Nyolc munka, ami gyorsan elkezdhető

Vágólapra másolva!
Vannak olyan munkák, amelyek végzéséhez nem kell éveket tanulni. Ha állásunkat veszítjük vagy anyagilag megszorulunk, azonnal vagy néhány hónapos tanfolyam elvégzése után is el lehet kezdeni dolgozni. Nyolc ilyen lehetőséget gyűjtöttünk össze.
Vágólapra másolva!

Bébiszitter. Elsősorban hölgyek számára jelenthet lehetőséget a munkanélküliségben a bébiszitterkedés. Kellő türelem, empátia és kapcsolatrendszer kell a pályára lépéshez. A féltő anyák ugyanis szívesebben bízzák gyermeküket képzett és tapasztalt bébiszitterekre, akiket ismernek vagy akiknek jók a referenciái. Előnye a munkának, hogy 30 éves kor alatt középszintű nyelvtudással viszonylag könnyű nyugat-európai munkalehetőséget megcsípni au pair-közvetítő segítségével.

Recepciós. Tipikus elvárások a recepciós munkakörben a középfokú végzettség és egy középfokú nyelvtudás. A kihívásokban nem túl gazdag munkát kényelmes irodai környezet és a rendszeres jövedelem kompenzálja, ráadásul az alkalmi munkánál megbízhatóbb hátteret biztosít.

Biciklis futár. Aki szeret kerékpározni és nem riasztják vissza az időjárás viszontagságai, annak átmeneti megoldást jelenthet a futárkodás. Azonban ehhez a munkához elengedhetetlen a jó erőnlét, ugyanis egy futár átlagosan napi 80-100 km-t is leteker. Ezen kívül szükséges még a város kiváló ismerete és a jó koncentrálóképesség, mert egy-egy figyelmetlenség itt komoly balesetekhez vezethet.

Bolti eladó. Szinte minden második bolt kirakatában lehet látni eladói álláshirdetést. A munka csak annak ajánlható, aki szeret emberekkel foglalkozni és jól tűri a monotóniát. A fizetés általában minimálbér körüli, és olykor hétvégén is dolgozni kell. Ma már sokszor középfokú kereskedelmi végzettség a feltétele az elhelyezkedésnek.

Telefonos ügyfélszolgálatos. Kellemes hangú, érthetően beszélő, türelmes álláskeresőknek megoldást jelenthet a telefonos ügyfélszolgálatos munka. Általában 1-2 hetes betanítás után már lehet kezdeni. Az elvárások különbözőek: nemzetközi cég shared service centerében egy vagy két nyelv magas szintű ismerete kell, telefonos tudakozónál jóval kevesebbel is beéri a munkaadó.

Sofőr. Ha önálló vállalkozásba szeretnénk kezdeni, akkor is csak jogosítvány, saját autó és némi indulótőke szükséges a kezdéshez, egy sofőrszolgálatnál való elhelyezkedéshez viszont csak a papírok. Természetesen mindkét esetben elengedhetetlen a sok év balesetmentes vezetési tapasztalat. Nagyobb esélye van munkához jutnia annak, aki nem csak B kategóriás jogosítvánnyal rendelkezik, hanem képes kisebb autóbuszok vezetésére is.

Pénzügyi tanácsadó. Ugyan kötelező vizsgát tenni, ám az ehhez vezető kurzus néhány hónap alatt elvégezhető. A munka elkezdése nem nehéz, ám a pályán maradni már annál inkább. Kezdetben inkább mellékjövedelemként érdemes erre tekinteni, ugyanis a fizetés jutalékos rendszerben történik. Ha nincs megközött szerződés, nincs bevétel sem. A szakmában fontos a jó kommunikáció, a meggyőzőerő, a hitelesség és a jó a kudarctűrő képesség...

Értékesítő (MLM). Az edényektől a kozmetikumokig a legkülönbözőbb termékcsoportok fordulhatnak elő az úgynevezett MLM (multi-level-marketing) iparágban. Aki belép, annak ezeket a termékeket kell eladnia, illetve személyes találkozókat kell megszerveznie bárkivel, aki potenciális vásárlóvá válhat. A legjobb, ha nemcsak terméket adunk el, hanem sikerül értékesítői hálózatot építeni, ugyanis a rendszerbe bevitt új tagok forgalma után jutalék jár. A szakma hátránya a bizonytalan bér és az MLM iparág nem igazán pozitív hírneve.

Dorofejev Tamara