[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
szakmainformatikusaktuárius

Pénzügyi és informatikai szakmák az élen

2010. 01. 12., 16:32|Utolsó módosítás:2010. 01. 12., 16:34|

A 2010-es év legjobbnak ígérkező szakmáit mérte fel a careercast.com amerikai állásportál. Magyar szemüveggel nézve az eredmény némileg meghökkentő. Az nem meglepetés, hogy az élbolyban pénzügyi, informatikai szakmák találhatók, az már inkább, hogy a történész, az ügyvédjelölt, a statisztikus és a fogászati asszisztens is befért az első tízbe.

JÁTSSZ ONLINE!

Az internetes magazin felmérésének eredményét 200 különböző szakma összevetése adta. A voskolóknak öt, a munkát illetően kulcsfontosságú szempont - így az adott szakmával járó stressz, a munkavégzés körülményei, a fizikai megterhelés mértéke, a munkaerőpiaci kilátások valamint a szakmában elérhető jövedelem - alapján kellett felállítaniuk a rangsort.

Élen az aktuáriusok

A felmérés eredménye szerint így a tengerentúlon jelenleg az aktuáriusok szekere fut a legjobban. A biztosítási káresemények kockázatelemzésére szakosodott, reál beállítottságú szakemberek évi 85 ezer dollárt keresnek, kapósak és remek munkakörülmények között dolgoznak. A jó helyezéshez az alacsony stresszfaktor is hozzájárult - a felmérés szerint aktuáriusként igen ritkán kerül sor feszített tempójú, rövid határidejű projektekre. Bár az USA-ban elvben csak szakmai végzettséggel rendelkezők dolgozhatnak, a legjobbakat - hasonlóan a hazai piachoz - már a tanulmányaik befejezése előtt elkapkodják a cégek.

A lista második helyén a szoftvermérnökök találhatóak. Ugyan fizetésben csak a 23. helyen végeztek, az elhelyezkedés és a munkaerőpiaci kilátások kategóriájában viszint az első helyen végeztek. Egy szoftvermérnök jelenleg csaknem kétszer nagyobb eséllyel talál állást, mint az egyébként szintén kedvező elhelyezkedési esélyekkel induló aktuárius. A közeljövőben még keresettebbek lesznek, ugyanis a gazdaságkutatók 2016-ig az iparág csaknem 45 százalékos növekedésével számolnak. Negatívumként egyedül a szoros határidőket említi a felmérés. És azt, hogy a szoros határidős nyomás ellenére sokára láthatják viszont a munka gyümölcsét, a készterméket a szakemberek.

Rendszergazda: ha baj van, stresszes munka

A toplista harmadik helyén az informatikai rendszergazdák állnak - összesítésben a negyedik legjobb elhelyezkedési kilátásokkal, ám az aktuáriusokhoz és a szoftverfejlesztő mérnökökhöz képest mintegy 10 ezer dollárral kevesebb éves összjövedelemmel (76 dollár/év.). A szakma hátrányaként említették a szavazók a kritikus helyzetben a váratlan és gyors rendelkezésre állást és azt, hogy egy-egy leállás, rendszerhiba után igen hosszú időbe telik az informatikai rendszerek helyreállítása. Ami persze nem kevés stresszel jár.

A szakmai toplista negyedik és ötödik helye az igazi meglepetés: ez a két helyezés jutott ugyanis a biológusoknak és a történészeknek. Az összesítésben 71 ezer és 62 ezer dolláros éves jövedelemmel szereplő biológusokra és történészekre a kedvező stresszfaktor és a kis határidős nyomás miatt esett a szavazók választása. A biológus szakma kedvező megítélését tovább segítette, hogy olyan folyamatosan fejlődő, versenyképes területről van szó, ahol az alacsony stressz ellenére időről időre új szakmai elképzelésekkel rukkolhatnak elő a legjobbak. A listán 6. helyre szorultak a matematikusok. Igaz, ők magas, 95 ezer dolláros éves összjövedelmet tudhatnak magukénak.
Jó elhelyezkedési esélyekkel (összesítésben a 21.) és hosszú távon fejlődőképes jövedelemmel (éves szinten kezdetben 46 ezer dollár) 2010 várható legjobb állásainak listáján a 7. helyen végeztek az ügyvédjelöltek. A szakma kedveltségét a magas stresszfaktor szorítja hátrébb.

A legjobb munkakörnyezet a statisztikusoké

Jól keresnek (évi 73 ezer dollár), ám nehezen találnak munkát a statisztikusok, így "csak" a 8. legjobb szakmának választották. Ugyanakkor ezek a szakemberek dolgozhatnak a legszínvonalasabb munkakörnyezetben, a lehető legkisebb fizikai erőkifejtés mellett. (A statisztikusok a munkakörnyezet és a kevés fizikai munka kategóriájában egyaránt első helyen végeztek.)

A listán a könyvelők lettek a kilencedikek. Elhelyezkedési esélyeiket a felmérés aránylag jónak (a 200-as listán ők a 28-ak.) ítélte. További pozitívum megítélésükben: a tengerentúlon nem igényel mesterfokozatú diplomát vagy PhD-t a szakma magas szintű művelése és még így is 60 ezer dollár körül lehet évente keresni a szakmában. A TOP 10-ben ugyanakkor a legstresszesebb szakmák között végzett a szoros határidők (főként az adóbevallás környékén) és a precizitás kapcsán  tartósan rájuk háruló nyomás miatt. A felmérés szerint a könyvelőket így legalább 30 százalékkal nagyobb stressz éri, mint például az aktuáriusokat.

A 200-as lista 10. helyén a fogászati asszisztensek végeztek. A kedvező fogadtatás oka itt is a jó elhelyezkedési kilátásokban és a diploma nélkül elárhető magas éves összjövedelemben (67 ezer dollár/év ) keresendő. Kedvezőtlennek értékelték ugyanakkor a szavazók a monotóniát és az előrelépési lehetőségek hiányát. Előttük leginkább a fogorvosi pálya állhat hosszú távú karriercélként: már ha fellvállalják a több éves egyetemi tanulmányokat és az ezzel járó költségeket.

Mit mond a magyar karrier-tanácsadó?

Hasznosnak és gondolatébresztőnek találta a tengerentúli felmérés eredményeit Juhos Andrea karriertanácsadó, a DBM Magyarország ügyvezető partnere. Azért megjegyezte,  Magyarországon, főként az aktuális gazdasági körülmények tükrében, teljesen máshogyan alakulna egy ilyen lista.

"Még az amerikai viszonyokat sem teljesen reálisan mutatja be ez a felmérés. A végső eredményekben  szerepet játszhatott az is, hogy nem kizárólag az elérhető éves jövedelemre és elhelyezkedési esélyekre koncentráltak a készítők, hanem egyéb, más szempontokat - például a munkakörnyezetet, a a munkakörhöz társított stresszfaktort és a fizikai megterhelést is - figyelembe vettek. Az aktuáriusok előkelő, első helyezése bizonyára az USA-ban rendelkezésre álló, szélesebb körű karrierépítési lehetőségekkel is magyarázható. A tengerentúlon ezzel a végzettséggel a biztosítótársaságokon kívül számos más, neves pénzügyi szolgáltatóknál, akár  a négy nagy könyvvizsgáló cég valamelyikénél megnyílhat a szakemberek előtt az ajtó. A helyzet a matematikusokkal hasonló"- magyarázza.

A könyvelők jobb helyet érdemelnek nálunk

"Érdekes eredmény a felmérésben a könyvelők 9. helyezése is. Ezek a szakemberek itthon, még válságban is garantáltan benne vannak az 5. legkeresettebb szakma képviselői között. A mérnökök, informatikusok vonatkozásában már egy hazai felmérésben is hasonló végeredményre jutnánk - igaz, valószínűleg a mérnök végezne az első helyen. Viszont a fogászati asszisztens, a biológus, statisztikus, a történész vagy az ügyvédjelölt nem lenne benne a tízben. Utóbbi kettőből évek óta túlképzés van, a hazai egészségügy sanyarú körülményei pedig mindenki előtt ismertek"- fűzi hozzá.  Az aktuáriusok egyébként hazánkban is keresettek. A szakma képviselői gyakran matematikusok köréből kerülnek ki. A legjobbakat már az egyetemen megkeresik a cégek...

A tíz legjobb szakma az USA-ban a Careercast.com felmérésében:

1. Aktuárius (kockázatbecslő, -elemző)

2. Szoftverfejlesztő mérnök

3. Rendszergazda

4. Biológus

5. Történész

6. Matematikus

7. Ügyvédjelölt, jogi asszisztens

8. Statisztikus

9. Könyvelő

10. Fogászati asszisztens

Takács Gabriella

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »