Vágólapra másolva!
A motivációs levél megkerülhetetlen egy-egy álláspályázat benyújtásánál. A legtöbb munkaadó kéri csatolni az önéletrajz mellé. A pályázónak ebben a dokumentumban azokat az információkat kell összefoglalnia, amelyek az önéletrajzba nem férnek bele és tovább árnyalják a képet. A motivációs levél tehát nem egy rövidített önéletrajz, hanem a sikeres munkavégzéshez szükséges tudás bemutatására szolgál. Mintaanyagunkat egy HR-menedzseri munkára pályázó álláskeresőre szabtuk.
Vágólapra másolva!

A jó motivációs levél - amellett, hogy tartalmazza a célszemély - személyzeti vezető, tanácsadó - nevét, lényegre törő és egyértelművé teszi a jelölt személyes kvalitásait, erősségeit. A pályázónak hangsúlyoznia kell, hogy ő maga mivel tudna hozzájárulni a cég sikeréhez. A jó motivációs levelet célszerű minden egyes jelentkezés alkalmával, pozícióra szabottan, újra elkészíteni.

A motivációs levél részei

A pályázatot elbíráló cég és személy neve
Megszólítás
Jelentkezés tárgya a munkakör pontos megnevezésével.
Jelentkezés rövid megindokolása
A pozíció betöltéséhez szükséges szakmai tapasztalatok és információk ismertetése.
Rövid önjellemzés, a munkakör betöltéséhez szükséges személyes tulajdonságok ismertetése.
Személyes találkozásba és tárgyalásba vetett bizalom kifejezése.
Dátum, elköszönés

Példa motivációs levélre

Az alábbi mintát a levél fejlécében szereplő fejvadász cégtől kaptuk, és egy HR-menedzseri pozícióra pályázó álláskeresőre vonatkozik.

Szombathelyi Rita HR-tanácsadó részére
Aarenson Consulting Személyzeti Tanácsadó Kft.
1061 Budapest, Jókai tér 8. I/2.

Tisztelt Hölgyem!

Jelen levelemmel, valamint a csatolt magyar és angol nyelvű önéletrajzommal megpályázom a monster. hu honlapon meghirdetett HR Manager munkakört.

Szakmai pályafutásom során betöltött munkaköreimben szerzett, széleskörű tapasztalatom és tudásom a pályázati felhívásukban leírt elvárásoknak megfelelő, és biztos alapot jelent a magas színvonalú eredményes munkavégzéshez.

Az elmúlt 15 év folyamán személyügyi vezetői munkakörökben sok olyan tapasztalatot szereztem, melyeket a felsorolt feladatok megoldása során jól hasznosíthatok, és ezzel hozzájárulhatok partnerük sikeres működéséhez.

• Több éves tapasztalatom van a vállalati és HR stratégia/politika kialakításában és megvalósításában, valamint a Balanced Scorecard alkalmazásában melyet vállalati és osztály szinten is eredményesen használtam.

• A személyügyi munka során használt rendszerek, módszerek, eszközök (pl. a vállalati kompetencia-rendszerre alapozott kompetencia- és teljesítményértékelés és fejlesztés, és az ehhez kapcsolódó motivációs rendszer) fejlesztésében, valamint újak kialakításában, bevezetésében és működtetésében is nagy tapasztalatot szereztem.

• Az ISO 16949 és ISO 14000 szabványok szerinti integrált vállalatirányítási kézikönyv humánpolitikai és telephely-üzemeltetési folyamatait dolgoztam ki. Ezen fejezetek auditálásán én képviseltem a vállalatot.
• A toborzás és kiválasztás munkám kiemelt feladatai közé tartozott, melyben mindig személyesen is részt vettem, hiszen a szervezet folyamatosan nőtt - a teljes létszám duplázódott, ezen belül "zöldmezős" fejlesztési központot (termék és szoftver) hoztunk létre 120 mérnökkel 5 év alatt, nem Budapesten.

• Jelentősek tapasztalataim a belső kommunikációban használható módszerek alkalmazásában, a munkatársi megelégedettség-mérésben.

Szeretek csapatban dolgozni a közös célok eléréséért. Munkaköreimben kisebb (3-5 fős) és nagyobb (10-15 fős) csapatokat is vezettem. Természetesen önálló munkavégzésre is képes vagyok, meghozva a szükséges önálló döntéseket és végrehajtva azokat.

Nagyon jó kommunikációs és vezetői képességű, rugalmas és dinamikus, terhelhető, kitartó és elkötelezett embernek tartom magam, aki magával tudja ragadni kollégáit.

Remélem, lehetőséget kapok a személyes találkozásra Önökkel. Várom visszajelzését a további lépésekkel kapcsolatban.

Budapest, 2010. 02. 25.

Tisztelettel:
Minta Péter