[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
álláskereséspályakezdőfrissdiplomástippek-tanácsokProfipowerGrafton

Álláskeresés nyáron: előítéletek és a valóság

2010. 06. 10., 8:08|Utolsó módosítás:2010. 06. 10., 8:10|

"Nyáron leáll az álláspiac, a HR-esek úgyis szabadságra mennek." "Előtte még nyaralok egyet, utána majd elkezdek állást keresni." Gyakran hallani ilyen vélekedéseket álláskeresőktől, frissdiplomásoktól annak indoklására, miért nem érdemes júniusban, júliusban vagy augusztusban pályázni. Mi az igazság?

JÁTSSZ ONLINE!

Sok álláskereső a nyári hónapokban hajlamos halogatni az állásokra való pályázást. A frissdiplomások szeretnének még utoljára kirúgni a hámból. Másokat nyaralási szándékaik, előre lefoglalt üdüléseik tartanak vissza a pályázástól - vagy egyszerűen az csak belefáradtak az álláskeresés régóta húzódó folyamatába.

Mit gondol erről a HR-tanácsadó? "Már huzamosabb ideje tartunk ingyenes álláskeresési tréningeket a témában érintetteknek. Épp az egyik, mostanában megrendezett alkalmon tértem ki arra, mennyire gyakori, de téves elképzelés, hogy nyáron leáll a munkaerőpiac és nem érdemes pályázni. Ezzel szemben egyáltalán nincs uborkaszezon. Nem igaz, hogy június-augusztusban nem terem babér az álláskeresőknek. Ezt cáfolandó, most is 318 pozícióra folyik keresés"- jellemzi a helyzetet Hegymegi Orsolya a Grafton Recruitment pénzügy és számvitel divíziójának vezető tanácsadója.  "A munkaerő-piacon nyár folyamán sem áll meg az élet. Jelenleg 400 nyitott pozíciónk van és a nyár folyamán ez a szám megmarad vagy még több is lesz"- jegyezte meg Végh Zoltán Profipower vezető tanácsadója.

Egy-két hét csúszás lehet

A szakemberek tapasztalatai szerint legfeljebb a toborzás-kiválasztás dinamizmusa esik vissza csekély, de nem számottevő mértékben. Az álláskeresők mindebből az esetek többségében legfeljebb 1-2 hetes csúszást érzékelhetnek. Megtörténhet például, hogy egy 3 körös interjú 2. és 3. köre közé ékelődik be egy nem várt szünet vagy egy komplexebb, többtesztes kiválasztás tart a vártnál picivel hosszabb ideig. Ez azonban nem ok arra, hogy ne merjenek állásokra jelentkezni. Mind a cégeknél, mind a munkaerő-toborzás területén dolgozóknál bevett gyakorlat ugyanis még a nyári szabadságolások előtt elindítani az új kereséseket.
Ennek több oka is van: egyrészt előre terveznek a következő hónapokra. Másrészt sokan szívesebben mennek szabadságra annak tudatában, hogy mire visszatérnek az irodába, már e-mail postafiókjukban sorakoznak az álláspályázatok. Így aztán zökkenőmentesen folytatódhat tovább a munka.

Frissdiplomások: előnnyel indul, aki már most pályázik

Ezért a legjobb taktika az álláskeresőktől, ha folyamatosan pályáznak. "Azt tapasztaltuk, hogy bár kisebb-nagyobb csúszások természetesen előfordulhatnak, ha egy cég valóban munkatársat szeretne, nyáron sem húzza végtelenségig az időt a megfelelő emberek kiválasztásával. IT-sként, mérnökként, pénzügyesként, könyvelőként, ha minden jól alakul, akár nyáron is el lehet helyezkedni egy hónap alatt "- tudtuk meg Szekeres Katától, a Manpower toborzási vezetőjétől.

Ennek jegyében frissdiplomásként sem tanácsos az utolsó nagy bulizásra és kikapcsolódásra hivatkozva teljesen kivonulni a munkakeresés világából nyáron. Sőt, pályakezdőként igyekezni kell megragadni az ígéretes lehetőségeket. "Kivételt képeznek azok a pénzügyi végzettségű frissdiplomások, akik a négy nagy könyvvizsgáló céghez (Ernst&Young, KPMG, Pricewaterhousecoopers, Deloitte) pályáznának. Az ok egyszerű: a cégeknél bevett gyakorlat már tavasz tájékán kiválasztani mindazokat, akiket ősztől szívesen látnak a cég soraiban"- mondta el Hegymegi Orsolya. Csakhogy a pályakezdők zömére ez sajnos nem érvényes. "Ősszel rendszerint dömpingszerűen ömlenek hozzánk a CV-k, mert a fiatalok ilyenkor kapnak észbe. A tapasztalatok szerint inkább azok választottak megfelelő taktikát, akik legkésőbb nyáron elkezdtek állást keresni. Ők szerencsésen megelőzték azokat, akik csak a pillanatnak akartak élni"- tette hozzá.

Karrierépítési szempontból azért a külföldi nyaralásnak is lehet létjogosultsága pályakezdőként. Főként, ha céljai között szerepel a nyelvtudás fejlesztése vagy legalábbis szinten tartása.

Lehet később kezdeni nyaralás miatt?

A szakemberek véleményei abban már megoszlanak, milyen fogadtatásra számíthat az álláskereső, ha előre lefoglalt nyaralásra hivatkozva nem akar még megfelelő ajánlat esetén sem azonnal munkába állni. Egyesek úgy látják, ennyi időkedvezmény megfelelő személyiségű jelölt esetén még belefér, hiszen az álláskeresés előtti hónapokban még nem tudhatta előre, mikor bukkan megfelelő ajánlatra.

Más ezzel szemben úgy látja: kizárólag vezetői, esetleg középvezetői pozícióra pályázva tehető ilyen engedmény. Pályakezdőkre ezzel szemben aligha fognak heteket várni a cégek - főleg, ha a vele azonos paraméterekkel bíró "versenytárs" sikerült időben lépni...

Takács Gabriella

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »