Vágólapra másolva!
Egysíkúan, kapkodva és rendszertelenül étkeznek a dolgozók - ezt szűrtük le budapesti járókelők körében készített gyorsszondánkból, amit aztán egy dietetikus szakértő is megerősített. Sokan legfeljebb egyszer esznek munkaidőben, ám akadnak, akik csak reggel és este vesznek magukhoz ételt. Pedig egy könnyű tízórai és uzsonna beiktatásával a munka hatékonysága is növekszik. Helyzetkép és érkezési tanácsok Antal Emese dietetikustól.
Vágólapra másolva!

Nem reprezentatív szondánk eredménye: rendszertelenül étkeznek a magyar dolgozók munkaidőben. Legalábbis utcai járókelők vallomásaiból ez a kép rajzolódik ki. Bár végzettsége miatt elvileg tisztában van az egészséges táplálkozás alapelveivel a gyógyszerészként dolgozó Ildikó (40), a hétköznapi rohanásban már gyakran tér el egymástól az elmélet és a gyakorlat. "A munkahelyem közelében hipermarket, magyaros étterem és kínai étkezde is van. Egyszer eszem munkaidőben. Általában grillcsirkét veszek dél körül vagy kora délután, vagy a magyaros étteremben valamilyen halat - például fogast: a kínainál kapható kosztra csak akkor fanyalodom rá, ha tényleg végképp nincs más."

Akik csak munka előtt és után esznek

Mint az több hozzászólásból kiderült, sokaknál még napi egy munkahelyi étkezés sem jön össze. Az indok többnyire az idő hiánya - vagy a nem megfelelő körülmények. Így van ezzel a harmincas évei közepén járó Kata is, aki eladó egy kis pékáru-boltban. Pedig neki tényleg elérhető közelségben vannak a finom falatok. Az állványokon körös-körül cukros briós, kalács, kifli, joghurt és Túró Rudik tömkelege, ameddig a szem ellát. "Itt összesen 8 órában vagyok: annyit bőven ki lehet bírni evés nélkül is. Ha tehetem, inkább otthon eszem, munkaidő előtt és után" - fogalmaz.

Hasonló véleményen van egy biztonsági őrként dolgozó, középkorú férfi is. "Mindig otthon eszem. Mondjuk az igaz, hogy ehetnék itt is, mert jár dolgozói étkezés, de ezek itt műkaják, én meg a magyaros, laktató ételeket szeretem"- summázza lesújtó véleményét munkaadójáról egy budapesti gyorsétteremben.

Balázs (28) is mindig otthon ebédel, távmunkában dolgozó térképészként adja is magát a lehetőség. "Általában azt eszem, amit itthon a többiek - esetleg néha leugrom a közeli boltba nassolnivalóért. Azért elég változatos nálunk a menü: mindig más és más étel kerül elő, mert van még két öcsém is és mindenkinek más a kedvence."

A mérleg: a napközben kapkodva vagy sehogy sem étkező dolgozók közül még Ildikó és Balázs választotta a leginkább járható utat. Előbbi az egészséges fehér hús (csirke) és a hal fogyasztásával, míg utóbbi azzal, hogy legalább változatosságra törekszik. A munkavállalók étkezési kultúrájának azért van még hová fejlődnie. Egész nap étlen-szomjan tengődni ugyanis az egyik legrosszabb lehetőség-ha figyelembe vesszük a hosszabb távú egészségügyi kockázatokat.

Nagy cégnél megéri a saját menza

A rendszertelen étkezés mellett a másik hiba az ételválasztásban keresendő, ami egysíkú - summáz Antal Emese dietetikus. "Sokan kapkodva veszik magukhoz a táplálékot. Nem egészséges - ráadásul megterheli a szervezetet, hogy sokaknál a tízórai, az uzsonna és gyakorlatilag az összes főétkezés - a vacsorát kivéve - elmarad nap közben"- magyarázza. A szakember szerint ilyenkor jellemzően 10 és 18 óra között egyáltalán nem eszünk - aztán munkából hazaérve szinte felfaljuk a hűtőszekrény tartalmát. Hosszú távon ez hízáshoz, egészségi problémákhoz vezet. Nem árt tudni: még akkor sem vagyunk sokkal előrébb, ha a tízórai, ebéd, és uzsonna nem marad el,"csak" egészségtelenül későbbre tolódik.

Antal Emese szerint azonban a fentiek elkerülhetőek lennének - a nagyobb alkalmazotti létszámot befogadó munkahelyek, irodaházak szinte mindegyike üzemeltet már valamilyen étkezdét. "A nagyobb irodaházaknak megéri étkezdét működtetni - szerencsére sok helyen ez adott. Ráadásul az utóbbi években előnyösen változott a kínálat. A sült krumpli, rántott-hús, pizza szelet standard választék mellett az étkezdék többségében ma már levest, főzeléket és salátákat is lehet választani a főétkezésekhez. Újabb plusz, hogy az ilyen menzák többségében már menüt is össze lehet állítani. Ez nem csupán anyagilag kedvezőbb - a kiegyensúlyozott főétkezések megválasztásához is nagyban hozzájárul"- jegyzi meg.

Több akadályt gördíthet a kiegyensúlyozott táplálkozás elé, ha a munkavállaló kisebb cégnél dolgozik. Itt már nem okvetlenül áll rendelkezésre a' la carte étkezde. Legfeljebb a környékbeli létesítmények, étkezdék valamelyikében van mód ebédelni. Feltéve, ha jut rá idő. Ráadásul a plázák, kifőzdék kínálata gyakran hagy maga után kívánnivalót: sok helyütt drága, kalóriadús és kevésbé tápláló fogások kerülnek terítékre, tele liszttel és rántással. Az ételfutár cégek többsége kínál ugyan kifejezetten egészségtudatos menüket is: ugyanakkor a legtöbb helyen ezt csak a cafeteria egy része finanszírozza - naponta rendelni már költségesebb lenne.

Megoldás lehet az otthonról hozott étel

A kisebb cégeknél így jobbára az otthonról hozott ebédek és a mikrohullámú sütő jelenthetnek megoldást. Ez részben jó, mert az otthon előre elkészített fogások valóban a munkavállaló szája íze szerint készülhetnek el. Részben viszont előnytelen, mert időigényes. Igaz, lehet előre készülni és több adag ételt lefagyasztva félretenni. Célszerű könnyen, gyorsan elkészíthető fogásokat választani. Ilyenek lehetnek például a durumlisztből készült tésztájú, sült zöldséges makarónik, a sült, a párolt zöldségek. Jó ötlet ezen kívül csirke - vagy pulykamellet apróra feldarabolni, és kis olajon átsütni, megfelelő fűszerezéssel." Megtörténhet, hogy kisebb, induló cég még nem "invesztált" mikrohullámú sütőbe-ilyenkor a legjobb, ha a dolgozók közösen dobják össze az átlagosan 15-20 ezer forint körüli összeget.

Fizikai dolgozóknak is kell saláta

Fizikai munkát végzőknek vagy folyamatosan úton lévőknek - így útépítéseken, építkezéseken dolgozóknak, kamionosoknak-célszerű "camping - gáztűzhelyt" magukkal vinni. "Egy-egy egyszerűbb fogás - pörkölt, gulyás - ezen is elkészíthető - és nem kell napi 4-5 párizsis zsemlével letudni az étkezést"- magyarázza Antal Emese. Ennél a csoportnál a nagyobb fizikai erőkifejtés miatt energiadúsabb felvágott - például téliszalámi is kerülhet a szendvicsbe. A kiegyensúlyozott táplálkozás jegyében a fizikai munkát végzők is beiktathatnak alkalomadtán 1-1-adag salátát. Nem felel meg a valóságnak, hogy ezekkel nem lehet jól lakni - egy kiadós hússaláta, tonhalsaláta már elegendő tápértékkel rendelkezik.

Praktikus étkezési tippek a mindennapokra

- Ne feledkezzünk el a tízórairól és az uzsonnáról! 1 -- 1 pohár joghurt, kefir, müzliszelet, 1-2 gyümölcs - például alma - remekül megfelel a célnak. Lehet ez - Túró Rudi vagy korpás keksz is.
- Ételtároló dobozban vigyünk magunkkal zöldséget - répát, karalábét, koktélparadicsomot, paprikát
- Minden nap fogyasszunk legalább 1,5 liter tiszta vizet
- Tanácsos napi 2 kávénál nem többet fogyasztani
- Csak csínján az energiaitalokkal! Könnyű rájuk szokni.

Takács Gabriella