Vágólapra másolva!
Megannyi leadott kiló, kimagasló egyéni diétateljesítmények, lelkesen együtt edző munkahelyi csapatok és csaknem 50 százalékkal javuló "fittségindex". Mindez a "Közösen-Könnyebben Munkahelyi Életmódváltó Csapatverseny" mérlege, amelynek vezetője Monspart Sarolta tájfutó világbajnok volt. A mai díjátadón kiderült, a legeredményesebb induló 20 kilót adott le fél év alatt. A résztvevők úgy látják, könnyebb életmódot váltani, ha a munkatársak is akarják.
Vágólapra másolva!

Az idén negyedik alkalommal megrendezett versenyen közel 100 munkahelyi csapat vállalta a féléves küzdelmet. Igaz, mindössze az indulók háromnegyede tartott ki a "végsőkig." De aki végigcsinálta, máris rengeteget javított az EU-polgárok gyászos testmozgás-mutatóin. "Az Európai Unió felnőtt lakosságának 71 százaléka mindössze havi egy alkalommal sportol. A verseny hónapjai alatt viszont a BSI rendezvényein, hetente 100-nál is több munkavállalót mozgattunk meg. Ez mindenképpen előrelépésnek számít"- mondta el Csizmadia Péter szociológus.

Rendszeres sportolás és kiegyensúlyozott étrend

A verseny célja évek óta, hogy fokozatosan hozzászoktassa a munkavállalókat az életmódváltásra - mindezt természetesen a rendszeres sportolás és az egészséges étrend harmonikus összehangolása mellett. A versenyt kiíró OEFI (Országos Egészségfejlesztési Intézet) végezte a munka adminisztratív részét: értesítette a cégeket a lehetőségről, megszervezte az indulóknak a verseny kezdete és lezárása előtti mérlegelését, állapotfelmérését, és a margitszigeti futóedzéseket. Emellett hírleveleikben folyamatosan tanácsokkal látták el az életmódváltásban legelszántabb munkahelyi csapatokat.

A program vezetője Monspart Sarolta tájfutó világbajnok elmondta, a versenyzők fittségi indexe csaknem 50 százalékot javult a program végére. Emellett rengetegen iktatták be napi életvezetésükbe a rendszeres testedzést, ami mindenképpen nagyszerű és a továbbiakban is követendő irány - összegzett. A versenyben azért diszkvalifikálni is kellett némely indulót. "Akadt olyan, aki egy futóedzés után azt dokumentálta, hogy 3 perc alatt futott le egy 1 kilométeres távot. Ez az állítás nyilvánvalóan irreális"- tette hozzá.

Kerékpárral munkába: Makón ezt csinálták

A versenyen 2. helyezést elérő makó önkormányzat főként nőkből álló csapata például rendszeresen kerékpárral jár a munkába. Munkaidő után közülük többen futnak és spinningelnek is. "A leghatékonyabb csapatban átállni az életmódváltásra. A közösség erőt ad - menzán is finoman tudtuk terelgetni a kollégák megfelelő ebédválasztását, ha úgy láttuk, hogy megtorpantak vagy elgyengültek a verseny során"- magyarázzák.

Mínusz húsz kiló Szolnokon

Sikeres hónapokat tudhat maga mögött Bódi Ilona is. A szolnoki Polgármesteri Hivatal csapatában versenyző hölgy szorgalmas és kitartó munkával csaknem 20 kilónyi súlytöbblettől szabadult meg a program során. "8 fős csapattal indultunk a versenyen. Összesen 51 kilótól szabadultunk meg - ebből 20 kg az én személyes sikerem." A titok nyitja esetében (is) a korábbinál jóval átgondoltabb étkezés. És a sport, minden mennyiségben - de legalább heti 3-5 alkalommal, méghozzá futás és torna formájában. "Teljesen igyekeztem elhagyni a táplálkozásomból a szénhidrátokat, a zsírt, cukrot és a cukros üdítőitalokat. Ezek helyett rengeteg szénsavmentes ásványvizet is fogyasztottam. A vizet úgy a legcélszerűbb fogyasztani, hogy minden 20. kilóra 1 liter jusson. Tehát egy 60 kiló körüli testsúllyal rendelkező személynek naponta 3 litert ideális meginnia." Ilona is csapatösszetartást említette az életmódváltásban, mint motiváló tényezőt. "Könnyebb életmódot váltani, ha egyszerre többen veszünk részt egy ilyen programban. Kevésbé csábulunk el a nassolásra, ha ott vannak a többiek és könnyebben átsegíthetjük egymást a holtpontokon"- magyarázza.

Éhezés helyett futás a Margitszigeten

Szajkó István is a program nyertesei közé tartozik. A HR-esként dolgozó fiatalember még tavaly szabadult meg a program során 25 kilótól. És bár a diéta első három hetét rettenetesen nehéznek érezte, sikerült átlendülnie a holtpontokon. Eredményét a mai napig sikerült megtartania. István a sportra esküszik: rendszeresen tornázik, fekvőtámaszokat csinál és fut. Naponta kétszer, munka előtt és után futócipőt húz. Aztán irány a Margitsziget. Vagy újabban, idő hiányában a háztömb körüli testedzést választja. "Nem hiszek az éhezésben, az állandó salátaevésben és a villámgyors sikereket ígérő villámdiétákban sem. Úgy gondolom, hogy a megfelelő testsúly megőrzésért a sporttal lehet a legtöbbet tenni. Nekem ez a módszer eddig jól bevált "- kommentálta hitvallását.

Az életmód programban nyertes munkahelyi csapatok

1. Fitt@, Országos Epidemológiai Központ csapata, Budapest
2. Pénzügy SE, Makó Város Önkormányzatának csapata
3. Brokkolik, Villeroy-Bosch Magyarország, Hódmezővásárhely
4. Csinibabák, Petőfi úti Óvoda, Sárvár
5. Testmesterek, MOL Nyrt, Százhalombatta
6. Sportszeletek, Önkormányzati Minisztérium, Sport Szakállamtitkárság, Budapest

Takács Gabriella