[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
álláskeresésirodai munkakonfliktuskezelés

Ellenség az irodában - így profitáljunk belőle

2010. 08. 10., 16:39|Utolsó módosítás:2010. 08. 10., 16:44|

A halaknak vannak ellenségei, a halrudaknak nincsenek. Ez a címe Helmut Kraft német menedzsertréner közelmúltban, egyelőre csak német nyelven ("Fische haben Feinde, Fischstäbchen nicht" címmel) megjelent könyvének, amely nem szokványos szemszögből tekint az irodai életre. A szerző a humor eszközeivel élve azt mutatja be, milyen hasznot lehet húzni az ellenséges kollégákból, hogyan lehet túlélni az irodai konfliktusokat. A címnél maradva: Lehet halként lubickolni a vízben, és ellenséges élőlények között harcolni az életért. És lehet halrúdként élettelenül, ellenállásra képtelenül, felszolgálásra készen várni a végzetünket. Néhány érv, miért hasznos az irodai ellenség.

JÁTSSZ ONLINE!

A kendőzetlen kritika javítja az önismeretet

Már persze csak akkor, ha az ellenlábas vállalja a nyílt konfliktust, és nem a háttérből furkálódik. Aki nem riad vissza a kíméletlen kritikától, többet segít nekünk, mint aki udvariassági szófordulatok mögé bújva leplezi véleményét. (A legtöbb munkatárs egyébként utóbbi kategóriába tartozik.) Az ellenség ezzel az attitűddel segíthet abban, hogy más szempontból lássuk magunkat, tudatában legyünk gyengeségeinknek. Mindez rövid távon fájdalmas, hosszú távon viszont kifizetődő. Cserébe mi is kendőzetlenül elmondhatjuk, mit gondolunk róla.

Áldozati szerepben mutatkozhatunk

Ha valakivel ellenséges viszonyban vagyunk, akkor óhatatlanul a tettes-áldozat viszony részei leszünk. Ha nem mi támadunk először, akkor a munkahelyi csapatban mutatkozhatunk "áldozati" szerepben, ami erkölcsileg kellemes pozíció és amivel részben lehet magyarázni az esetleges rossz teljesítményt.

Harcra kényszerít, bátorrá tesz

Az ellenség kiléptet bennünket a "komfortzónánkból". Harcra kényszerít, konfliktust kell felvállalnunk, amihez bátorság szükségeltetik. Így nyílt színi csata esetén az ellenség akaratlanul is bátorrá tesz.

Erősíti a közösségi érzést

Ha a munkahelyi csapat közös ellenséget talál, az összekovácsolja a közösséget, a felszín alatt tartja az egyéb konfliktusokat és nem hagyja unalomba fulladni az irodai hangulatot. Mindig lesz kit szidni ebédszünetben vagy amikor nem igazán megy a munka.

Megtanít konfliktushelyzetben cselekedni

Az ellenség indirekt módon segít bennünket, miként lehet konfliktushelyzetben a legjobban viselkedni. Megtanít arra, ne üljünk fel minden provokációnak, döntéseinket alaposabban indokoljuk, betartsuk az irodai szabályokat, az esetleges hibáinkat vállaljuk, és ne átlátszó, megalapozatlan érveléssel próbálkozzunk.

Kiengedhetjük a gőzt

Ha nyílt konfliktusunk van ellenségünkkel, akkor kiengedhetjük magunkból a gőzt, nem kell elfojtani a frusztrációnkat. A bosszúság magunkban tartása hosszú távon egészségügyi problémákat (például gyomorfekély) okozhat.

A rosszindulatú ellenség illetve a hosszú ideig tartó rivalizálás mindazonáltal káros, így a haszon elsősorban rövid távon realizálható...

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »