[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
álláskeresésajánlólevélreferencia

A jó ajánlólevél ismérvei

2010. 02. 24., 8:45|Utolsó módosítás:2010. 02. 24., 8:45|

Erősítheti álláspályázatunkat, ha valamelyik korábbi főnökünk nyilatkozik teljesítményünkről, erősségünkről. Ennek írásos változatát referencialevélnek vagy ajánlólevélnek hívják a HR-es szaknyelvben. Hogy néz ki egy ilyen dokumentum?

JÁTSSZ ONLINE!

Egyre több álláshirdetésben kérnek referenciát a pályázóktól. A leendő munkaadó a pályázói "önbevalláson" kívül szeretne ugyanis egy harmadik személytől is véleményt kérni, hogy alaposabb képet formálhasson a pályázóról. Olyan személy véleményére kíváncsi, aki korábban munkakapcsolatban volt az álláskeresővel, aki meg tudja ítélni teljesítményét, erősségét, esetleges gyengeségeit.

A referencia adása történhet szóban és írásban. A szóbeli változatnál nevet és telefonszámot kell megadni - általában egyik korábbi főnökünkét - majd a HR-es vagy a kiválasztást végző munkatárs felhívja a megadott személyt. Az írásos változat egy levél, amelyben a referenciaszemély ír a pályázóról. Érdemes ezt már az utolsó munkahelyen töltött napon kérni, utána ugyanis körülményesebb. Hogy is néz ki egy ajánlólevél?

Példa ajánlólevélre

Egy minta referencialevelet az Aarenson Consulting Kft. fejvadász cég bocsátott a rendelkezésünkre. Most ezt közöljük.

"Kis Gábor 2008 júniusától dolgozott a Minta Kft. Kutató és Fejlesztő csapatában. CH/CHI típusú ipari keringető szivattyú műszaki felelőssége tartozott hozzá. A rábízott feladatokat ellátta és szakmai tudását számos esetben bizonyította. Gépészmérnökként jól képzett és sok gyakorlatot szerzett eddigi munkássága alatt. Szakmai alázatát és hivatásszeretetét emelném ki, amire a jövőben mindenképpen lehet és kell is építeni. Gábor kreatív, erősen individualista, amiben sok lehetőség rejlik. Maga felé szakmai téren komoly elvárásokat támaszt, és ebből a szakma iránti erős motiváltsága tükröződik.
Gábor nagyon határozott személyiség, erős akarattal, amit a szakmai feladatoknak rendel alá. Sikerorientált és kitartó. Ezek a jegyek alkalmassá teszik sokféle mérnöki feladatra.
Véleményem szerint a sokrétű szakmai és a nemzetközi tapasztalatára építhet karriert.

Szabó Ákos
Kutatás-fejlesztési vezető
Budapest, 2010. 02. 23."

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »