A bejutás lépcsői: így tesztelnek a munkaadók

Vágólapra másolva!
Mire számíthatunk álláskeresőként, ha mérnökként, CNC gépkezelőként, nyelvtanárként, titkárnőként pályázunk állásra? E négy szakma kiválasztási technikáit vettük nagyító alá négy példán. Néhány tanulság: állásközvetítőn keresztül hosszúra nyúlhat a kiválasztás; a végzettséget igazoló papír kevés a bejutáshoz; a munkaszerződés aláírása előtt sok helyen próbaórával, -feladatokkal is tesztelnek.
Vágólapra másolva!

Általánosságban elmondható: hosszabb ideig tart a kiválasztás, ha multinacionális céghez szeretnénk bejutni, ha az állást munkaerő-közvetítőn keresztül hirdetik meg, vagy ha vezetői pozícióról van szó.

Mérnökkeresés fejvadásszal: hosszúra nyúlhat

Egy munkaerő-közvetítő cég vezetőjétől megtudtuk, villamos- és gépészmérnöki kereséseiknél első körben 8-10 perces telefonos interjút készítenek a pályázókkal. Ebben jelzik, ki a megbízó, és ha szükséges, rákérdeznek néhány nem egyértelmű pontra az önéletrajzból. Ezt követi egy személyes elbeszélgetés a személyzeti tanácsadóval, ami 30-60 percen át tart. Az iroda ezek alapján írásos értékelést állít össze a jelöltekről, és a legmegfelelőbb embereket javasolja a megbízónak. A kiválasztás ezután már a célvállalatnál folytatódik, ahol a HR-es és a szakmai osztály képviselője méri fel a pályázó képességeit.

Ha a kiválasztást az első lépéstől kezdve a multinacionális cég végzi, akkor sincs sokkal kevesebb interjúkör. Gyakori a külön szakmai és a külön HR-es interjú, pályakezdőknél divatos a csoportos kiválasztás (Assessment Center) és a nagy cégek előszeretettel vetnek be különféle teszteket is egy-egy kulcskompetencia mérésére.

CNC gépkezelők: valaki nem a papírt nézi

Kisebb cégekhez gyorsabban be lehet jutni. Ennek oka, hogy laposabb a szervezet, gyorsan eljut a pályázó a döntéshozóig. Igaz ez a dombóvári CNC Partner Kft-re, ahol a CNC-gépkezelői munkára pályázók azonnal Cser Róbert ügyvezetővel találkozhatnak.

Cser Róbert szerint erre a munkakörre nehéz megfelelő jelölteket találni, ezért nem feltétlenül ragaszkodik a CNC-gépkezelői végzettséghez. Két lényeges szempontot tart szem előtt: "Nagyon fontos, hogy a hozzánk pályázónak valamilyen fém, esetleg faiparhoz kötődő végzettsége legyen - például lakatos, asztalos." A másik beszédes információ, amire mindig odafigyel, a jelentkezők munkához való viszonya. Utóbbit már egy személyes találkozón teszteli le - és erre nagyjából 30 perc elegendő is. "Lényeges,hogy ne azzal az attitűddel jöjjön el a jelentkező, hogy a kapott fizetésért cserébe majd csak eltölti valahogy a munkaidőt. A tényleg dolgozni, tanulni, fejlődni, szakmai fogásokat elsajátítani vágyókat már szívesen látjuk." Az akadályt sikerrel vevőkre ezután 3 hónapos próbaidő vár - itt majd végérvényesen kiderül, alkalmasak-e a munkára vagy sem.

A cég emellett a helyileg illetékes munkaügyi kirendeltséggel is folyamatosan tartja a kapcsolatot. Az innen kiajánlott vagy épp a kirendeltség támogatásával CNC gépkezelő képesítést szerzettek közül is előszeretettel választják ki az új munkatársakat. "Nemrégiben ajánlottak öt pályázót, akik közül hármat fel is vettünk."

A nyelvtanárok ingyenes próbaórán mérettetnek meg

Nincsenek nehéz helyzetben a nyelvtanárokat alkalmazó nyelviskolák, ugyanis kis túlzással özönlenek hozzájuk az önéletrajzok. Mi alapján szelektál a munkaadó? "Elvárás a diploma, a tanításban szerzett tapasztalat és a lendületes személyiség. A többéves tapasztalat - persze csak ha a leendő tanár elég rátermett és diákcentrikus hozzáállású - esetenként kiváltható lelkesedéssel" - sorolja az elvárásokat Alasdair Mack, a Babilon Nyelviskola vezetője.

"Olyan emberrel dolgozunk szívesen, aki érzékeny a diákok motivációra. A szakmai tapasztalat megléte akkor előnyös, ha a tanár mellette folyamatosan nyitott a szakmai újdonságokra, továbbképzésekre is." A nyelviskolánál a CV-szűrésen átjutók bő félórás beszélgetésen vesznek részt. Aki ezt az akadályt is jól vette, az élesben tesztelheti le rátermettségét.

"Az utolsó szűrő egy próbaóra. Ez a diákok beleegyezésével zajlik és az önkéntes segítségnyújtásért cserébe ingyen tanulhatnak egy-egy ilyen órán. Amennyiben a tanár a diákok értékelése alapján jó órát tartott, és tetszett nekik, az maradhat."

Titkárnői pozíció: egy interjú alatt döntenek?

Asszisztencia és az adminisztráció: szinte mindig vannak a területen szabad állások. És bár a nyelvet beszélő diplomások az utóbbi években elkezdték háttérbe szorítani az érettségizett pályázókat, azért nekik sem lehetetlen az elhelyezkedés.

Egy, a világhálón feltett álláshirdetést feltárcsázva egy termékértékesítői bemutatókat tartó vállalkozás keresett titkárnőt. A kapcsolattartóval konzultálva megtudtuk: szakmai gyakorlatra és tapasztalatra szükség van. Emellett naprakésznek kell lenni a számítógép-használat területén, ismerni kell a Word és Excel programokat is. Angoltudás ezúttal nem volt szükséges. Mint azt a kapcsolattartótól megtudtuk: nem akarják túlzottan sokáig húzni az időt a legalkalmasabb jelölt kiválasztásával. Mindössze egy személyes találkozásra van szükség: a megfelelő, amennyiben szimpatikus, akár másnap munkába állhat.

Persze korántsem mindig ennyire egyszerű az elhelyezkedés. A multik és a nagyobb vállalatok szinte mindegyikénél kötelező a nyelvtudás és a szokásos menetrend szerint -azaz CV illetve egy vagy két forduló - zajlanak le a meghallgatások. Nem ritka, hogy a számítógépes ismereteket élesben, egy helyben megoldandó próbafeladattal tesztelik le. Emellett előfordul, hogy a munkaszerződés aláírása előtt próbanapra hívják be az esélyes pályázókat.

Takács Gabriella