Álomállások terítéken - sláger a blogolás

Vágólapra másolva!
Ki ne szeretne úgy dolgozni, hogy azt szórakozásként éli meg? Egzotikus helyekre utazás, wellnessprogramok, kötelező alvás vagy sörkóstolás... Öt olyan valós munkát gyűjtöttünk össze, amelyet meghirdettek vagy amelyben már dolgoznak. Az ajánlatok mögött sokszor marketingcélok rejtőznek.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi másfél évben több marketingakciónak is beillő kezdeményezésről érkezett hír. A "Világ legjobb állásaként" beharangozott ausztráliai szigetgondnoki munka nagy visszhangot kapott világszerte, az ausztrál idegenforgalmi hivatal pedig viszonylag kis pénzből nagy hírverést csinált turistacélpontjainak. A nyertest fél éven át álomfizetés, teljes ellátás várta az egzotikus szigeten, csupán blogolnia kellett mindennapjairól. Nemsokkal ezután jelent meg egy utazási iroda kiírása, amely nászutas-helyeket tesztelő párok jelentkezését várta.

Úgy tűnik, egyre több cég felismeri ezeknek az akcióknak a reklámértékét, így szaporodnak az álommunkaként beharangozott, 1-2 hónapos alkalmi munkát jelentő álláshirdetések. Elsősorban termékek, szolgáltatások tesztelése és erről internetes napló írása számít elterjedtnek. Emellett vannak olyan állandó munkakörök, amelyek a szórakozáshoz kötődnek és éppen ezért vonzóak.

1. Múzeumi blogger

Teljes ellátás, havi 10 ezer dolláros (2,25 millió forint) fizetés. Ki ne pályázna meg egy ilyen állást? Egy hónap alatt ötven országból 1500 jelentkezés érkezett a chicagói Tudomány és Ipar Múzeumának álláspályázatára, amelyben egy hónapos időtartamra bloggert kerestek.

A feladat nem nehéz, ráadásul tökéletesen illeszkedik az informatikán szocializálódott fiatalok életstílusához. A kiválasztottnak mindössze internetes naplót kell írnia a múzeumi mindennapokról - továbbá videókat készíteni a tárlatokról és a látogatókról. Az idén október 20-tól november 18-ig tartó álommunka jutalma a fizetésen és az ellátáson kívül műszaki cikkek és örökös múzeum-bérlet. Sajnos pályázni már nem lehet, jelenleg a kiválasztás zajlik.

2. Ágytesztelő

Még kellemesebb a munka, ha a napi kötelező feladatokba nemcsak a blogolás, hanem a szundítás is beletartozik. Ilyen munkát csípett meg egy birminghami hölgy. A 22 éves, média szakos Roisin Madigannak a Simon Horn vállalat kifejezetten luxushotelek számára kifejlesztett fekhelyeit kellett tesztelnie. Természetesen alvással, havi 1000 fontért, napi 8 órában. Tapasztalatait - hasonlóan a cég számára értékes vásárlói információkhoz - blog formájában tette közzé. A cégképviselő Craig Roylance hozzáfűzte: ennek a pozíciónak azért megvolt a maga karitatív vonulata is. A fogyasztói szokások tesztelése mellett egy kispénzű diák anyagi helyzetén is javítani kívántak. Nem csoda, hogy már az álláshirdetés közzététele utáni második nap 600 jelentkezés landolt a kiíró postaládájában.

3. Minőségvadász repülőgépeken

Aki szeretne világot látni, megpályázhatja a Finnair légitársaság pillanatnyilag is aktuális "minőségvadász" blogger munkakörét.

A cég merész, rettenthetetlen, józan ítélőképességgel megáldott és kommunikatív pályázókat keres. A feladat: részt venni a légitársaság európai, ázsiai és amerikai célállomásokra vezető útjain két hónapos periódusokban, aztán a minőségi tapasztalatokat blog és videók formájában közzétenni a vállalat weboldalán. Az olvasók ezt követően internetes szavazással voksolhatnak majd a Legjobb Minőségvadász cím leendő birtokosára. A most is folyamatban lévő toborzásra egyébként 2010. szeptember 26-ig lehet jelentkezni - már ha a pályázó legalább a 18. életévét betöltötte. A bérezésről egyelőre nincs információ...

4. Vízicsúszda-tesztelő

Gyakori utazás, wellnessprogramok. Ebből áll az élete Tommy Linchnek, aki üdülőhelyek vízi csúszdáit teszteli. A 30 éves férfi arra figyel, megfelelnek-e a csúszdák a biztonsági követelményeknek. Emellett a csúszás sebessége, a vízminőség, a becsapódás szöge is az értékelési szempontok között szerepel. Egyébként ez a munkakör is megkapta a maga - multis-világban jellemző - hangzatos elnevezését. Linch pozíciója: "lifestyle product development manager".

5. Sörkóstoló

Irigyelt munkakörrel büszkélkedhet a londoni Steve Williams, aki sörkóstoló. Munkája során a környékbeli Spitalfields Piac kocsmáit járja végig. Sört rendel, ízlel, tesztel, összegzi a "szakvéleményt", majd blogként teszi közkinccsé a tapasztalatait. Williams egy többfordulós, ízlelő versenyen nyerte el a pozíciót. Munkája támogatásaként ráadásul 1500 fontot (500 ezer forint) is kapott a felmerülő költségekre...

Takács Gabriella