egy elzárt irodákra osztott helyen sosem találkoznék, mivel tőlem teljesen eltérő területeken dolgoznak" - fogalmazza meg a pozitívumokat.

Könnyebb kontrollálni a dolgozókat

Dorottya beszámolója valószínűleg sokak számára ismerős, akik nagy, multinacionális vállalatnál dolgoznak. Ezek a cégek ugyanis általában az egyterű irodákat részesítik előnyben a kisebb, elzártabb szobákkal szemben. Ennek oka elsősorban a takarékosság, mivel így sok ember kevesebb helyen is elfér és nem ritkán 80-100, vagy még ennél is több ember dolgozik ugyanabban a térben. Az egymás mellett ülők jó esetben paravánnal vannak elválasztva egymástól, de sok az olyan példa is, ahol még ez sincs, hanem csak az asztalok szélei jelentik az ember mozgásterének a határát. Munkaadói szempontból azért is jó mindenkit egy légtérben dolgoztatni, mert így jobban ellenőrizhető a csapat, látható, ki van az irodában.

Bár helyileg valóban gazdaságos a nagy légterű iroda, a munka hatékonyságának szempontjából sok a kétely. Gyakori kép, hogy a sor végén ülő éppen visszaérkezik a cigiszünetéből, amikor kettővel mellette feláll valaki, hogy elmenjen egy kávéért, majd öt perc múlva visszatér egy csésze cappuccinoval egyensúlyozva. Negyedóra múlva ismét felkiált valaki: "Valakinek valami a boltból?" Öt perces tanakodás, bevásárlólista, majd osztozkodás és elszámolás a 200 forintos tételekkel. Nem könnyű elmélyülni bármiben is ekkora jövésmenés mellett, a komolyabb koncentrációt igénylő feladatokat pedig fegyelmezett dolgozói viselkedés híján szinte lehetetlen ilyen légkörben elvégezni. Némi megoldást jelenthet az ilyen helyen dolgozó számára a zene és a fejhallgató használata, amivel lehet kicsit semlegesíteni a zavaró környezetet, de ez sem veheti fel a versenyt a csendben, nyugodt körülmények között elérhető teljesítménnyel.

Fontos a jó ültetés

Az egyterű irodák működésének egyik legfontosabb kulcsa a jó "ültetés". Itt is legalább akkorra jelentősége van annak, hogy ki hol foglal helyet, mint anno az iskolában. Nagyon veszélyes, ha ezt figyelmen kívül hagyják és nem a tevékenységi kör szerint osztják fel a helyiségeket. Ennek következtében előfordulhat például, hogy egymás mellé kerül egy csendes és nagy összpontosítást igénylő munkát végző könyvelő és egy örökké telefonáló ügyfélszolgálatos, vagy értékesítő. A helyzet egyértelműen előnytelen mindkét fél számára.
Az ültetésnek még azoknál van különösen nagy jelentősége, akik bizalmas információkkal dolgoznak. Ők például nem ülhetnek olyan helyre, hogy a hátuk mögött közlekedők belelássanak a monitorjukra.

Előny is lehet a közös légtér

Természetesen nem csak hátrányai vannak a nagy légterű irodáknak. Meggyorsítja a cégen belüli kommunikációt, ami nagy létszámú cégeknél különösen előnyös lehet. Csapatmunkánál szinte elengedhetetlen, hogy a projektben résztvevők egymás közvetlen környezetében végezzék munkájukat. Értékesítési csapatoknál másképpen elképzelhetetlen a munka folyása, mert egymás közelében ülve könnyedén tudják segíteni egymást, közösen meg tudják ünnepelni a sikereket, - akár egy új ügyfél megszerzését - és az esetleges kudarcokon is így könnyen át tudják lendíteni egymást. Ezen kívül a közös légtér javíthatja a munkahelyi légkört. Amennyiben a főnök is a munkatársak asztalsorai között foglal helyet, erősítheti a beosztottjai bizalmát irányába, illetve ő is behatóbb képet kaphat arról, hogy csapata hogyan tölti el munkaidejét.

Kell hely a kikapcsolódásra

A cégek sokat tehetnek azért, hogy az ember otthonosabban érezze magát munkahelyén. Nagyon fontos az olyan sarok, vagy szoba kialakítása, ahova a dolgozók félrevonulhatnak kicsit pihenni, vagy ahol privát telefonhívásaikat lebonyolíthatják. Itt el lehet helyezni kényelmes foteleket, vagy kanapét, hiszen hatékonyan dolgozni amúgy is csak úgy lehet, ha óránként felállunk az íróasztaltól és pár percre kikapcsolódunk. Németországi call centerekben például gyakori az olyan relaxációs helyiség, ahol egy fejhallgatót feltéve kellemes zene hallható.

Dorofejev Tamara