[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
álláskeresésállásinterjúszakmunkásfodrászcukrászácsManpower

Állásra pályázás szakmunkásként

2010. 01. 27., 11:55|Utolsó módosítás:2010. 01. 27., 11:57|

Milyen úton jutnak álláshoz a szakmunkásként - például cukrászként, szakácsként vagy éppen fodrászként pályázók? Körképünkből kiderül, az irodai, diplomás álláspályázásokkal szemben kisebb az önéletrajz szerepe. Ezzel szemben a bizonyítvány és a próbamunka hangsúlyosabb. 

JÁTSSZ ONLINE!

"Régebben nem ragaszkodtam az önéletrajzhoz, de egy ideje már mindenkitől elkérem" - mondja a saját fodrászüzletet működtető Karátsony Zita a kiválasztásról.  Hozzáteszi: a külalak és a megfogalmazás például rengeteget elárul a jelentkezők hozzáállásáról, intelligenciájáról. Azt is mindig megnézi, ki, hol, mennyi ideig dolgozott, vett-e részt szakmai bemutatókon vagy továbbképzéseken. "Szívesebben veszek fel az üzletembe olyan embert, aki nem ragadt le a több éve a szakiskolában elsajátítottaknál és nyitott a szakmai újdonságokra. Az önéletrajz alapján szimpatikus jelentkezőket aztán arra kérem, következő alkalommal hozzanak magukkal egy modellt és készítsenek neki itt, a helyszínen egy frizurát - aki megfelelt, már jöhet is dolgozni"- avat be a kulisszatitkokba a cégvezető.

A próbanapban hisz a cukrászfőnök

Szintén a "puding próbája az evés" elvet vallja egy, az interneten közzétett álláshirdetésében cukrászt kereső rákospalotai cukrászda vezetője. Igaz, a tulajdonos bevallása szerint nem nagyon vesztegeti az idejét az önéletrajzok áttanulmányozására. A helyszínen, élesben úgyis minden kiderül. "A telefon alapján szimpatikus jelentkezőket próbanapra hívjuk. Aztán figyelünk. Itt rögtön kiderül a gyakorlottság vagy az alkalmatlanság abból, ahogyan a cukrászjelölt az asztal mellé áll, ahogyan a kést fogja vagy átfutja a sütéshez szükséges anyagok listáját. A gyakorlatlanság jele lehet például, ha szétszórtan viselkedik, kapkod vagy kifelejt 1-2 összetevőt a készülő süteményekből. Persze az is nagyon fontos, hogyan áll a kollégákhoz, tudnak-e majd együttműködni" - magyarázza.

"A cv a menedzsereknek való"

Hasonló tapasztalatokról számolt be a több mint 15 éve szakácsként dolgozó Péter is. "Szerintem az önéletrajzok a menedzsereknek valók és legfeljebb arra jók, hogy megtudják belőle a telefonszámomat. Eddig szinte minden munkámat úgy kaptam, hogy egyből odaállítottak a konyhába és kiadták a feladatot, mit és mennyit kell főznöm. Ha a próba jól sikerült, már csak a fizetésben és abban kellett megegyeznünk, mikor kezdhetek"- magyarázza. 

Próbafőzés a harmadik körben

Persze munkáltatója válogatja. A budapesti Symbol étteremnél ennél hosszabb út vezet a szakács és felszolgálójelöltek számára a munkába álláshoz. "Elsőként önéletrajzot kérünk a jelölttől - ebben főként azt nézzük, szakképzett-e. Ha igen, milyen régóta az és hol dolgozott előzőleg. Az utána következő találkozón már a jelölt megjelenésének személyes varázsa is számít. Az ápoltságból, a beszédstílusból sok mindenre lehet következtetni. Az első két körben megfeleltek szakácsok és felszolgálók próbafőzésen, illetve próbanapon vesznek részt: az itt elért eredmény dönt arról, megkaphatják-e a munkát vagy sem"- tájékoztatott Horváth György, a ház üzemeltetési igazgatója.

Kérik a szakmunkás-bizonyítványt

Mi a helyzet, ha személyzeti tanácsadó cégen keresztül jelentkezünk? "Szakképzett fizikai vagy betanított munkák esetén jellemzően nagyobb tömegben - például 50 operátor, 30 hegesztő - kérnek tőlünk munkaerőt a megrendelők. Ráadásul mindezt elég rövid átfutási idővel, hiszen minél hamarabb kellenek az emberek. A regisztrációjuk alapján megfelelő jelentkezőkkel ilyenkor csak 1-2 perces beszélgetésre, bemutatkozásra és a legszükségesebb információkra - például vállalja-e lakhelyéről az adott munkahelyre bejárást- szorítkozunk. Egy műszerészi, technikusi munkára jelentkezőtől már kérjük a szakmunkás-bizonyítvány másolatát is. Regisztrációkor nekik is ki kell tölteniük egy egyszerűsített adatlapot "- mondta el Szekeres Katalin, a Manpower toborzási és marketing vezetője. 

Ácsok: józan élet és a magasság bírása

Mindezek ellenére úgy tűnik, nem minden építőiparhoz kötődő vállalkozás veti alá formális pályáztatásnak a jelentkezőket. A nemrégiben ács munkára toborzó, építőipari vállalkozó Toma Hunor mindössze annyit mondott: a megfelelő embernek - amellett hogy józan életűnek kell lennie - a szakmai hozzáértés mellett a magasságot is bírnia kell, hiszen a munka során sokat tartózkodnak a magasban. Az alkalmasságra - vagy épp az ellenkezőjére - az ilyen típusú munkáknál úgyis hamar fény derül. Természetesen az együttműködési készség a többiekkel is sokat nyom a latban. "Volt már rá példa hogy azért küldtem el valakit, mert gyenge teljesítménye mellett még kollégáit is állandóan megpróbálta egymás ellen hangolni." 

Takács Gabriella

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »