[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
álláskeresésdiákmunkaállásbörze

Nagy a harc a diákmunkáért

2009.06.03., 17:12|Utolsó módosítás:2009. 06. 03., 17:31|

A tavalyinál sokkal több fiatal vadászott diákmunkára a közelmúltban rendezett budapesti állásbörzén. Aki időben kapcsol, most is szerezhet nyári munkalehetőséget, amivel nyaralását finanszírozhatja, a családi kasszát egészítheti ki vagy éppen laptopot, ruhát vagy valami mást vásárolhat. A korábbiaknál azonban nagyobb szemfülesség kell, ugyanis a válság a diákmunka-közvetítők piacán is érezteti hatását. Vidéken 30-40 százalékos visszaesés tapasztalható, a főváros még valamennyire tartja magát. Helyszíni riportunk Zuglóból.

Már a nyári munkát szervezték

JÁTSSZ ONLINE!

Regisztráció után, a recepciós pultnál nevetgélő fiatalok gyűrűjén áthaladva máris a diákmunka-ajánlatok "szentélyében" találjuk magunkat a Zeg-Zug Zuglói Gyermekházban második alkalommal megrendezett budapesti Diákmunka Állásbörzén. A teremben, színes transzparensek árnyékában már javában dolgoznak a diákszövetkezetek képviselői. Szóróanyagokat rendezgetnek, adják a tanácsokat a jegyzetelő fiataloknak, jelentkezési lapokat töltetnek ki velük. Az útmutatás mellé sós aprósütemény, ropi és pogácsa is kerül ráadásként.

Állásbörze tanári kísérettel

Már a börze első órájában is szép számmal érkeznek az érdeklődők, nagy tömeg özönlik a terembe. "Ne bámészkodjatok, ne kérdezősködjetek feleslegesen. Annál az irodánál érdeklődjetek, amelyiknél vállalnátok nyári munkát. Csak okosan, ügyesen"- instruál egy fekete göndör hajú tanárnő a hol tanácstalanul nézelődő, hol zavartan vihorászó tinikből álló menet élén. Az energikus pedagógus neve mellőzésével szívesen elárulja ittléte célját: épp szakiskolai osztályt irányít a standok közt. És hogy miért jöttek tanári felügyelettel, annak is oka van. "Nézze, tapasztalatok szerint jobb, ha egy ilyen rendezvény látogatása szervezetten, meghatározott mederben folyik. Hiába hirdetnek egy ilyen rendezvényt az iskolában, sokan el sem jönnének, ha csak annyit mondanának nekik valamelyik szünetben, hogy jöjjenek ide, nézzenek körül. Meg aztán - súgja - nem könnyű velük. Sokan rossz körülmények közül jönnek, nem éppen érdekérvényesítést látnak otthon."

Laptopra és saját pénzre gyúr két fiatal

A pedagógus szavai után hamar betoppan a nagyterembe Barbara (16) és Alexandra (15), két talpraesett középiskolás. Diákmunkát nem hátrányos szociális helyzetük, családi nyomás, vagy a szűkös anyagiak miatti kényszerből vállalnának, hanem azért, mert kedvük van hozzá. És gyűjtenek. Az orr-piercinges, farmeres, festett fekete hajú Barbara például laptopra. "Nem a szüleim erőltetik, saját ötlet a nyári munka. Inkább támogatják. Ezt Alexandra is megerősíti."Nekem sem mondták, hogy vállaljak nyári munkát. Jó érzés, hogy végre nem a szülőktől kapott pénzt, hanem sajátot költhetek." Barbara elárulta, 500 forint körüli órabérre számít. "Ez reális, nem? Én árupakolást vagy ilyesmit keresek. Mondjuk, szórólapozni azért nem mennék. Csak ott ácsorogni, és senki nem veszi el a lapokat, azért alázó"- érvel. A 17 éves Tábori Balázs is hasonló indíttatásból dolgozna nyáron. "Nézd, én sem a szülők miatt jönnék. Mindent megkapok otthon, de szeretném kipróbálni. Júliusban mennék, vele"- mutat a közelben ácsorgó barátjára.

Menet közben a második alkalommal megrendezett Diákmunka Állásbörze főszervezőjétől, Péterfia Dávidtól azt is megtudjuk, várakozáson felül jól pörögnek az események. Míg tavaly ilyenkor egész nap alig több mint 100 diák látogatott el a börzére, ma már az első félórában is 50-hez közelített a számuk. A szervezőtől megtudtuk, több diákszövetkezetet - főként a nem túl régóta piacon lévőket - komoly anyagi érvágásként ért a gazdasági válság. "Nekik most rosszabb. A közismert diákszövetkezeteket ez kevésbé rázta meg. Ők úgy gondolják, a válság lecsengése után sem szeretnék azon kapni magukat, hogy van munka, de nincs rá elég diák. Inkább már most igyekszenek bespájzolni a lehető legtöbb regisztrációt az érdeklődőktől" - magyarázza.

Kapósabb a diákmunka a válság miatt

Érdeklődőkből egyébként nem lesz hiány - kiváltképp most, amikor alig pár nap választ el a vakációtól. Egyébként több, a börzén kint lévő szövetkezet vezetője is úgy véli: a gazdasági válsággal összefüggésben megcsappant zsebpénzek pótlására, feljavítására idén a szokásosnál is több fiatal keresheti majd fel az iskolaszövetkezeteket. Mindezt Takács Tímea, a Student Iskolaszövetkezet munkatársa is megerősítette: a nyári szünet beköszöntével elindul a roham. "Ebben az időszakban úgy özönlenek hozzánk a diákok, mintha külön busszal szállítanák őket az irodába. Az sem ritka, hogy a weboldalunkon található, kapósabb diákmunka-ajánlatok a meghirdetésük után fél órával már elkelnek." A diákmunkára vadászóknál a gyorsaság fontosságát Tóth Zsófia, az Universitas Szolgáltató Iskolaszövetkezet PR-menedzsere is csak megerősíteni tudta."Nálunk csúcsidőben általában napi 6-7 új diákmunka-ajánlat kerül ki az internetre. A legkapósabbak viharos gyorsasággal kelnek el-mindehhez a fiatalnak elég neten regisztrálnia, az adott munka kapcsán kijelölt témavezetőnél jelentkeznie, majd megbeszélnie a részleteket és aláírni a szerződést.

Mi a menő munka?

Hogy mit dolgoznak szívesen a fiatalok? Takács Tímea elmondta, a diákmunkásoknál korcsoportonként is változik, ki mit vállal szívesebben. A tinédzserek inkább kevésbé nagy felelősséggel járó, egyszerűbb munkákat, például szórólapozást, rakodást, címkézést vállalnak szívesen - igaz, a cégek is inkább ezeket a feladatokat merik nyugodt szívvel rájuk bízni. A főiskolások tudatosabbak: ők választott szakterületükhöz közel álló, adminisztratív, irodai munkák vagy fordítás, tolmácsolás megcsípésére törekszenek - amelyekből sikeres együttműködés esetén akár szakmai gyakorlat és később munkaviszony is lehet. Az órabérek címkézés, szórólapozás, pakolás, árufeltöltés és egyszerűbb irodai munkák esetén bruttó 600 forint körül alakulnak. Fordítással, tolmácsolással, tele-marketinges munkákkal viszont már bruttó 1800 forintos órabér is megkapható. Ezek a budapesti viszonyok: vidéken akár 20-25 százalékkal is alacsonyabbak lehetnek a tarifák.

Vidéken sokkal kevesebb a diákmunka
 
Vajon mi a helyzet a munkaajánlatokkal, érzik-e a gazdasági visszaesést a diákmunka-közvetítők? Ez irányú érdeklődésünket a diákszövetkezetek PR-osai ügyesen megkerülték, más forrásokból úgy értesültünk, az iskolaszövetkezeteknek ezen a nyáron egyáltalán nincs nagy okuk a derűlátásra. Vidéken 30-40 százalékkal esett vissza a diákmunkások iránti kereslet, Budapest azonban egyelőre tartja magát. Forrásunk szerint ennek az oka, hogy a cégek általános létszámstop miatt olcsó diákmunkásokkal töltik z utóbbi hónapokban a diákmunkások iránti kereslet. Az autóipar területén például már egyáltalán nem tartanak igényt a diákmunkásokra-annak ellenére, hogy a cégeknek sokkal előnyösebb megoldást jelent az olcsón foglalkoztatást lehetővé tévő, költségként elszámolható diákmunka. A változás emellett a diákmunkapiacon megjelenő állások időtartamában is tetten érhető-míg korábban jellemzőbb volt, hogy a cégek egy-egy pozíciót akár több héten, hónapon keresztül diákmunkással töltöttek be, mára megszaporodtak az egy-két napra vagy csak néhány munkaalkalomra szóló megbízatások.
Igaz, ami igaz: az állásbörzére kilátogató diákok nem látnak a kulisszák mögé, a kiállítók fejébe. Ők csak szorgalmasan járják a standokat és vadásznak. Az asztaloknál továbbra is fogynak a szóróanyagok, zajlanak tovább a jelentkezések és rohamléptekben szaporodnak a kitöltött regisztrációs lapok.

A zuglói állásbörzéről délutánra elvonultak a leendő diákmunkások. Reménykedve és vidáman nevetgélve távoznak a művelődési házból. Két hét múlva már akár lehet is dolgozni - persze, ha minden jól megy és valóban lesz hol...

Diákmunkák átlagos tarifái Budapesten (vidéken az alábbi diákmunkák bére 20-30 százalékkal is alacsonyabb lehet)

Adminisztratív munka: 550 Ft/óra
Gyorsétterem: 500 Ft /óra
Nyelvtudást igénylő munkakörök: 1000 Ft/óra
Piackutatás, kérdőívezés: 500 Ft/óra
Telefonos munkák: 500 Ft/óra
A diák leendő szakmájához kapcsolódó munkák: 800 Ft/óra
Hostess: 600 Ft/óra

Takács Gabriella

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »