Gyorsolvasási tanácsok irodai dolgozóknak

Vágólapra másolva!
Irodai munkánk során bármikor előfordulhat, hogy a vezető átküld egy 20-30 oldalas dokumentumot feldolgozásra, vagy prezentálásra szűkös határidővel. Ilyenkor nem árt ha olyan képességeknek vagyunk birtokában, melyek segítségével az olvasási és megértési időt akár a felére is csökkenthetjük. Dr. Farkas Károly gyorsolvasási szakértő segítségével néhány fogást gyűjtöttünk össze. Csodák azonban nincsenek, a hatékony olvasást is csak sok gyakorlással lehet megtanulni.
Vágólapra másolva!

A gyorsolvasás nem egyenlő a gyors olvasással, az elnevezés egy némileg szerencsétlenül sikerült fordítás eredménye, a helyes szó a hatékony olvasás lenne - kezdte magyarázni Dr. Farkas Károly, a neveléstudományok kandidátusa. "A hatékony olvasás technikáját mindenki el tudja sajátítani, nincs benne semmi különleges, csak ismerni kell néhány trükköt. Van ennél profibb módszer is, az úgynevezett villámolvasás, amely az oldalak szemmel való lefotózásával, majd az információk agykontroll-szerű kinyerésével működik. Erre azonban nem bátorítanék senkit, mivel ehhez szükség van olyan képességekre, amelyekkel nem mindenki rendelkezik. Azokat a technikákat vesszük sorra, amelyeket az átlagos dolgozó is könnyen elsajátíthat."

1. Hogyan kezdjünk neki az olvasásnak? "A legfontosabb a hozzáállás és felkészülés az olvasásra, nem szabad csak úgy nekiesni. Az olvasást úgy kell elkezdeni, hogy először nem teszünk semmit, nem olvasunk, hanem átgondoljuk az olvasás célját, ugyanis nem mindegy, hogy a tartalomból egy húszperces előadást kell tartani, vagy csak néhány kérdésre válaszolni. Ezután logikusan át kell gondolni, hogy mi az, amit tényleg el kell olvasni és mi a körítés" - hangzott el az első tanács Dr. Farkas Károlytól.

2. Cím és az összefoglaló. "Mielőtt nekilátnánk az elolvasandó dokumentumnak először a hagyományos módon, alaposan és nagyon odafigyelve olvassuk el a címet és az összefoglalót, lehetőleg többször is. Ha ez megvan akkor lehet nekilátni az egész szövegnek, amiről így minden bizonnyal már konkrét elképzeléseink lesznek."

3. Gyorsolvasás, többszöri olvasás. "A hatékony olvasás menete, hogy elsőre át kell futni az egész anyagot és felismerni benne a lényeges részeket. Másodszori átfutáskor az előbb felfedezett lényeges részeknél le kell lassítani, összpontosítani, és akár többször is figyelmesen átolvasni ezt a részt."

4. A lényeg kiemelésének képessége. "Miután átgondoltuk, hogy mi az, amit tudnunk kell egy adott szövegből, azt meg is kell találni benne. A lényeg kiemelésének képességét gyakorlással lehet fejleszteni, vannak külön erre specializált feladatok, olvasmánytesztek, amelyek az interneten is elérhetőek."

5. Képernyőről, vagy papírból? "Egy főiskolások között végzett felmérés kimutatta, hogy akik képernyőről olvastak, azok jobban emlékeztek a szöveg tartalmára, mint azok, akik a papír alapú olvasmányt választották. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a felmérést informatika szakos hallgatók között végezték, akik hozzá voltak szokva a képernyőhöz. Valószínűleg nehézséget okoz azok számára a számítógépről való olvasás, akiknek a szeme nincs ehhez hozzászokva, viszont ha sikerül szemünket hozzászoktatni a képernyőhöz, akkor utána minden bizonnyal hatékonyabban fogunk tudni olvasni, mint korábban papírból" - vélekedett Dr. Farkas Károly.

6. Egy jól bevált trükk. "Ha egy dokumentumból előadást kell tartanunk, akkor hatásos lehet, ha a szöveg elejéből akár szó szerint idézünk egy érdekességet. Ezzel olyan hatást keltünk, mintha pontosan megtanultuk volna az egész szöveget. Egy-egy pontosan idézett szövegrésszel el lehet terelni a figyelmet arról, hogy egyes részeket szinte egyáltalán nem olvastunk el."

7. Hogyan segíthet a gyorsolvasás egy állásinterjún? "Az állásinterjú hasonlít a vizsgához. A vizsga arra való, hogy kiszűrjék azokat, akik nem tanulták meg, hogy hogyan kell a vizsgákon átjutni, ugyanígy az állásinterjún is szűrnek, így arra is készülni kell. Ennek a legjobb módja, ha az interjú előtt pár napig szakmába vágó irodalmat olvasunk, még akkor is, ha ezeket már mind jól ismerjük. Ugyanis, a felfrissített szakmai szókincs segítségével könnyebben eszünkbe juthatnak olyan kifejezések is az interjún, amelyek amúgy stresszhelyzetben nem jönnének elő" - magyarázza Dr. Farkas Károly.

8. Válogassuk meg, hogy mit veszünk le a polcról. "A gyorsolvasó legfontosabb tulajdonsága, hogy gazdag szókinccsel és magas műveltséggel rendelkezik. Ehhez sokat kell olvasni, de közel sem mindegy, hogy mit. Hiába olvas valaki sokat, ha olvasmányait krimikből és gyermekregényekből válogatja, ez nem fog hozzásegíteni szókincsünk gazdagodásához. Érdemes előnyben részesíteni a komolyabb szépirodalmi és a szakmánkhoz kapcsolódó műveket."

9. Csoportos olvasás. "Egy hosszabb dokumentum esetében, ha azt több munkatársnak is el kell olvasnia a leghatékonyabb megoldás a csoportos olvasás lehet. Ha van lehetőségünk osszuk fel az egyes részeket a munkatársak között és a gyorsolvasási technikákkal mindenki menjen át a rá kiosztott részeken. Végül érdemes összeülni és szóban mindenkinek elmondania, hogy miről szólt az ő része, így juthatnak el a legrövidebb idő alatt a legtöbb emberhez a fontos információk úgy, hogy az könnyen meg is marad az emlékezetükben" - tanácsolja a szakértő.

10. Gyakorlás. "A gyorsolvasási technikákról számos szakirodalom jelent már meg, amelyek elolvasása mindenképpen hozzásegíti az olvasót a trükkök elsajátításához. Azonban kár lenne azt hinni, hogy pusztán ezeknek a könyveknek az elolvasása elegendő ahhoz, hogy gyorsolvasókká váljunk. A látványos eredmény eléréséhez nem lehet eleget hangsúlyozni a gyakorlás fontosságát."

Dorofejev Tamara