Vágólapra másolva!
Érzik a válságot és az influenzajárványt a Mikulás-küldő szolgálatok. 30 százalékkal kevesebb megrendelésről és 2005-ös árszintről számoltak be. Valaki hobbiból, ingyen csinálja, mások fizetéskiegészítést látnak benne. Egyik, főállásban informatikusként dolgozó alanyunk elmondta, a december 6-a körüli napokban egyhavi fizetést szed össze Mikulásként. Körképünk egy népszerű alkalmi munkáról.
Vágólapra másolva!

Jó előadói készség, gyerekszeretet és hit a Mikulásban - ezek egy jó Télapó ismérvei Halász Etelka, a Mikulás Alapítvány elnöke szerint. Rögtön hozzáteszi, aki ebből meg szeretne gazdagodni, annak hamar elmegy a kedve. Az alapítványnál két hétvégés ingyenes tréningen képzik a jelölteket. Többek között felkészítik őket a várható nehézségekre és buktatókra, megismertetik őket a Mikulás-legendákkal, a különböző hagyományokkal. Azonban az, hogy valaki valóban alkalmas-e arra, hogy Mikulás legyen, a képzés elvégzése után, a gyakorlatban derül csak ki. A Mikulás-képzés egyelőre államilag nem elismert, de már folyamatban van az akkreditálása. Ha ez sikerül, akkor hivatalos OKJ-s tanfolyamokon készítik fel a Télapókat a december eleji kihívásokra.

Az alapítványnál csak olyan jelentkezőket fogadnak, akiket nem a pénzkeresés motivál. Itt nincs előre megbeszélt összeg, az alapítványi Mikulások tiszteletdíjért dolgoznak, amely egy adott akció sikerességétől függ és alkalmanként eltérő összeget jelent. "A megkereshető summa néhány ezer forinttól néhány tízezerig terjedhet. A nálunk dolgozó embereknek sok esetben jól fizető privát állása van, a Mikulások között vannak mérnökök, ügyvédek, színészek, pénzügyőrök, stb. Ők nem a pénzért választották ezt, sőt valaki csak ingyen hajlandó felvenni a piros ruhát" - mondja Halász Etelka. Megrendelőik főleg családok, de több céges és jótékonysági rendezvényen is részt vesznek a Télapóik.

8500 forint címenként

Mikulásként azonban nem csak az alapítványon keresztül lehet "működni", hanem egyéni vállalkozóként például rendezvényszervezés címen. Ez esetben a Mikulás maga szerzi a megrendeléseket, ami valamivel több munkával jár. Igaz, több pénzzel is. Egy 2000 óta "szabadúszó" Mikulásként dolgozó fiatalember elmondta, nyáron vőfélyként haknizik esküvőkön, amúgy pedig egy szoftverekkel foglalkozó cégnél keresi kenyerét. "Decemberben jól jön az a mellékes, amit Mikulásként meg tudok keresni. Ilyenkor kettő-három napig pörög nagyon az üzlet. Egy nap alatt tíz helyet tudok bevállalni maximálisan, ami címenként 8500 forint bevételt jelent. Ez első hangzásra sok pénznek tűnhet, de bele kell kalkulálni, hogy szükség van egy jelmezre, ami egyszeri befektetés, körülbelül 40-45 ezer forint és csizmára is. Ilyenkor a telefonköltség is megugrik olyan 40-45 ezer forintra, benzinre pedig napi 7-8 ezer forintot költök ilyenkor. Három nap alatt tisztán egy átlagember havi fizetését lehet megkeresni Mikulásként. De nem ez a legfontosabb része, hanem az örömszerzés, amely nem fejezhető ki anyagiakban" - vallotta be alanyunk, aki kérte, ne írjuk le a nevét.

A fiatalember főleg intézmények megrendeléseit teljesíti és a jó referenciákban látja sikerének titkát. "2000-től tavalyig teljesen egyedül dolgoztam, de a múlt évben felvettem magam mellé még két Mikulást, mert sajnáltam azokat, akiket vissza kellett utasítanom. Nem hirdetem magam villanyoszlopokon, csak honlapom van, de leginkább ajánlás után szoktak megkeresni. Minőségi szolgáltatást nyújtok, ezért nem nagyon van konkurenciám." A minőségi szolgáltatásba pedig a legapróbb részletek is beletartoznak. "Amikor Mikulásnak öltözöm, olyankor a zoknitól az atlétáig mindennek stimmelnie kell. A tornacipős Mikulást ma már nem lehet eladni."

Gazdasági válság és influenza

A Mikulás Alapítvány elnöke, Halász Etelka arról számolt be, hogy a válság erre az iparra is érezhetően rányomja a bélyegét. "Körülbelül a 2005-ös árakon kell dolgoznunk, és még így is kevesebb a megrendelés. Jelenleg az egyharmadánál tartunk az ilyenkor megszokott érdeklődésnek. Ez főleg a válságnak tudható be, de az influenzajárványtól való félelem is sokakat befolyásol. Igazából utoljára a rendszerváltás után volt ekkora visszaesés, amikor megszűntek szakszervezetek és ezzel együtt az általuk szervezett Mikulás-ünnepségek is." A válság a maszek Mikulásokat sem kerülte el. "Az eddigi évekhez képest körülbelül 30 százalékos a visszaesés. Régebben december első napjaiban már teljesen tele voltam a Mikulás környéki napokra, most azonban még vannak szabad helyek" - panaszolta alanyunk.

Dorofejev Tamara