Állásokat ajánlottak Óbudán

Vágólapra másolva!
Csütörtökön állásbörzét rendezett Óbudán a Közép-magyarországi regionális munkaügyi központ. Mintegy harminc cég állásajánlatai között böngészhettek az érdeklődők. Álláskeresőből nem is volt hiány, többen a válság sújtotta ingatlanszektorból vadásztak munkalehetőségre. Helyszíni riportunk.
Vágólapra másolva!

"Nem tudja, merre van a Heltai tér?" - kérdi a szemerkélő esőben az állásbörzére menet hozzám csapódva egy középkorú férfi. Beszédbe is elegyedünk: ő már a helyszín felé tartva kérdés nélkül vall helyzetéről. "Építőipari gyakorlatom van, rengeteg ilyet készítettem"- mutat körbe büszkén az ólomszürke panelépületekre. "A gond csak az, hogy öreg vagyok - világítja meg summásan az 50 év feletti korosztály elhelyezkedési nehézségeit.

Motiváló felirat a faliújságon: "Az élet szép"

Az állásbörzének helyt adó, óbudai munkaügyi kirendeltséget egyébként nem nehéz megtalálni a lakótelepes övezetben. A munkaerőpiac előszobájába épp egy hagyományos piacon keresztül menet, roskadásig rakodott zöldséges és gyümölcsös standokon keresztül vezet az út. Az aulába lépve már délelőtt is nagy a nyüzsgés. A faliújságon a kiollózott cikkek és állásajánlatok között messziről kitűnik az optimisták 10 parancsolata, nagyjából ilyen tanácsokkal. "Az élet szép! Légy optimista, mosolyogj sokat és őrizd meg a humorérzéked minden helyzetben!" Az álláskeresőknek szükségük is lesz erre: a válság óta kezdődött több tízezres elbocsátás óta legalább 2 százalékkal nőtt a munkanélküliségi ráta.

Angol- és matektanárokat kerestek

A kirendeltség falán amúgy is vegyes képet mutat az álláskínálat. Van köztük egészségügyi terméket forgalmazó, hálózatépítő cég, edénykereskedés, biztosító társaság, és egy-egy közigazgatási hivatal adminisztratív munkaköre. Hamarosan az is kiderül: a kirendeltségen szemezgető álláskeresők közül a mai nap győztesei a pedagógusok lehetnek. Ők ugyanis - óvoda, bölcsőde és felsőoktatási intézmények szerint kategorizálva - 3 vaskos, állásajánlattal teli mappát lapozhatnak fel a kirendeltségen. "Különösen sok angol, informatika és matematika-fizika szakos tanárra van igény újabban"- mondta el az ügyintéző.

Menekülnek a dolgozók az ingatlanszektorból

A börzén a fentiek dacára mások is bizakodóak. Az asztalok között például egy huszonéves, dekoratív külsejű hölgy nézelődik érdeklődve. Eddigi szakmai pályafutása kalandos: kommunikáció szakot végzett, újságot írt, lapot is szerkesztett. Aztán egy darabig ingatlanokat értékesített. "Majdnem fél évig csináltam ezt. A gond csak az, hogy nagyon bizonytalan. Ha jó üzletek jönnek be, és nagy értékű ingatlanok kelnek el, dőzsölés, de utána gyakran hónapokig semmi. Nehéz ezt megszokni. Ezért inkább váltottam." Egyelőre állása is van -"telemarketinges és kontaktmenedzser vagyok, de kezdek belefásulni és szívesen váltanék"- magyarázza. Hasonló cipőben jár egy élelmiszer-eladó is. Még van állása, igaz, náluk 2-3 hónapon belül várhatóak elbocsátások, így inkább előre menekülne és állást keresgél. De nem csak a huszonéves, kommunikációs végzettségű hölgy érkezett az állásbörzére ingatlanos háttérrel. Egy 28 éves férfi elmondása szerint korábban "csúcsértékesítő" volt egy nagy ingatlanirodánál. Rekord mennyiségű üzletet kötött. Szépen szaladt is vele a szekér. Egy jó barát aztán elcsábította őt saját építőipari vállalkozásába. Csakhogy a váratlanul érkezett válság befagyasztotta a lehetőségeket. Így most ő is állás után kutat. Csakúgy, mint az az 51 éves hölgy, akinek novemberben mondtak fel. Azóta keres titkárnői, adminisztratív állást keres, eleddig sikertelenül. "Lassan 100 elküldött önéletrajznál tartok, de még mindig semmi"- panaszolja nézelődés közben.

Álláskeresői Klub: ingyenes segítség

A gyakran válasz nélkül maradó önéletrajzok amúgy sem ritkák álláskeresés közben. Előfordulhat azonban, hogy maga a pályázó sem ismeri azokat a technikákat, amelyekkel hatékonyabban felkeltheti a munkaerőt keresők figyelmét. Az állásbörzén is kint lévő, ingyenes Álláskeresői Klub ebben is segíthet a munkanélkülieknek. "Régebben sem volt könnyű állást találni. De a válság óta annyira nehézzé vált a helyzet, hogy még inkább muszáj pluszt felmutatni ahhoz, hogy az álláskereső kitűnhessen a tömegből. Az ingyenes tréningeken ezeket is átvesszük a jelenlévőkkel. Ehhez képest még mindig nagyon sok az olyan álláskereső, aki a megfelelő önéletrajz elkészítésének legalapvetőbb szabályait sem ismeri. Találkoztunk olyan álláskeresővel, aki a CV-be mindjárt 2 fotót mellékelt - egyet szemből, egyet meg oldalról - akár egy körözési fotónál. Ezt azzal indokolta, hogy őszinte ember lévén szeretne magáról minél teljesebb képet mutatni. Gyakori az is, hogy 5-10 éves fotót fűznek bele az önéletrajzba. Erre rendszerint az a magyarázat, hogy előnyösebb oldalukról mutatkoznának be a cégnek - a kozmetikázással azonban épp az ellenkező hatást érik el" - tudjuk meg a munkaügyi kirendeltség ügyintézőjétől. A tapasztalatok szerint egyébként a nők nyitottabbak a tanácsadáson való részvételre. A férfiak ódzkodása büszkeségre vezethető vissza. Jobban sérti és bántja őket, ha átmenetileg munka nélkül maradtak. Pedig a részvétel rengeteget segíthet az előrelépésben. Sorstársakkal ráadásul könnyebb a problémát feldolgozni " - mutat rá.

Nyelvtanulás fele áron

Néhány asztallal odébb sétálva az is kiderül: bizonyos nyelviskolák a piacinál akár 50 százalékkal olcsóbb nyelvtanulási lehetőséget is tudnak biztosítani az álláskeresőknek, amennyiben erre szociálisan is rászorulnak. Feltéve, ha a tanulni vágyók a nyelviskola űrlapját kitöltve pályáznak a kedvezményre és hitelt érdemlően igazolják hátrányos helyzetüket. Az egyik nyelviskola képviselője úgy tájékoztatott: viszonylag ritkán utasítanak el jelentkezőket - eddig szinte mindegyikük elnyerte a kívánt támogatásokat.

Az állásbörzén persze a munkaügyi központ által támogatott képzéseket is felvonultatták. Az asztalon szétszórt színes prospektusokból hamar kiderül: az állam még mindig főként a vendéglátó, - és az építőiparhoz kapcsolódó (szakács, cukrász, felszolgáló, burkoló, ács-állványozó, festő-mázoló) képzéseket finanszírozza. A képzések iránti érdeklődés rendszerint nagy. "Aki jelentkezne valamelyikre, annak célszerű minél többször megfordulni a kirendeltségeken és hamar feliratkozni - a helyek a tanfolyamokon mindig hamar betelnek"- ad tippet egy koordinátor. A férfi hozzátette: az elbírálásnál gyakorlatilag mindegy, hogy melyik képzést választja ki az álláskereső. Ők elsősorban arra törekszenek, hogy mihamarabb visszakerülhessen a munkaerő-piaci vérkeringésbe. "Milliomosképző OKJ-s tanfolyam sajnos még nincs a kínálatban. Pedig arra én is szívesen beiratkoznék" - jegyzi meg derűsen.

Takács Gabriella