Eljuttat állásinterjúra az anonim cv?

Vágólapra másolva!
A közelmúltban beszámoltunk arról, hogy egyedi projekt kezdődik Németországban. A résztvevő vállalatok vállalják, hogy anonim - azaz személyes adatokat nem tartalmazó - önéletrajzok alapján hívják be állásinterjúkra a pályázókat. Csupán az iskolai végzettséget, a szakmai tapasztalatot és a személyes kompetenciákat látják a HR-esek. Hogyan fogadnák ezt az ötletet a magyar munkaadók és személyzeti szakemberek?
Vágólapra másolva!

Az anonim cv bevetésével a cél a diszkrimináció esélyének csökkentése - a lépéssel a nem német (jobbára török, afrikai vagy más külföldi) - álláskeresők munkához jutási esélyein kíván javítani a német Antidiszkriminációs Hatóság (ADS). A projektre megnyert vállalatok a jelölt nevének, nemzetiségének, lakcímének ismerete és fotójának megtekintése nélkül invitálnak állásinterjúra.

Sokan név és fénykép alapján utasítanak el

A tapasztalatok szerint a kisebbségekhez tartozók Németországban is nagy lépéshátrányból indulnak pályázáskor. Gyakran esélyt sem kapnak a megmérettetésre: amint a HR-es meglátja a személyes adatokat, számtalanszor azonnal félre is teszi a CV-t. Az ADS egyébként nem titkoltan arra számít: az előítélet-mentesen kiválogatott és előszűrt pályázók a személyes interjún majd bizonyíthatnak. A hatóság eddig öt nagyvállalatot - köztük a Procter & Gamble-t és a L'Orealt nyerte meg az ügynek.

Milyen fogadtatása lenne egy hasonló esélyegyenlőségi projektnek Magyarországon? A külföldi példa nyomán szívesen meghallgattuk volna a L'Oreal magyarországi képviseletének álláspontját is - ők azonban nem akartak nyilatkozni. Gergácz Lili, a számítógépes adatmentéssel foglalkozó Kürt Zrt. HR-vezetője szerint az ötlet nem rossz - kiváltképp egy olyan, valós teljesítményen alapuló szférában, mint az övék. "Abszolút hatékonyan tudnánk kezelni a helyzetet szakmailag, hiszen a legmegfelelőbb jelöltek kiválasztásánál eddig is az előzetes szakmai életutat és a kompetenciákat vettük górcső alá."

"Csak elodázza a diszkriminációt"

Érdekesnek tartja a kezdeményezést, de nem fűz hozzá túlzott reményeket Demeter Judit az Egyenlő Bánásmód Hatóság elnöke. "Tartok tőle, hogy mindez látszatintézkedés és csupán elodázza a diszkriminációt - ezzel együtt a pályázó csalódását is az állásinterjú soron következő fordulójára. Nem hiszem, hogy épp a jelölttel való személyes találkozás tántorítana el valakit a hátrányos megkülönböztetéstől, ha egyszer következetesen helytelen gyakorlatot folytat." A szemléletváltás szükségességét azonban megerősítette. "A hazai, diszkriminációval összefüggésbe hozható ügyek mintegy 60 százaléka éves szinten a munkaerőpiac és a foglalkoztatás világából kerül ki. Leggyakrabban a romák, a nők, a gyermekes édesanyák szenvedik el a hátrányos megkülönböztetés valamilyen formáját. A cégek nők esetében főként az egyenlő munkáért egyenlő bér elvét sértik, míg a romák gyakran már a munkaerő kiválasztás fázisában szenvedik el a hátrányos megkülönböztetést." Védekezni pedig - főként az utóbbi esetben - nehéz, hiszen az elutasítást többnyire szakmai érvek mögé bújva indokolják.

Már néhány adat eltitkolása is segít

Karrier-tanácsadói szemmel viszont úgy tűnik, lehetne haszna az álláskeresőknek ebből. Nem csupán a teljes anonimitásból, hanem már néhány információ eltitkolásából. Juhos Andrea a DBM Hungary ügyvezetője elmondta, jó ötlet lehet az anonim CV, a világ minden táján, és itthon is. "Az USA-ban például máris előnyösebb pozícióból indulhatnának az afroamerikai jelöltek, hiszen közel 80 százalékuk olyan jellegzetes keresztneveket ad a gyermekeiknek, hogy a hagyományos pályázatokban egyből beazonosíthatóak - ezáltal könnyebben is diszkriminálhatók." A szakember szerint Magyarországon inkább a kisgyermekes hölgyek és az 50 év felettiek válnak leggyakrabban a diszkrimináció céltáblájává. "Az 50 év feletti korosztálynak jól jöhetne, ha 'dátummentes' önéletrajzokat adhatnának be egy hasonló kampány keretében. Elegendő lenne a végzettséget, a szakmai tapasztalatokat és a kompetenciákat feltüntetni."

A kisgyermekes édesanyáknak Juhos Andrea mindig azt javasolja, ne tüntessék fel családi állapotukat a CV- ben. "Ez védett tulajdonság és elvben tilos is rákérdezni. A gyermekek meglétét és számát feszegető kérdéseknél is arra bíztatom a nőket, hogy ne jöjjenek zavarba és legyenek kész válaszaik. Tudjanak például megnevezni mozgósítható családtagokat, személyeket arra az esetre, ha váratlanul megbetegszik a gyermek vagy felügyeletre van szüksége."

Takács Gabriella