Vágólapra másolva!
Az év eleje a fogadalmak időszaka is. Ugyan a legtöbb ilyen terv nem válik valóra, mégsem reménytelen a helyzet. A leggyakoribb probléma, hogy túlságosan fel akarjuk forgatni életünket, és ezt pszichésen nehezen viseljük. Érdemes kevesebb dolgot és kisebb ívű változtatásokat célként kitűzni. Öt fogadalom, ami a munkahelyen hasznot hozhat.
Vágólapra másolva!

Végre rendet tenni az íróasztalon. A rendetlen íróasztal a többséget frusztrálja, rontja a munka hatékonyságát. Jelöljünk ki egy időpontot, amikor rendet teszünk. A legjobb, ha mindent eltávolítunk az asztalról, majd három részre szortírozzuk az iratokat a "Mindenképpen kell", a "Biztosan nem kell" és a "Talán kell" kategóriák mentén. Csak a "Mindenképpen kell" csoportot tartsuk az asztalon. A másik kettő közül a "Talán kell" papírjait tegyük be a szekrénybe, majd ha fél év múlva sem kell, ki lehet dobni.

Fejleszteni képességeinket. Fogadalmat tehetünk a készségfeljesztésre is. Ezek ilyen apróságok is lehetnek, hogy "júliusig leteszem a középfokú nyelvvizsgát" vagy "májusig megtanulok tíz ujjal gépelni" vagy "a negyedév végére képes leszek Powerpoint prezentációt készíteni". Növelhető az elkötelezettség, ha fogadalmunkról kollégáinknak beszélünk, akik ezt számon is kérhetik.

Jobban koncentrálni, kevesebbet túlórázni. Nem kell feltétlenül kevesebb munkára is gondolni ennek a fogadalomnak a hallatán, inkább jobb időbeosztásra. A kevesebb túlóra kikényszeríthető magunkból, ha a munka utánra fix programot szervezünk. Ha például 18 órára tornaórára vagyunk hivatalosak, akkor 17 óra 30 percnél tovább nem dolgozunk. Ezért valószínűleg jobban koncentrálunk a munkára, kevesebb lesz az szükségtelen üresjárat, a privát célú internetezés és pontosabban érkezünk a munkahelyre. Persze vannak esetek, amikor elkerülhetetlen a túlóra, ám törekedjünk, hogy minél ritkábban legyen rá szükség.

Időnként nemet mondani. Sok stressztől kímélhetjük meg magunkat, ha nem vállalunk el minden, ránk osztandó feladatot, hanem megtanulunk udvariasan, empatikusan nemet mondani időnként. Ha hangosan érvelünk azzal, hogy milyen feladatokat kell határidőre elintézni és ennek elmaradása milyen következményekkel jár, könnyen "jobb belátásra téríthető" a feladat kiosztója. Főleg, ha ő nem a közvetlen főnökünk, hanem csak egy lusta munkatársunk, aki keresi a bepalizható embereket...

Az egészségre jobban ügyelni. Ehhez nem kell feltétlenül szigorú diétába fogni, elegendő első lépésben reggelente kávé helyett teát inni, délben zsíros köret helyett salátát rendelni és rendszeresen sportolni. Érdemes minden fogadalmunkat konkretizálni. Annyi sok esetben nem elég, ha "sportolni fogok". Hanem például így gondolkozzunk: "Minden hétfőn 19 órakor úszom a sportuszodában."