Melyik angol nyelvvizsgát válasszuk?

Vágólapra másolva!
Ugyan a versenyszférában gyakran hangoztatják, nem a nyelvvizsga-bizonyítvány, hanem a valós tudás számít, mégsem haszontalan egy nyelvvizsgát letenni. A közszférában nyelvpótlékot, egyetemre készülőknek pluszpontot, nyelvtudásukat fejleszteni akaróknak motivációt, mérföldkövet jelent egy nyelvvizsga letétele. Persze nem mindegy, melyiket célozzuk meg. Az ár mellett szempont lehet a hazai akkreditáció, a külföldi elismertség és az egynyelvű/kétnyelvű közti különbség. Összeállításunkban elsősorban az angolt tanulókra koncentráltunk.
Vágólapra másolva!

Origó nyelvvizsga

A megszűnt monopóliumhelyzet dacára szilárdan tartja helyét az ITK-Origó (a köznyelvben csak "Rigó utcai") nyelvvizsga. Ebben az is szerepet játszik, hogy sokan csak ezt ismerik. A sikeres vizsga alapos felkészülést és precíz nyelvtani háttértudást igényel. Hátránya, hogy sokkal inkább a vizsgázó nyelvtani hiányosságaira, mintsem a beszédcentrikus, mindennapi nyelvhasználatra koncentrál. Mellette szól, hogy a munkaerőpiac szereplői (cégek, HR-tanácsadó irodák) szerint az Origó nyelvvizsgával rendelkezők tudása megbízhatóbb. A sikeres vizsgához legalább 60 százalékos teljesítményt kell nyújtani. A középfokú komplex (írásbeli és szóbeli részből álló) vizsgadíja jelenleg 23 300, míg a felsőfokúé 24 300 forint. (Ugyanakkor külön szóbeli és írásbeli vizsga letételére is van mód.) Megjegyzendő: ebben a nyelvvizsgatípusban számos fordítási feladat van. Akinek nem ez a fő erőssége, tanácsos a siker érdekében más típusú megmérettetést választania. (Az igényes írásbeli fordításhoz ugyanis a magyar nyelvvel is jól kell bánni.) Mivel akkreditált, az állami szférában dolgozók nyelvpótlékot kapnak utána. Egy felsőfokú, komplex nyelvvizsga megléte angol, német vagy francia nyelvből bruttó 38 650 forintot hoz havonta alanyi jogon.

BME nyelvvizsga

Ugyancsak kétnyelvű, államilag akkreditált, magyar nyelvvizsga - a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem fejlesztésében készült. Orzói Zsuzsanna, a Manhattan Nyelviskola oktatási vezetője szerint alkotói az Origó nyelvvizsgánál könnyebben teljesíthető feladatsort szerettek volna létrehozni. Ez a nyelvvizsga is szövegközpontú, fordítási feladatok is gyakran terítékre kerülnek - akinek tehát nem ez az erőssége, célszerű inkább más vizsgatípusra voksolnia. A BME Nyelvvizsga az Origóhoz hasonlóan leginkább belföldön hasznosítható. A felsőfokú, komplex (szóbeli+írásbeli) nyelvvizsga ára 22 900 forint - középfokon ugyanez 20 900 forintba kerül.

Euro nyelvvizsga

Hazai, az International House által kifejlesztett, államilag akkreditált nyelvvizsga-típus. Angol és német nyelvből, egy, valamint kétnyelvű változatban is letehető. 19, viszonylag rövid, de változatos feladatból áll. "A tapasztalatok szerint a tinédzserek és a huszonéves korosztály kedvence, mert igen sokrétű. Jellegzetes feladatai például a magnóról diktált szöveg lejegyzetelése, a két nyelv közötti közvetítés - tolmácsolás - és a story-telling. Utóbbinál A4-es méretű képkockák alapján kell egy történetet összeállítani majd elmesélni a vizsgabizottság előtt"- avat be a vizsga mozzanataiba Orzói Zsuzsanna. További pozitívuma, hogy nagyon hasonlít a Cambridge FCE nyelvvizsgához - de sokkal olcsóbb, ráadásul nem szükséges külön honosítani.

A komplex (írás,- és szóbeli) felsőfokú Euro nyelvvizsga ára 24 911, míg ugyanez középfokú változatban 22 900 forintba kerül. Külön szóbeli és írásbeli vizsga letételére itt is van mód.

Cambridge FCE (First Certificate in English)

Magyarországon hivatalosan elfogadott, akkreditált, patinás angol eredetű egynyelvű vizsga, külföldi munkavállaláshoz gyakorlatilag ideális.

2003 óta érettséginél, felvételinél, diplomázásnál és munkavállalásnál egyaránt használható. Erős középszintű nyelvtudás meglétét igazolja. A megmérettetés itt is írásbeli és szóbeli részből tevődik össze. Hátránya viszont, hogy - szemben a hagyományos nyelvvizsgákkal - csakis annak ajánlott, aki képes egyhuzamban, több feladattípusra is koncentrálni. A szóbeli és írásbeli részeket itt nem lehet külön vizsgaalkalmakra bontani, hanem mindet egyszerre kell abszolválni. A 19 feladatból álló vizsgán pusztán az írásbeli rész is legalább 5 órát vesz igénybe. Ideális lehet annak, aki külföldi tanulmányokra vagy munkavállalásra készül. De annak is, aki huzamosabb ideig élt külföldön és szeretné megmérettetni idegenben elsajátított nyelvtudását - a Cambridge FCE főként a nyelvhasználat gyakorlati oldalára koncentrál. A vizsga presztízsértéke nagy, külföldön is elfogadott. Ára épp ezért borsos, 40 ezer forint. Rendszerint országszerte márciusban, júniusban és decemberben tehető le a vizsga, országszerte 12 helyen, a British Council szervezésében.

TOEFL

Ennek a nyelvvizsgának igazán az angolszász nyelvterületre - főként az USA felsőoktatásába - készülők vagy MBA-képzést megcélzók vehetik hasznát. Muszáj is lesz letenniük, hiszen a nyelvvizsga hiányában sok helyütt meg sem kezdhetőek a tanulmányok. Megbukni nem lehet rajta - ehelyett a vizsgán nyújtott teljesítmény és értékskála alapján pontozzák és rangsorolják a diákok teljesítményét, 120 pontos skálán. (A vizsgázó 120-83 pont között felsőfokú, 82-66 pont között középfokú nyelvtudással rendelkezik a besorolás szerint.) A nyelvvizsgán főként a nyelv hallás utáni megértését, a szövegértést, a szókincset tesztelik. Fordításos feladatot nem tartalmaz. Magyarországi karrierépítésére már kevésbé alkalmas - honosíttatni kell, ráadásul 2 év után el is évül. A nyelvvizsga ára így is 200 dollár. (Körülbelül 43 ezer forint.) TOEFL Nyelvvizsgára a Fullbright Bizottságon keresztül lehet jelentkezni.

Trinity nyelvvizsga

A Trinity College London által kifejlesztett, egynyelvű, 12 szintre kidolgozott nyelvvizsga-rendszer. Hazánkban a vizsga az 5-ik szinttől tehető le. (Ez az alapfok. 8-as és 12 szint esetén már közép, - és felsőfokról beszélhetünk. 85 százalék felett kitűnő minősítés érhető el - 65 százalék alatt sajnos már elégtelen a vizsga eredménye.) A vizsga filozófiája: minden nyelvvizsga annyit ér, amennyire boldogulni tudunk vele. Beszédcentrikus mivolta és gyakorlatiassága miatt is népszerű a vizsgázók körében - a szóbelire egyenesen Londonból érkeznek felmérni a jelöltek kommunikációs készségét. További pozitívum: a vizsgázók jó előre tájékozódhatnak a feladattípusokról, ami nagyban megkönnyíti a felkészülést. Aki ennek alapján céltudatosan gyakorol, sikeres próbavizsgát tesz, az valószínűleg élesben is könnyedén veszi majd az akadályokat. Emellett a vizsgázó szóbelin saját érdeklődési körében is kezdeményezhet beszélgetést, amelyhez tárgyat, fényképet is magával hozhat segítségként.

Hátrány: a vonatkozó kormányrendelet változásai miatt a nyelvvizsga magyarországi akkreditációját felfüggesztették 2009-től. Nyelvvizsgázni azért továbbra is lehet: de a nemzetközi bizonyítvány mellé nem állítanak ki a magyar állam által is elismertet. Így főként azoknak ajánlott, akik külföldön kívánják hasznosítani a nyelvvizsgát és a beszéd-centrikus feladatok az erősségeik. A vizsga ára 8-as szinten (középfok) 31 ezer, míg 11-es szinten (felsőfok) 42 900 forint.

ECL nyelvvizsga

Egynyelvű, államilag elismert, uniós kezdeményezésre létrejött nyelvvizsga-rendszer. Célja, hogy a tagállamok területén letehető, különféle nyelvvizsgák nemzetközileg is összevethetők legyenek - mindezt "egyenértékűsítési" eljárások nélkül. Ezzel a nyelvvizsgával a nyelvet főként anyanyelvi környezetben elsajátítók járnak jól, és azok, akik erősek a hallás utáni beszédértésben. A vizsga angol, német és magyar nyelven akkreditált. Ára viszonylag kedvező: mindhárom szinten 22 ezer forintért érhető el.

TELC nyelvvizsga

Szintén egynyelvű, frankfurti eredetű nyelvvizsgarendszer. Magyarországi jogtulajdonosa a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT), hazánkban a vizsga akkreditált. A vizsgán könnyebbséget jelenthet, hogy fordítási feladat nincs. Az értékelésnél a kommunikációs készség fontosabb a nyelvtannál (bizonyos szint felett). Ugyanakkor szótár sem használható és a feladatokat is ceruzával kell megoldani. A toll tilos. További érdekesség, hogy a nyelvvizsgán csak egy szintnek megfelelő minősítést szerezhetünk. Hiába érünk el például egy felsőfokú nyelvvizsgán középszintnek megfelelő eredményt, nem kaphatunk róla középfokú nyelvvizsga bizonyítványt. A nyelvvizsga ára felsőfok esetén 32 000 forint (külön szóbelire és írásbelire itt nincs mód. ) A középszintű komplex nyelvvizsga ezzel szemben 29 000 forintból már megúszható.

Amiért hasznos a nyelvvizsga

Motivál a nyelvtanulásban és új célokat tűzhetünk ki általa
Kiváltható vele az érettségi
Pluszpontot ér az egyetemi/főiskolai felvételinél
Hiányában nem kaphatunk diplomát vagy bizonyos OKJ-s bizonyítványokat
Az államigazgatásban dolgozóknak pluszpénzt hoz nyelvpótlék formájában
Hozzásegíthet a külföldi munkavállaláshoz, tanuláshoz, a kinti élet előkészületeihez
Hivatalos információ a nyelvvizsgákról a www.nyak.hu oldalon érhető el.

Takács Gabriella