[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
külföldi munkavendégmunkáskülföldi munkavállalás

Nem térnek haza az angliai vendégmunkások

2009. 11. 12., 8:15|Utolsó módosítás:2009. 11. 12., 8:15|
Egy friss felmérés szerint nem akarnak hazatérni a lengyel és a szlovák vendégmunkások Nyugat-Európából - írja a Napi Gazdaság. A varsói szociális és munkaügyi minisztérium várakozása szerint a 2008 elején legalább két hónapon át külföldön munkát vállalt 2,3 millió lengyelből mindössze félmillióan jönnének vissza.

JÁTSSZ ONLINE!

A lengyel Gazeta című napilap felmérése még ezt a számot is kétségessé teszi, ebből ugyanis az derül ki, hogy a vendégmunkások egyáltalán nem akarják feladni a megszokott jobb életkörülményeket, a magasabb fizetést, felépített kinti egzisztenciájukat. A megkérdezettek 56 százaléka tette egyértelművé, hogy helyzete ugyan romlott a válság miatt, ám ennek ellenére semmiképpen nem térne vissza Lengyelországba.

100 ezer szlovák az angoloknál és az íreknél

Szlovákia esetében a vendégmunkások aránya nagyjából ugyanakkora, mint a lengyeleknél. Hivatalos becslések szerint 2009 májusában 230-240 ezer szlovák állampolgár dolgozott legálisan vagy illegálisan külföldön, ebből 90 ezren Csehországban, 60 ezren Nagy-Britanniában, 40 ezren Írországban és 15 ezren Magyarországon. Sem a válság előtti gyors hazai növekedés, sem a januári euróbevezetés nem győzte meg őket, hogy haza kellene térniük - írja a gazdasági napilap.

Megjegyzendő: az EU 2004-es keleti bővítése idején százezres nagyságban mentek az új tagállamok fiataljai szerencsét próbálni az álláspiacaikat megnyitó "régi" tagországokba, főleg az Egyesült Királyságba. Részben a válság, részben a be nem váltott remények miatt sokan visszatértek. Úgy tűnik, aki eddig maradt, már nem vágyik vissza hazájába. 

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »