Vágólapra másolva!
Munkaerő-kölcsönző, személyzeti tanácsadó, fejvadász. Álláskereséskor gyakran felbukkannak ezek a fogalmak. Ugyan szinte mindenkinek van elképzelése, hogy kik is ők, mégis sok a tévhit, a félinformáció, a hiú ábránd. Kinek tudnak állást szerezni? Milyen pozíciókat kínálnak? Milyen módszerrel dolgoznak? Közvetítői kisokos. 
Vágólapra másolva!

Elsősorban fizikai vagy alacsonyabb szintű, irodai adminisztratív munkát keresők járhatnak sikerrel munkaerő-kölcsönző cégeknél. A HR-eszköz lényege, hogy a munkavállalót nem az a cég veszi állományba, ahol ténylegesen munkát végez, hanem a munkaerő-kölcsönző, amelytől a fizetést és a juttatásokat is kapja. "Az ideiglenes munkák esetében ma is jellemző ez a fajta foglalkoztatási forma, de mára ezen felül már jócskán kibővült az alkalmazhatósága. A válság alatt például, amikor a cégeknél létszámstop volt - azaz nem vehettek állományba több dolgozót - remek áthidaló megoldásnak bizonyult a kölcsönzött munkaerő" - mondja Szekeres Katalin, a Manpower toborzási és marketing vezetője." "Általában a fizikai munkák esetében jellemző a kölcsönzött munkaerő, de ma már egyre elterjedőben van a munkaerő-kölcsönzés a szellemi munkakörökben is, a pénzügy, könyvelés és adminisztrációs területeken" - teszi hozzá Szekeres Katalin.

Előnyök és hátrányok

A munkavállalóra nézve előnyös lehet a kölcsönzött státus, mert az álláskeresőnek így van esélye munkát kapni egy olyan vállaltnál, ahol abban a pillanatban - például a gazdasági válság miatt - másképpen esélye sem lenne. További előny lehet az ideiglenes munkáknál, hogy több területbe is bepillantást nyerhet a munkavállaló, de nem kell sehol elköteleznie magát. Elképzelhető, hogy az átmeneti időszak lejártával - ha kölcsönösen szimpatikusak voltak egymásnak a munkáltatóval - a vállalat esetleg felajánl egy állandó pozíciót. Nem szabad megfeledkezni a kölcsönzött státus hátrányairól sem. Bár a diszkriminálást a törvény szigorúan tiltja (fél év után ugyanazt a bért kell kapnia, mint az állandó munkaerőnek), mégis az a tapasztalat, hogy a kölcsönzött munkatársak fizetése némileg alatta marad a "fix" munkatársakénak. A hátrány sok esetben nem csak anyagiakban fejezhető ki: előfordul, hogy a kölcsönzöttet külsősként kezelik, kimarad a képzésekből vagy kisebb presztízst érzékel.

Nem könnyű a cégek besorolása

Ugyan a kölcsönzés, a személyzeti tanácsadás és a fejvadászat közti különbségek egyértelműen definiálhatók, a cégek felosztásánál már adódnak nehézségek. Erre ráerősített a válság, ugyanis a közvetítő cégek rákényszerültek arra, hogy bővítsék portfóliójukat illetve a veszteséges üzletágak helyett új területek felé nyissanak. Manapság aki kölcsönöz, az többnyire személyzeti tanácsadóként is dolgozik és fejvadászatból is vannak bevételei. A személyzeti tanácsadói profillal létrejött közvetítőkre nem jellemző a kölcsönzési irány, a fejvadászatot azonban előszeretettel megcélozzák. Aki viszont fejvadászatra specializálódott, nem nyit a tömeges toborzás (a szaknyelvben mass recruitment) irányába, vélhetően presztízsokokból.

Munkaerő-kölcsönzők tipikus ajánlatai: határozott idejű időszakos munkák, fizikai munkakörök, ügyfélszolgálati pozíciók.
Néhány munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cég: Adecco, Manpower, Randstad, Kelly Services, Trenkwalder, Pannonjob, Work Force, Prohuman 2004.

Személyzeti tanácsadó: a diplomás beosztottak közvetítője

A beosztotti, irodai pozíciókra általában személyzeti tanácsadók keresik a jelölteket hirdetések formájában, megbízók legtöbb esetben multinacionális vállalatok. A személyzeti tanácsadó egy jellemző megbízása az utóbbi évekből: angolul vagy németül beszélő könyvelő Budapestre települt multi telefonos üzlettámogató központjába (shared service center vagy business support center). A személyzeti tanácsadók vagy nehezen betölthető pozíciókra keresnek alkalmas munkaerőt vagy nagy számú munkaerő gyors felvételét képesek biztosítani. Ezt a magyar piacra becsöppenő külföldi cég nem tudná saját forrásból megoldani vagy túl drága lenne neki egy saját toborzási osztály felépítése.

A személyzeti tanácsadóval való interjúzás több szempontból is előnyös lehet az álláskeresőnek. Egyrészt a tanácsadó általában nemcsak egy pozícióra tudja javasolni a jelöltnek, hanem egyszerre több állásért is versenybe lehet szállni. Másrészt, ha egy tanácsadónál egyszer voltunk interjún, utána már könnyebb lesz vele kapcsolatba lépni. Érdemes időről időre hírt adni magunkról, ha a korábbi interjún jó benyomást tettünk.

Nehézséget jelent azonban, hogy a személyzeti tanácsadó sok álláskeresővel áll kapcsolatban, az interjúk pedig sok esetben futószalagon folynak. Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a személyzeti tanácsadónak nem az a munkája, hogy az álláskeresőnek munkát találjon, hanem, hogy betöltse az üres pozíciókat.

Személyzeti tanácsadók tipikus munkái: minimum középfokú (de inkább felsőfokú) végzettséget és egy nyelv középfokú ismeretét igénylő irodai munkakörök, elsősorban 1-5 év tapasztalattal rendelkezőknek szóló pozíciók pénzügyi, IT, mérnöki, értékesítői területeken.
Néhány személyzeti tanácsadó cég: Profipower, Grafton, Randstad, Kelly Services, Tesk, P&Bert, Trenkwalder, Manpower, Karrier Hungária, Eastjob (Miskolc, Debrecen), IMPC (Székesfehérvár), Man At Work (Dunántúl), IT Jobs (informatika).

Fejvadász: közép- és felsővezetőket keres

Ugyan a személyzeti tanácsadókat gyakran hívják fejvadászként is, a klasszikus fejvadász más módszerekkel és más célcsoporttal dolgozik. Nem álláshirdetéssel, hanem "direkt kereséssel" kutatja fel a megfelelő munkaerőt, valamint közép- és felsővezetőket keres. Képes gyorsan és alaposan felmérni a piacot, majd a legjobbnak tartott menedzsereket felkeresi.

Jelzi a személyzeti tanácsadó és a fejvadász közti különbséget az is, hol található a cég irodája. A sok pályázóval dolgozó személyzeti tanácsadó forgalmas helyen (például metróközelben) várja ügyfeleit, míg a fejvadász munkahelye nyugalmas presztízskörnyéken (budai kerületek) található. "A nagy multiknál a fejvadásszal történő keresés bevett módszer, nem is nagyon használnak mást a vezetői kereséseknél" - magyarázza Lendvay Péter, a Delta Source fejvadászcég ügyvezetője. Hozzáteszi: általában a megbízók nagyon pontosan meghatározzák, hogy kire van szükségük. Ha maguk nem szűkítik le a profilt, akkor a tanácsadó feladata, hogy pontos kérdéseket tegyen fel, és tisztázza a részleteket. Ez egy kicsit olyan, mint kosztümöt varratni a szabónál - minden kicsi részletet pontosan meg kell határozni ahhoz, hogy a végeredmény megfeleljen az elvárásoknak" - mondja.

Kitűnni a tömegből

Mit tehetnek azért a vezetők, hogy megtalálják őket a fejvadászok? "Egy szakmai önéletrajzot mindenképpen érdemes küldeni a cégnek, azonban azt jó tudni, hogy egy ilyen helyre napi szinten küldenek CV-ket, így ha a "tartalom" nem tűnik ki valamivel, nagyon könnyű beleveszni a tömegbe. Érdemes az elküldött önéletrajzot megerősíteni egy telefonhívással is. Ha valakinek a tapasztalat-szaktudás kombinációja gyakori, akkor meglehetősen nehéz kitűnni, ilyenkor is esélyt jelenthet azonban valami, ami ritka, például egy kevéssé beszélt nyelv ismerete. Ha valaki ilyennel rendelkezik, azt mindenképpen érdemes kihangsúlyozni, mert sosem lehet tudni, hogy mikor van egy megbízónak épp arra szüksége."

Lendvay Péter hozzátette, hogy nem minden interjú mögött van valós állásajánlat. "Ha spontán beérkezik egy ritka szaktudással, vagy tapasztalattal rendelkező személy önéletrajza, akkor sokszor előfordul, hogy be fogják hívni egy beszélgetésre, akkor is, ha éppen nincs számára állásajánlat. Ezzel benyomást lehet szerezni az illetőről és egy konkrét megbízás esetén már komolyan számba vehető. Ilyen esetben azonban a tanácsadó-legalábbis a mi elveink szerint - egyértelművé is teszi, hogy nincs azonnali aktualitása a beszélgetésnek."

A fejvadászok tipikus pozíciói: közép- és felsővezetői munkakörök, specialisták, ritka szaktudást igénylő pozíciók.
Néhány fejvadász cég: Korn/Ferry, Hill International, Spengler Fox, Neumann & Partners, Arthur Hunt, Delta Source, Target Hungária, Kienbaum, Egon Zehnder, Pendl & Piswanger.

Néhány érdekesség a közvetítőkről

- A munkavállalónak nincs költsége a tanácsadókkal, fejvadászokkal szemben. A közvetítésért a megbízó cég fizet. Csupán érdekesség, hogy mennyit ér egy munkavállaló sikeres kihelyezése: a fejvadászok és személyzeti tanácsadók megbízási díja a kiközvetített munkaerő éves bruttó bérének 15-20 százaléka (ez 800 ezer forintos havi fizetés esetén 1,4-1,9 millió forint)

- A fejvadász/személyzeti tanácsadó nem azért dolgozik, hogy az álláskeresőnek állást szerezzen, hanem hogy az üres álláshelyet betöltse.

- A fejvadász általában nem ad fel álláshirdetést, hanem a kinézett vezetőt közvetlenül megkeresi. A személyzeti tanácsadó hirdetéssel és saját adatbázissal dolgozik.

- A fejvadász és a személyzeti tanácsadó nagy, főleg multinacionális cégeknek közvetít. Hazai kisvállalatok nem az ügyfelei. Aki kis céghez szeretne bejutni, ne tanácsadón, fejvadászon keresztül próbálkozzon.

- A kölcsönzötti pozíciók általában alacsonyabb szintűek, fizikai, adminisztratív munkák.

- A személyzeti tanácsadóknak az a céljuk, hogy minél többen megtalálják őket, így hirdetik magukat. Míg a fejvadászoknak az a fontos, hogy ők találják meg azt a néhány megfelelő embert. Éppen ezért a fejvadászok nem költenek önreklámra, nem járnak állásbörzére, nincsenek szem előtt. A megbízásokat bizalmasan kapják, megbízójukat nem adják ki.

Dorofejev Tamara