Kevesebb keleti munkavállaló megy a britekhez

Vágólapra másolva!
Harmadával csökkent tavaly a recesszió sújtotta Nagy-Britanniában szerencsét próbáló kelet-európai munkavállalók száma a csütörtökön közzétett előzetes adatok szerint. Tavaly 106 ezren próbáltak szerencsét az EU-hoz 2004-ben csatlakozott országok polgárai közül.
Vágólapra másolva!

A brit statisztikai hivatal friss negyedéves összesítéséből kitűnik, hogy a tavalyi év minden vizsgált időszakában jelentősen elmaradt a 2004-ben EU-taggá vált nyolc kelet-európai országból újonnan érkezők száma az egy évvel korábbi időszakokhoz mérve.

A tavaly júniussal zárult egy évben 118 ezer keleti EU-munkavállaló regisztráltatta nagy-britanniai állását, 40 százalékkal kevesebb, mint a 2008 júniusáig terjedő évben, amikor 199 ezren folyamodtak munkavállalási engedélyért a brit belügyminisztériumhoz.

A már hozzáférhető adatok szerint 2009-ben összesen 106 ezer új keleti munkavállaló érkezett, 33 százalékkal kevesebb, mint 2008 egészében.

A vendégmunkások fele hazament

Nagy-Britannia a 2004-es EU-bővítés után nem élt a kelet-európaiak munkavállalásának átmeneti korlátozási lehetőségével, munkapiacát azonnal megnyitotta az új tagállamok előtt. A munkáspárti brit kormány csak annyi feltételt szabott, hogy az ezekből az országokból érkezőknek be kell jegyeztetniük állásukat a brit belügyminisztériumnál, és egy évet fizetett munkaviszonyban kell tölteniük, mielőtt a szociális ellátó rendszer teljes szolgáltatási körét igénybe vehetik.

A Migration Policy Institute nevű intézet múlt hónapban ismertetett legújabb tanulmánya 1,5 millióra becsülte azok számát, akik a 2004-es EU-bővítés óta munkavállalási céllal Nagy-Britanniába érkeztek az akkor uniós taggá vált kelet-európai országokból, köztük Magyarországról.

Az összeállítás szerint a 2004 után érkezett kelet-európai munkavállalóknak mintegy a fele azóta már hazament, és jelenleg 700 ezren lehetnek Nagy-Britanniában.