Hűségnyilatkozatra kötelezhetők a kezdő orvosok

Vágólapra másolva!
Ősztől új rendszerű rezidensképzés indul hazánkban. Az új rendelet értelmében hűségnyilatkozatra kötelezhetik a pályakezdő orvosokat. A fiatal szakembereknek szerződésben kell vállalniuk, hogy szakorvosi kinevezésük után még négy évig kizárólag Magyarországon vállalhatnak munkát.  
Vágólapra másolva!

Az újfajta hűségnyilatkozat időtartama alatt ráadásul hazai magánklinikákon sem dolgozhatnak majd - írja a Dunántúli napló. Sarnyi Ákos, a Pécsi Tudományegyetem ÁOK Hallgatói Önkormányzatának elnöke a téma kapcsán úgy nyilatkozott: az új rendelkezésből a tömeges pályaelhagyást és az orvosok tovább növekvő külföldi emigrációját olvassa ki. Következésképpen néhány év alatt kritikussá válik a hazai orvoshiány. Hozzátette: a rezidens felelősségteljes munkát végez. Kórházban, klinikán a betegágynál dolgozik, s ezért ügyelettel együtt mindössze 110-120 ezer forintos bért kap. Ha pedig öt év után szakorvossá lesz, dolgozhat 129 ezer forint bruttóért. Ha nem tetszik, vissza kell fizetnie a szakképzés költségét.

A pécsi orvostanhallgatók között közelmúltban készített felmérésből kiderül: ha a kezdő orvos bére havi nettó 200 ezer, a szakorvosi fizetés pedig 400 ezer lenne, a hallgatók fele sem kívánkozna külföldre, a további 30 százalék is csak 1-2 évre, tapasztalatszerzésre. Arra a kérdésre pedig, hogy "újrakezdené-e az egyetemet a jelenlegi feltételek mellett", a hatodévesek 61 százaléka nemmel válaszolt.