Mérnök, informatikus, könyvelő a nyerő hármas

Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, a keresett szakmák 2010-ben sem változnak. Személyzeti tanácsadók véleménye szerint továbbra is a mérnök-informatikus-könyvelő hármas számít nyerőnek. A munkaerőpiacról érkező borús hírek ellenére nem állt le az álláspiac: továbbra is zajlanak a toborzások, csak a verseny lett nagyobb az álláskeresők körében.
Vágólapra másolva!

Ha a Monster.hu állásportálon található 2190 állásajánlatot vesszük nagyító alá, négy nagy csoport körvonalazódik. A legtöbb ajánlat (521) mérnököknek szól, majd az informatika (456), a könyvelés (421) és az értékesítés (367) következik.. A jelek szerint 2010 gyümölcsöző lehet a pénzügyi végzettségűek számára. "Még csak az év elején járunk de máris rengeteg (közel 20) szabad, pályakezdő pozíciónk van junior könyvelők számára. Ezekre az állásokra már azok is jelentkezhetnek, akik idén nyáron fognak diplomázni"- mondja Hegymegi Orsolya, a Grafton Recruitment pénzügy-üzletág divízió vezető tanácsadója. Hozzá kell tenni: ezekre a könyvelői állásokra magas szintű, nem csupán papíron létező angolnyelv-tudással lehet jelentkezni.

A multik keresik az ügyfélszolgálatosokat

A személyzeti tanácsadó cég emellett most is szép számmal kap megkereséseket logisztikusok, értékesítők és asszisztenseik felkutatására. Az ügyfélszolgálatosok iránti keresletet pedig az üzleti szolgáltató központok (shared-service-center) bejövetele generálja. Ide azonban kimagasló angoltudással és egy plusz nyelv ugyancsak kimagasló (esetleg anyanyelvi) szintű ismeretével lehet pályázni.

Továbbra is sztárok a mérnökök

Úgy tűnik, mérnökre továbbra is szükség lesz. A szakemberskála elég széles: építészmérnök és rendszermérnök egyaránt van a betöltésre váró állások listáján, de továbbra is gépész, - és villamosmérnökökre lenne a legnagyobb szükség a munkaerőpiacon. "Ezt az ágazatot azért sem érintette meg annyira a válság mert a termelés visszaesésének dacára a mérnök már a gazdasági krízis előtt is kapós "hiánycikknek"számított a munkaerőpiacon"- fűzte hozzá Hegymegi Orsolya.

A trendet Fazekas Zsolt, a HILL International fejvadász cég ügyvezetője is megerősítette. "Előreláthatólag nagy szükség lesz majd a munkaerőpiacon az értékesítés folyamatában segítséget nyújtó, műszaki mérnök végzettségű támogató munkatársakra, műszaki szakértőkre is - ezeket a szakembereket többnyire azért rendeli ki a cég az üzletkötok mellé, hogy az ügyfél a felmerülő problémák kapcsán fordulhasson hozzájuk"- magyarázza.

A minőségi szakember hiánycikk

A jelek szerint az informatikusokat sem nagyon hozza majd zavarba, hogy aszályos idők járnak az álláspiacon: JAVA, SAP, C++ programozókra, rendszermérnökökre és szoftverfejlesztő mérnökökre most is folyamatosan igény van. Itt a legfőbb probléma, hog y jelentkező van bőven, a pozícióra alkalmas már kevésbé. Egy informatikai szakember mesélte a közelmúltban, hogy egyik állásajánlatra 25-en jelentkeztek, ebből 10-en kaptak lehetőséget egy online teszt kitöltésére, interjúig viszont senki sem jutott el.

Nehéz lesz a vendéglátóiparba igyekvőknek

Fazekas Zsolt úgy látja: a vendéglátóipar, a turizmus, a wellness-iparág és a rekreációs területek működőképessége a válság miatt jelentősen visszaesett. Némi javulás ugyan érezhető, ám a fenti területeken aligha lesz idén könnyű állást találni. Ennek ellenére a cégek munkaerő-keresése valamelyest élénkült. Igaz, a többség inkább a kölcsönzéssel venne fel új embert. A vállalatok rendszerint fél, egy éves, határozott idejű szerződésekben gondolkodnak.

A Monster.hu állásportálon található állásajánlatok száma kategória szerint:

1. Mérnök/műszaki: 521
2. IT/szoftverfejlesztés: 456
3. Könyvelés, pénzügy: 421
4. Értékesítés 367
5. Logisztika: 183
7. Egészségügy: 148
8. Adminisztráció: 132